رئیس جمهور ضمن تاکید بر اینکه باید بدانیم پول‌ها کجا می‎رود و چه می‎شود گفت: دولت خانه نمی سازد دولت ناظر است. مسکن مهر از جیب فقرا درست شد

روحانی در صحن علنی مجلس: چارچوب وعده‌های انتخاباتی در لایحه بودجه سال ۹۷ تبلور یافته است / پرداخت به دستگاه‌ها برمبنای عملکرد سه ماهه آنها است /رونمایی از مدل جدید بودجه نویسی/ بودجه های گذشته ردیف اندر ردیف بود / تصمیم به کاهش ردیف‎های بودجه علی‎رغم فشار
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:
به گزارش مثلث آنلاین حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان که امروز برای تقدیم لایحه بودجه سال 97 در مجلس حضور یافته بود در ابتدای سخنانش گفت: امسال اولین بودجه سال دوازدهم و پنجمین بودجه از ابتدای دولت من است در موقع قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود و امیدواریم که مجلس هم در روند بررسی های 40 روز در اواخر دی ماه شاهد بررسی این لایحه در صحن علنی مجلس باشیم و تا آغاز دهه فجر لایحه در اختیار دولت به صورت قانون قرار بگیرد.
 
وی افزود: لایحه بودجه 97 کاملا متفاوت از بودجه های سال های گذشته است. در واقع در این لایحه به خوبی روشن شده است که بودجه تنها یک لیست درآمدی و هزینه ای نیست بلکه بودجه سالانه برشی از برنامه چهارساله دولت است.
 
*من به محضر ملت ایران و شما نمایندگان می گویم که تمام وعده های اصلی دولت دوازدهم در انتخابات اردیبهشت 96 و چارچوب های اصلی آن در این لایحه تبلور دارد. بودجه سال 97 به معنای اغاز اجرای برنامه های دولت دوازدهم است و تمام وعده های اصلی که دولت به مردم در انتخابات داده است و هرآنچه مورد مطالبه مردم در ایام انتخابات بود که مردم از ما اشتغال، رشد اقتصادی، رفع فقر و کاهش نابرابری ها و تحرک در طرح های اصلی و مهم و حضور بخش خصوصی در اقتصاد کشور بود را در این لایحه مشاهده می شود.
 
*در تبصره 14 یا 18 و 19 این لایحه به خوبی قابل مشاهده است که یک تحول بزرگ در بودجه امسال خواهد بود. روند جدیدی را دولت آغاز کرده است و این روند در سال های بعد ادامه خواهد داشت.
 
*بودجه سال 97 بر پایه شفافیت است. پرداخت اعتبار به دستگاه ها بر مبنای عملکرد سه ماهه آنهاست آنچه که در گذشته انجام می گرفت این بود که دستگاهی به ما می گفت من سال گذشته 1000 تومان گرفته بودم، 990 تومان را خرج کردم و حداقل 10 درصد برای سال آینده اضافه می خواهم. آن کسی که 1000 تومان بودجه داشت و صرفه جویی کرده بود و 800 تومن خرج کرده بود به مراتب در سال بعد کمتر دریافت می کرد. رقابتی برای هزینه کردن بود خصوصا در ماه های آخر سال. تلاش می کردند بودجه ها را هزینه نکننند تا بودجه بیشتری بگیرند. تسلسلی در گرفتن اعتبارات ایجاد شده بود که پایانی هم نداشت. مسیری انتخاب شده بود که به نفع کشور نبود. شفافیت نداشت، دستگاه ها تشویق به اجرا نمی شدند. و ما نمی دانستیم یک خدمت برای دولت هزینه دارد. اگر بناست ما بیماری را معالجه کنیم با چه هزینه ای؟ اگر عمل جراحی لازم است با چه هزینه ای؟ اگر دانشجو می خواهد تربیت شود با چه هزینه ای؟ وقتی هزینه دستگاه های دولتی را با بخش خصوصی مقایسه می کردیم گاهی اصلا قابل مقایسه نبود. دانش آموز دبستانی را با کیفیت درسی پایین تر و قیمت گران تر تربیت می کنیم. دولت یا باید با بخش خصوصی رقابت کند یا واگذار کند. باید برمبنای عملکرد و هدف و نتیجه بوجه ریزی کنیم نه بر منبای هزینه پارسال. تمام بودجه ما براساس هزینه پارسال است . و این روند در بودجه امسال آغاز شده است.
 
*حدود 34 درصد بودجه 97 بودجه عملیاتی است و باید این روند ادامه پیدا کند تا همه بودجه های ما عملیاتی شود. در بخش استانی 100 درصد بودجه عملیاتی خواهد شد. از طرف دیگر بودجه به نحوی تنظیم می شود که همینه هزینه ها و اعتبارات در اختیار تهران است. دو تا سه درصد اعتبارات هزینه ای و مقدای بودجه عمرانی به استان ها می دهیم. در سال 97 به جای 4 درصد ، 24 درصد در بخش هزینه ای در اختیار استانی قرا رمی گیرد. 30 درصد بودجه عمرانی به استان ها واگذار می شود. بگذاریم استان ها بدانند چه مقدار هزینه و درآمد دارند و خودشان درآمد کنند. نمایندگان در هر استانی راحت تر بتوانند بر کار استان و استان دار و مسئولان استان نظارت کنند. ما برمبنای عملکرد های سه ماهه نظارت کنیم و بودجه در اختیار آنها بگذاریم.
 
*سازمان برنامه و بودجه مسئولیت بسیار سنگینی را برعهده دارد و باید به دقت نظارت کند.
 
*مشکل دیگر بودجه این است که در طول سال های گذشته ردیف اندر ردیف بوده است. دوتا برادر در یک دستگاه بودند دو ردیف کردند پسر عمو آمده چهار ردیف شده. معلوم نیست این ردیف ها در اختیار کیست و چه کسی بر آنها نظارت می کند. به ما کمک کنید باید بر این ردیف ها نظارت کنیم و مشخص شود این پول کجا مصرف می شود.
 
به فرض محال دولت دوازدهم بتواند کشور را اداره کند، اما دولت بعدی نخواهد توانست
 
*در بودجه امسال برای همه چالش های اصلی کشور ورود کردیم و این روند را در 4 سال آینده ادامه خواهیم داد. تلاش در دولت یازدهم ثبات و آرامش اقتصادی بود. می خواستیم لوکوموتیو و قطار روی ریل قرار گیرد، حالا سرعت و قدرت لازم می خواهیم. باید با سرعت پیش برویم و به اهداف مان برسیم. سال‌های گذشته از ابتدای سال نگران رشد اقتصادی بودیم چون با رشد منفی مواجه بودیم.
 
*می خواهیم اقتصاد کشور دارای رشد، تورم قابل کنترل، اشتغال قابل قبول، قرار گرفتن صندوق های بازنشستگی و بانک ها در مسیر درست و بودجه ریزی شفاف باشد. در اشتغال حرکت بزرگ بوجود بیاوریم و در حوزه رفع فقر قدم بلند برداریم.
 
*بودجه 97 بودجه ای براساس اشتغال فراگیر و بر مبنای رفع فقر و ایجاد عدالت است. در گذشته شرایط ما به گونه ای بود که می بایست دولت مسیر اقتصاد را در مسیر رشد و توسعه قرار دهد. در دولت یازدهم در همه سال ها رشد مثبت داشتیم جز در سال 92. که رشد سال قبلش براساس اعلام بانک مرکزی منفی 6.7 و براساس اعلام مرکز آمار منفی 7.4 بود.
 
*قدم های بلندی در دولت دوازدهم برداشته شد تا به طور متوسط، سالانه رشد بالای 5 درصد داشته باشیم. اگر دست به دست هم دهیم از این مشکلات عبور می کنیم.
 
*تورم در دولت یازدهم مهار شد و هدف‎گزاری این بود که تورم یک رقمی شود. می خواستیم سال آخر دولت، تورم یک رقمی شود اما یک سال زودتر تورم یک رقمی شد، تلاش ما این است که مهار تورم را ادامه دهیم.
 
*در حوزه اشتغال مشکل بزرگی پیش روی ما است، در انتخابات نیز یکی از مسائل اصلی اشتغال بود و همه کاندیداها به مردم قول اشتغال و کاهش بیکاری می دادند. در دو فصل آغازین امسال نسبت به سال گذشته اشتغال خالص ما 750 هزار نفر است که تا پایان سال متناسب با فصل های بعدی باید ببنیم آمار چه طور می شود. البته این اشتغال با نیروهای فعال در بازار کار فاصله دارد.
 
*پیش بینی می شود در سال آینده نیروهای فعال جدید در بازار کار حدود 840 هزار نفر باشد. یعنی ما باید حرکت بزرگی را برای اشتغال انجام دهیم. در لایحه بودجه امسال یک مسئله مهم اشتغال است، با درآمدی که در تبصره 18 پیش بینی کردیم و با اهرم کردن این درآمد برای استفاده از صندوق توسعه ملی و همچنین تسهیلات بانک‎ها این سه با هم یک رقم بزرگی را برای اشتغال در اختیار ما می گذارد.
 
*در گذشته تجربه بسیار بدی در اشتغال داشتیم. هر دولتی آمده در اشتغال کاری کند، وامی را تقسیم کرده ولی به نتیجه مثبت نرسیده است. تلاش ما برای اشتغال این است که تسهیلات بانکی را در امور خاص و ویژه صرف کنیم.
 
اقدام مهم دولت برای رفع فقر
 
* از طریق اصلاح قیمت ها رقمی که به دست خواهیم اورد معادلش را از صندوق توسعه می گیریم و این دو با هم در بانک ها قرار می گیرد و بانک هم سهم خودش را روی این می گذارد. این مجموعه منبع جدیدی برای اشتغال بویژه در بافت فرسوده و صادرات غیرنفتی و ...است. اولین ویژگی بودجه سال 97 موضوع اشتغال است. این بزرگترین نکته ای است که در بودجه 97 آمده است. دولت می گوید ما سال آینده با تجهیز این منابع می تواینم حرکت بزرگی در اشتغال بوجود آوریم. این مساله مهم در بودجه سال 97 است.
 
*موضوع دوم مساله رفع فقر است. این بودجه برای رفع فقر است.این بودجه و تبصره 14 آن برای این است که ما بتوانیم به هدف رفع فقر مطلق برسیم. برای اولین بار جمهوری اسلامی ایران یک قدم بسیار مهم و بزرگ برای استانداردسازی زندگی اقشار آینده در سال آینده برخواهد داشت. وعده ای که دادیم این است که رفع فقر مطلق از بودجه 97 آغاز می شود. همه شما برای فقرا نگرانید و حق با شماست. همه می دانیم اقشاری در این کشور شرایط زندگی خوبی ندارند. در سال 96 برای آنهایی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند پرداختی بیش از 3 برابر سال گذشته داشتیم.. این اولین قدم مهمی است که دولت برای رفع فقر برداشته است.
 
*در سال آینده باید حداقل زندگی مردم و استاندارد حداقل را برای زندگی مردم تعیین کنیم. این چیزی است که در سال 97 اعلام خواهیم کرد. این را در یکی دو استان به شکل پایلوت اجرا خواهیم کرد. استاندادی را برای حداقل زندگی تعیین می کنیم. اعلام می کنیم هرکسی زندگیش پایین تر از این استاندارد است اعلام کند و می تواند در یک سازمان حمایتی ثبت نام کند و ما نظام تامین اجتماعی سال اینده به صورت گسترده اغاز خواهیم کرد. می خواهیم تمام اقشار ضعیف جامعه از حداقل زندگی استاندارد برخوردار شوند اینکار از بودجه 97 شروع می شود. ما از نمایندگان می خواهیم در بحث یارانه اصلاحات لازم به دست شما با کمک دولت انجام دهید. در همین راستا سازمان تامین اجتماعی تبدیل می شود به یک صندوق رفاه اجتماعی امید. شرایط جدیدی را برای یارانه نقدی به وجود می آید. نمایندگان محترم مجلس باید با هم کار کنیم و هم دیگر را یاری کنیم باید خواست مردم را فراهم کنیم هر آنچه به دست امد برای مخارج دیگر بر نمی گیرد هر آنچه در تبصره 14 به دست آید برای رفع فقر یا کارهای بخش سلامت هزینه می کنیم.
اولی اشتغال، رفع فقر، تعریف یک استاندارد برای حداقل زندگی، سیستم دقیق پایشی و نظام جدید تأمین اجتماعی برای همه مردم.
 
 
شروط روحانی برای عربستان
* روحانی اظهار کرد: اگر لایحه پیشنهادی دولت به همین صورت که پیشنهاد دادیم به تصویب نمایندگان برسد من به ملت اعلام میکنم که سال آینده شاهد یک حرکت پرشتاب در اشتغال خواهیم بود. اینکه میگویم بودجه را تا 12 بهمن به ما برگردانید، برای این است که امسال برای تدوین آیین نامه های بودجه نیاز به وقت بیشتری داریم.
 
*صنعت مسکن میتواند پیشتاز در اشتغال باشد. در سال های گذشته در این بخش رشد ما منفی بوده است و از زمستان گذشته این حرکت اصلاح شد و به سمت رشد مثبت رفتیم. در سه ماه اول سال 96 رشد مسکن با مثبت هفت بوده است. این نشان می دهد که ما در بخش مسکن برای حرکت میدان داریم. اما باید چند سئوال را پاسخ داد.1- ما چگونه باید مسکن مردم را تامین کنیم؟2- چگونه مسکن را بازسازی کنیم؟3- چگونه امنیت جانی در مسکن ها تامین کنیم؟4- چگونه نشاط لازم  در مسکن را به جامعه برگردانیم؟
 
*همه این ها با بازسازی بافت فرسوده انجام می شود. اگر رفتیم بیرون شهر و برجی را بالا بردیم این اول مشکل است.‌جاده،آب و گاز این برج کجاست؟ هیچ چیزی نیست. این اول گرفتاری میشود. خطای ما این بود که در دولت های گذشته رفتند تا بیابان ها را تبدیل به مسکن کنند. مسکن در وسط شهر جای دارد. در وسط شهر ساختمان هایی برای 60 یا هفتاد سال پیش با یک زلزله ویران می شود. در قلب تهران و شهرهای بزرگ این مسکن ها هستند. یک محله را برعهده بگیریم و مسکن مناسب بسازیم.این نیاز به بودجه ندارد. نمیخواهد که ما برویم در صندوق و پایه پولی مان دست ببریم. مسکن مهر مشکلش این نیست که پایه اش سفت است یا شل است؟ مسکن مهر از چه پولی درست شد؟ این را جواب بدهید. استقراض از بانک مرکزی یعنی اشتباه. مسکن مهر از جیب فقرا درست شد چون پایه پولی بالا رفت. همه راه اشتباه در فهم مسکن انتخاب کردند.مسکن مهر ریشه اش غلط و نادرست بود. حالا من کاری به مسکن مهر ندارم.
 
*بحث من این است که ما باید مسکن مردم را به طور صحیح درست کنیم. ما نیاز به پول بانک مرکزی نداریم. شما سرمایه دار را می آوردید و زمین در اختیارش قرار می دهید. این سرمایه دار مسکن نوساز به صاحبان خانه میدهد،‌در برابرش مسکنی که می ماند به عنوان سودش برداشت میکند. من جلسات متعددی در مورد بافت فرسوده گذاشته ام. افرادی را در این جلسات دعوت کردم که گفتند ما نیاز به هیچ چیزی نداریم فقط میخواهیم وقتی خانه را میسازیم مشتری داشته باشد. پس ما به تسهیلات برای خانه اولی ها،‌ صاحبان خانه های فرسوده نیاز داریم.
 
*سالانه ساخت 200 هزار واحد مسکونی با تسهیلات جدید واحد مسکونی جز برنامه ها است. دولت خانه نمی سازد. دولت ناظر است و مردم و شرکت ها خانه میسازند.
 
*در این بودجه توجه ویژه به صادرات غیرنفتی شده است و خواهش میکنم توجه کنید چون بودجه ما جدید است . این بودجه ایجاد تحول جدید خواهد کرد. در این زمینه باید اول فضای منطقه را فراهم می کردیم. شما به چه کشورهایی میخواهید صادر کنید؟ چگونه جذب سرمایه کنید؟ همه این ها به تعامل گسترده با جهان نیاز داشت. ما به حول و قوه الهی در یک کار عظیم و بزرگ در سال های اخیر در منطقه امنیت و ثبات را به منطقه بازگرداندیم. دست رزمندگان اسلام و مقاومت را می بوسیم. آنها ،استکبار جهانی و صهیونیست را مایوس کردند. عراق،سوریه و لبنان را امن کردند و انشاءاله در آینده یمن هم امن خواهد شد. من نمیخواهم بگویم همه مشکلات امنیتی حل شده است اما پایه های تروریست فرو ریخته است. امروز باید از نظر سیاسی،‌اقتصادی، فرهنگی و ... در منطقه فعال شویم. پس ما نیاز به یک تحرک برای صادرات داریم. این اشتغال ما از طریق صادرات غیرنفتی انجام میشود.
 
*اگر کشوری در منطقه ما است که متاسفانه زیاد حرف میزند و حرف هایش بی منطق است ما با آن کشور هم مشکل نداریم.عربستان به عنوان کشور همسایه ما بمباران یمن را از فردا قطع کند.اینکه سر تواضع در برابر اسرائیل فرو آورده از این حالت رکوع خارج شود ما از فردا مشکلی با عربستان نداریم. عربستان بمباران یمن را قطع کند و التماس برای رابطه با اسرائیل را قطع کند. همین. ما دو قطع از عربستان میخواهیم و گرنه با عربستان مشکل نداریم. آنها باید آغازگر این کار باشند. بیایند و آغاز کنند. ما پیمان شکن نیستیم ما آمریکا نیستیم که پیمان شکن باشیم. ما پیمان به سختی میبندیم اما اگر امضا کردیم پای امضایمان می ایستیم و ما به عهدمان عمل میکنیم.به اروپا،‌آمریکا و دیگر کشورها میگوییم تا آنها پای عهد هستند ما پای عهدمان خواهیم ماند. ما آغاز گر نقض برجام نه هستیم،‌نه خواهیم بود. اگر هم آنها بخواهند نقض کنند غصه ای نداریم چون پیش بینی کافی داریم.