توافق ایران و عربستان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت.

بازتاب توافق ایران و عربستان؛ از گاردین و نیویورک تایمز تا رسانه‌های کشورهای منطقه
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

توافق ایران و عربستان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت.

نشریه گاردین روز جمعه در گزارشی نوشت که توافق میان ایران و عربستان سعودی نشانگر عزم جدید ریاض برای اتخاذ سیاست خارجی مستقل از غرب است.

در این گزارش که به قلم «پتریک وینتور» دبیر سیاسی گاردین نوشته شده، آمده است که توافق یادشده، به‌طور بالقوه پیامدهای گسترده ای برای برجام و پایان دادن به جنگ یمن دارد.

گاردین افزود که بر اساس توافق بدست آمده «دو کشور توافق کرده اند به حاکمیت دولت احترام بگذارند و در امور داخلی یکدیگر دخالت نکنند. همچنین ریاض و تهران برای فعال کردن توافقنامه همکاری امنیتی که در سال ۲۰۰۱ امضا شده بود، توافق کردند.»

این نشریه انگلیسی ادامه داد: مذاکرات برای مصالحه بین عربستان سعودی و ایران سال‌هاست که عمدتاً در عراق ادامه دارد؛ بنابراین عقد قرارداد در چین شگفت‌انگیز است. در همین پیوند فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان اوایل این هفته در لندن، از مناسبات عربستان سعودی با چین دفاع کرد و گفت: «چین بزرگترین شریک تجاری ما است. همچنین بزرگترین شریک تجاری اکثر کشورهاست. و این واقعیتی است که ما باید با آن کنار بیاییم. چین برای ما شریک مهم و ارزشمندی در بسیاری از زمینه ها است. ما روابط کاری عالی در بسیاری از بخش ها داریم. اما این را گفته ایم و تکرار می کنیم، ما به دنبال منافع خودمان در شرق و غرب خواهیم بود»

بر اساس گزارش گاردین، عربستان سعودی در یمن، از دولت مستعفی منصور هادی حمایت می کند، اما به دنبال راهی برای پایان دادن به جنگ با انجام گفتگوهای خصوصی در عمان با حوثی ها است. این گزارش می‌افزاید که توافق میان دو کشور می‌تواند پیامدهای مثبتی برای پایان دادن به این جنگ داشته باشد.

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز جمعه به وقت محلی در گزارشی نوشت: این کشورها روز جمعه در بیانیه ای مشترک از دستیابی به توافقی خبر دادند که راه را برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک پس از یک فاصله هفت ساله هموار می کند.

در این گزارش آمده است: بر اساس این بیانیه که توسط خبرگزاری رسمی عربستان منتشر شد، مقامات سعودی و ایرانی پس از مذاکرات هفته جاری در چین به این توافق دست یافتند. پکن دارای روابط نزدیکی با تهران و ریاض است. رسانه دولتی ایران نیز از امضای این توافق خبر داده است.

نیویورک تایمز نوشت: این تغییر پس از سال‌ها هدف قرار دادن عربستان سعودی توسط نیروهای وابسته به ایران با حملات موشکی و پهپادی صورت می‌گیرد. در این بیانیه آمده است: عربستان سعودی و ایران ظرف دو ماه سفارت‌های خود را در کشورهای یکدیگر بازگشایی خواهند کرد و هر دو کشور بر "احترام به حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی خود" تاکید کردند.

این رسانه آمریکایی ادامه داد: عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶، زمانی که معترضان ایرانی به سفارت این کشور در تهران در پی اعدام یک روحانی برجسته شیعه سعودی توسط ریاض حمله کردند، روابط خود را به طور کامل با ایران قطع کرد. اختلافات میان این دو کشور اسلامی که در فاصله کمتر از ۱۵۰ مایلی از یکدیگر در دو طرف خلیج فارس قرار دارند، مدت‌هاست که بر سیاست و تجارت در خاورمیانه تاثیر گذاشته است.

نیویورک تایمز در ادامه این تحلیل خود نوشت: تنش ها در سال ۲۰۱۹ میان ایران و عربستان به اوج خود رسید. در این سال حمله موشکی و پهپادی به تاسیسات نفتی مهم عربستان سعودی برای مدت کوتاهی نیمی از تولید نفت خام این کشور را مختل کرد. مقامات آمریکایی ادعا کردند که این حمله مستقیماً تحت نظارت ایران بوده است.

این رسانه آمریکایی ادامه داد: این دو کشور همچنین در یمن در مقابل یکدیگر قرار دارند. ائتلاف کشورهای عرب به رهبری عربستان سعودی با حوثی ها (انصارالله) که ایران از آنها حمایت می‌کند، می‌جنگند.

در ادامه این گزارش آمده است: مقامات سعودی همچنین بارها نسبت به برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده و گفته اند که آنها مهمترین هدف جمهوری اسلامی خواهند بود. با این حال، طی چند سال گذشته، آنها در چند دوره گفت‌وگو با هیات‌های ایرانی شرکت کرده‌اند و هر دو طرف امیدوارند بتوانند تنش‌ها را کاهش دهند.

پایگاه خبری رادیو دولتی پاکستان نوشت که عربستان سعودی و ایران توافق کردند روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند. خبرگزاری های رسمی دو کشور گزارش دادند که این تصمیم پس از مذاکرات پنج روزه مقامات ارشد عربستان و ایران در پکن اتخاذ شده است که امروز به پایان رسید.

رادیو دولت پاکستان افزود: در بیانیه ای مشترک، دو طرف متعهد شدند که سفارتخانه های خود را در مدت دو ماه بازگشایی کرده و سفیران خود را مبادله کنند.

پایگاه خبری شبکه «جیو نیوز» پاکستان نوشت که با توافق تهران و ریاض برای عادی سازی روابط یک‌ تحول چشمگیر در منطقه خاورمیانه رقم خورد.

در این گزارش آمده است: پیشرفت تازه‌ای در سیاست خاورمیانه نمودار شد و طی آن ایران و عربستان سعودی در پکن پایتخت چین توافق کردند که روابط را ازسرگرفته و تا دو ماه آینده سفارتخانه‌های آنان در کشورهای یکدیگر گشوده شود.

وب سایت روزنامه انگلیسی زبان «اکسپرس تریبیون» پاکستان نیز توافق ایران و عربستان را منعکس کرد و گزارش داد: آنان توافق کردند که روابط خود را پس از هفت سال بن بست دیپلماتیک که به تنش ها در خلیج فارس دامن زده و بحران از یمن تا سوریه را عمیق تر کرده است، از سر بگیرند.

تریبیون نوشت: این توافق پس از گفت‌وگو در پکن بین مقامات ارشد امنیتی دو قدرت خاورمیانه حاصل شد.

تارنمای روزنامه «داون» در اسلام‌آباد نوشت: پس از تنش‌های و منطقه‌ای تهران و ریاض، دو کشور در چین به توافق جدیدی برای پایان بن بست در روابط دست یافتند.

این منبع خبری گزارش داد: تهران و ریاض در بیانیه‌ای که از سوی ایران، عربستان سعودی و چین منتشر شد، توافق کردند روابط دیپلماتیک بین خود را از سر بگیرند و سفارت‌ها و نمایندگی‌های خود را ظرف مدت حداکثر دو ماه بازگشایی کنند.

وب سایت روزنامه داون با اشاره به توییت وزیر امور خارجه ایران درباره حصول توافق با عربستان این توافق را حرکت در مسیر درست تفسیر کرد.

وب سایت روزنامه «اکسپرس» پاکستان نیز امروز گزارش داد: ایران و عربستان تصمیم به ازسرگیری روابط و بازگشایی سفارتخانه‌های خود گرفتند. مذاکرات مهم و البته غیرعلنی دو کشور در پکن انجام شد و سپس بیانیه‌ای مشترک از سوی ایران، عربستان و چین صادر شد.

اکسپرس افزود که توافق ازسرگیری روابط از سوی خبرگزاری‌های رسمی ایران و عربستان تایید و منتشر شد که هدف آن پایان دادن به بن بست تقریبا یک دهه در روابط دو کشور اعلام شده است.

شبکه خبری «دنیا نیوز» پاکستان گزارش داد که توافق جدید ایران و عربستان پس از سال‌ها قطع روابط، صورت گرفت و هر دو کشور حاضر به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارت‌های یکدیگر شدند.

همچنین، خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، توافق بین تهران و ریاض برای از سرگیری روابط دوجانبه که امروز در پکن به امضا رسید را در صدر اخبار مهم خود قرار داد.