پایگاه خبری خانه فوتبال:

مجلس با واردات خودرو سواری به کشور موافقت کرد. زمان واردات خودرو هم اعلام شد.این قانون به دولت برای واردات خودرو سواری ابلاغ شد.قیمت خودرو، در واردات هنوز مشخص نیست. با پایان توافق سران واردات خودرو با آئین نامه جدید آزاد شد.

شفاف سازی بزرگ از قیمت خودرو در ایران

علی خاکساری عضو هیات علمی دانشگاه علامه گفت: قیمت خودرو در ایران، ۴۰ برابر قیمت خودرو در جهان است، در ماجرای واردات خودرو، می‌خواهند خودروهای خارجی مدل پایین و قدیمی به مردم غالب کنند. 

خودروهای وارداتی کدامند؟

تازه‌ترین خبرها حاکی از آن است که احتمالا خودروهای وارداتی در بازه قیمت ۷ تا ۲۰ هزار دلار باشد.
هر روز که می‌گذرد، از تعداد مخالفان واردات خودرو کم می‌شود و بر تعداد موافقان آن افزوده می‌شود؛ آن هم به دلیل کیفیت پایین خودروهای تولید داخل. قرار است به زودی واردات خودرو در چارچوب سیاست‌های ارزی و سقف‌های تعیین شده از سوی بانک مرکزی از سر گرفته شود.
طبق اعلام وزارت صمت، خودروهایی می‎توانند وارد ایران شوند که اول حجم موتور آنها بین ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ سی‌سی باشد و دوم سقف قیمت آنها بین ۲۰ تا ۲۵‌هزار دلار باشد؛ اگرچه پیش از این گفته شده بود که سقف قیمتی ۷ هزار دلار و حجم موتور هزار سی‎سی تعیین شده است.
البته نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در تازه‌ترین اظهارنظر گفته است؛ خودروهای وارداتی در بازه قیمت ۷ تا ۲۰ هزار دلار است و نظارت بر واردات بر این بازه قیمت براساس ثبت سفارش‌ها انجام خواهد شد.

سید جواد حسینی‌کیا متذکر شده؛ این موضوع هنوز در بحث‌های کارشناسی مطرح اعلام است. به زودی قیمت ۷ تا ۲۰ هزار دلار اعلام می‌شود. این بازه قیمت باعث ممانعت از ورود ماشین‌های لوکس می‌شود.
جلیل رشیدی‌کوچی، نماینده مرودشت نیز اخیرا اعلام کرده؛ کف و سقف قیمت واردات خودرو ۷ تا ۲۰ هزار دلار است. مالیات، عوارض و گمرکی خودروهای وارداتی نیز بر اساس نوع خودرو از ۱۰ تا ۷۵ درصد در نظر گرفته می‌شود.
خودروهای ارزان می‌آیند؟

در این میان، آن‌طور که وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص واردات خودرو اعلام است؛ کلیات آیین‌نامه واردات خودرو تصویب شده و هیچ انحصاری در واردات خودرو وجود ندارد. به گفته وی، دولت به دنبال وارد کردن خودرو اقتصادی است که عموم مردم ار آن بهره‌مند شوند.

بر همین اساس، گمانه‌زنی‌های متعددی درباره خودروهایی که احتمالا وارد بازار ایران خواهد شد، مطرح می‌شود. با این حال، پیش‌بینی‌ها در این راستاست که خودروها در بازه قیمتی ۷ تا ۲۰ هزار دلار، یعنی در حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان خواهد بود که خودروهایی با قیمت‌هایی اقتصادی و تقریبا متوسط است.

بر همین اساس، واردات خودروهایی همچون نیسان، کیا، هیوندای، سوزوکی، رنو، ام‌جی و میتسوبیشی مطرح می‌شوند. برای نمونه، در بین خودروهای کره‌ای موجود در بازارهای جهانی که حجم موتور آنها بین ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ سی‌سی و قیمت آنها نیز تا ۲۵ هزار دلار باشد، می‌توان به ۲۰۲۱ Kia K۵ اشاره کرد؛ قیمت این خودرو در بازارهای جهانی ۲۳ هزار و ۵۹۰ دلار است و حجم موتور آن نیز ۱۵۹۸ سی‌سی است.

۲۰۲۱ Kia Forte یکی دیگر از خودروهای کره‌ای است که با حجم موتور ۱۹۹۹ سی‌سی و قیمتی بالغ بر ۱۷ هزار و ۸۹۰ دلار امکان واردات آن فراهم است.

طبق بررسی های صورت گرفته، واردات خودرو ۲۰۲۲ Hyundai Elantra با حجم موتور ۲ هزار سی‌سی و قیمتی بالغ بر ۲۱ هزار و ۲۴۵ دلار می‌تواند صورت گیرد.

۲۰۲۲ Hyundai Accent نیز با قیمتی بالغ بر ۱۷ هزار و ۵۹۰ و حجم موتور ۱۶۰۰ سی‌سی دیگر خودرو کره‌ای است که امکان واردات آن فراهم است.

در این میان، برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که سوزوکی دزایر (Dzire) مدل ۲۰۲۲ اتوماتیک با موتور ۱.۲ لیتری و مصرف سوخت ۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش، شاید یکی از مدل‌های مدنظر باشد. این خودرو در بازار امارات با قیمت ۳۶ هزار و ۹۰۰ درهمی عرضه شده که با احتساب هر درهم هشت هزار و ۴۰۰ تومان، حدود ۳۱۰ میلیون تومان قیمت خواهد داشت.

میتسوبیشی اتریج (Attrage) مدل ۲۰۲۲ اتوماتیک با حجم موتور ۱.۲ لیتری نیز با قیمت ۳۶ هزار و ۹۰۰ درهمی عرضه شده که حدود ۳۱۰ میلیون تومان قیمت خواهد داشت.

خودرو

آغاز واردات خودرو چه تاثیری بر بازار می‌گذارد؟

در این شرایط، در حالی که بازار خودرو در فضای ناآرام و متلاطمی قرار دارد، این سوال مطرح است ککه آیا واردات خودروهای خارجی می‌تواند زمینه را برای تعدیل بازار مهیا کند؟ امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در این خصوص گفته؛این روزها شاهد افزایش قیمت خودروهای داخلی هستیم و خودرویی که قرار است وارد ایران شود، اصلا در این رنج قیمتی نیست که بتواند تاثیری به جا بگذارد.

وی با تاکید بر اینکه بحران بازار خودرو تنها معطوف به عدم واردات نیست، به گران شدن هزینه تولید اشاره کرده و متذکر شده؛ ادبیات اقتصادی باید در این حوزه مد نظر قرار گیرد. در حالی که مقامات دولتی تمرکز خود را بر مبارزه با گرانفروشی گذاشته‌اند، از تورم و عامل گرانی غفلت شده است.

وی تاکید کرده؛ موضوع در ایران اصلا گرانفروشی نیست بلکه گران تمام شدن تولید است. تورم سبب شده قیمت تولید بالا برود و در نتیجه محصولات گران شوند. تا زمانی که اقتصاد به سمت تولید کالاهایی با ارزش بیشتر نرود، مسائل و مشکلات ما حل نخواهد شد.

به گفته وی، در حوزه صنعت خودرو نیز با همین معضل مواجهیم. تولیدات ایران به لحاظ کیفی و استاندارد و دانش و فناوری عقب‎تر از استاندارد جهانی هستند اما در قیمت همپای آنها حرکت می‎کنند. به این ترتیب از یک سو لازم است تورم مهار شود و از سوی دیگر تولید کالایی با کیفیت و دانش و فناوری بالا مد نظر قرار گیرد.

قیمت جهانی خودرو تغییر نکرده است

خودرو

«کورش طواحن» نمایشگاه‌دار و فعال بازار خودروهای خارجی گفت: از آنجایی که هنوز جزئیاتی از دستورالعمل واردات خودرو مشخص نشده، واردکنندگان نیز هیچ اقدام عملی در این زمینه انجام نداده‌اند.

وی گفت: هر روز مطلب تازه‌ای در این خصوص شنیده می‌شود؛ یک روز صحبت از خودروهای کمتر از ۲۵ هزار دلاری می‌شود، روز دیگر از خودروهای کمتر از ۲۰ هزار دلاری و یک روز هم از خودروهای با حجم موتور تا یک‌هزار سی سی و غیره،اما هنوز چیزی به‌طور دقیق مشخص نیست.

طواحن خاطرنشان‌کرد: ‌با این حال واردکنندگان برای رصد بازار و قیمت‌ها در بازارهای منطقه و کشورهای اروپایی حضور دارند.

وی معتقد است: در صورت مشخص شدن شرایط، واردکنندگان برای خرید خودرو با مشکلاتی مواجه خواهند بود و فروشندگان به‌سرعت قیمت‌ها را تغییر می‌دهند؛ بر این اساس برخی نسبت به پیش پرداخت برای خرید خودرو اقدام می‌کنند.

این فعال بازار خودرو ادامه‌داد: در یکی دو سال گذشته به دلیل کرونا و همچنین کاهش تولید برخی قطعات و بحران میکروچیپ‌ها، تولید خودرو در جهان کاهش یافت و به همین دلیل برای برخی برندها در محدوده قیمتی کمتر از ۲۵ هزار دلاری، دریافت خودرو بین ۶ تا هشت ماه و در برخی برندهای خاص لوکس و گران‌قیمت تا ۲ سال به طول خواهد انجامید.

وی اظهار داشت: اکنون در برخی کشورهای اروپایی قیمت برخی خودروهای صفر کیلومتر در بازار، همچنین اتومبیل‌های دست دوم و کارکرده بین ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش یافته است.  به عنوان نمونه قیمت کارخانه‌ای خودروی بنز کلاس G فول آپشن مدل ۲۰۲۲ در آلمان ۱۹۸ هزار دلار و در بازار ۳۰۰ هزار دلار است.

رییس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو تهران نیز یادآور شد: در بازار خودروهای خارجی با وجود پایان ممنوعیت واردات، از آنجایی که هنوز دستورالعمل و جزئیات واردات مشخص نشده، هیچ تحرک خاصی را شاهد نیستیم؛ بر این اساس هم قیمت‌های اعلامی فروش بالاست و هم عده‌ای برای حفظ ارزش پول‌شان اقدام به خرید می‌کنند.

«سعید موتمنی» اضافه‌کرد: در ۱۰ سال گذشته قیمت جهانی انواع خودرو تغییر چندانی را تجربه نکرده است  و اینکه عده‌ای عنوان می‌کنند قیمت خودروی خارجی افزایش داشته، مربوط به بازار است و نه قیمت فروش شرکت‌ها.

بر اساس این گزارش، قانون ساماندهی صنعت خودرو ابتدا با اشکالات و ایرادات هیات عالی مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شد اما با پیگیری مجلس در نهایت مجمع نیز آن را تصویب کرد.

براساس مواد ۵، ۶ و ۷ این قانون، تکالیف و الزامات جدیدی برای ارتقای کیفیت خودروهای تولید داخل به دولت ابلاغ شده است. از جمله شماره گذاری خودروهای منوط به تایید سازمان استاندارد شده و همچنین عدم اعلام قیمت تمام شده خودرو به شورای رقابت جرم محسوب شده است.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید: