اظهارنامه مالیات بر ارث چیست؟
زمانی که شخصی فوت می کند وراث متوفی یا به طور کلی نماینده قانونی آن شخص موظف هست به منظور کاهش هزینه های کفن و دفن در حدود متعارف ظرف مدت یکسال اظهارنامه ای را که حاوی کلیه اقلام ماترک با ارزش روز هست را به همراه نشان دادن بدهی ها و مطالبات شخص فوت شده طبق فرم مخصوصی که سازمان امور مالیاتی مشخص می کند ارائه دهند. اشاره به این نکته ضروری می باشد که مهلت ارسال یک سال پس از تاریخ فوت می باشد.
به طور کلی اظهارنامه مالیات بر ارث سندی است که برای گزارش ارزش دارایی های به ارث رسیده از شخص متوفی و محاسبه میزان مالیات بر ارث در سازمان مالیاتی مربوطه ثبت می شود.
این مالیات در کشورهای مختلف متفاوت است و نرخ های جداگانه ای برای آن مد نظر قرار می گیرد.
قانون ارث ایران نیز توزیع دارایی ها را بین وراث حکم می کند. این می تواند بر بار مالیاتی کلی تأثیر بگذارد.
قوانین و مقررات مالیاتی در ایران می تواند پیچیده و قابل تغییر باشد. برای اطمینان از انطباق، جستجوی مشاوره مالیاتی حرفه ای ضروری است.
قانون ارث ایران به شدت از «شریعت» اسلامی و بهویژه از دیدگاه «شیعه» علما و مفسران «شیعه» پیروی میکند. این قواعد مبتنی بر «شریعت» در قانون مدنی ایران منعکس شده است، جایی که ارث در فصل احوال شخصیه بسیار مورد بحث قرار گرفته است.
در این سیستم، سهام ثابت عامل اصلی تعیین اینکه هر ورثه چه چیزی و چه مقدار به دست میآورد است (مثلاً نصف دارایی همسر متوفی در صورت بدون فرزند بودن و یک چهارم در صورت داشتن فرزند).
این سهام ثابت بر اساس دو عامل است:
خون (کودکان و والدین در کلاس اول، خواهر و برادر در کلاس دوم و عموها و خاله ها در کلاس سوم و آخر)
ازدواج (به موازات هر سه طبقه).
یکی دیگر از ویژگی های مهم نظام جانشین پروری ایران این است که در اکثر مواقع سهم مردان دو برابر زنان است. این سهام ثابت در قانون مدنی ایران به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
شرکت خدمات مالیاتی داراکو اشاره می کند زمانی که اظهارنامه ارسال می گردد باید به همراه آن مدارکی نیز به سازمان ارسال گردد که شامل:
1-اسناد مربوط به بدهی ها و مطالبات متوفی به صورت گواهی شده
2-کلیه اوراقی که متوفی نسبت به آن مالکیت و حقوق مالی دارد
3-رونوشت وصیت نامه متوفی در صورتی که وجود داشته باشد
4-در صورتی که اظهارنامه توسط وکیل یا قیم ارائه می شود باید به همراه آن وکالت نامه یا قیم نامه ارائه گردد
5-گواهی فوت ارائه شده از طرف مراجع زیربط
همچنین طبق قانون وراث به سه قسمت کلی تقسیم بندی می شوند که عبارت اند از:
1-وراث طبقه اول 2-وراث طبقه دوم 3-وراث طبقه سوم
مالیات بر ارث چیست؟
مالیات بر ارث از انتقال دارایی از شخص متوفی به ورثه اخذ می شود. میزان مالیات بر ارث به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله ارزش دارایی های به ارث رسیده و رابطه بین فرد متوفی و وارث.
ذکر این نکته ضروری است که اموالی که جزء باقیمانده اموال متوفی می باشد و طبق قانون مالکیت آنها از شخص متوفی گرفته شده است می بایست از شمول مالیات بر ارث خارج شده و به آن مالیات تعلق نگیرد.
یکی دیگر از مواردی که نیاز است به آن اشاره شود مربوط به این موضوع می باشد که در صورتی که متوفی و وراث اتباع بیگانه باشند، دارایی متوفی واقع در ایران مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول ایرانی خواهد بود. لازم به ذکر است کلیه دیون ترکه متوفی قبل از تقسیم دارایی به وراث اعم از بدهی مالیاتی سابق و مهریه باید تسویه شود.
انواع مالیات بر ارث
مالیات بر ارث انواع گوناگونی دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
1-مالیات بر سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و اوراق بهادار با نرخ مشخص طبق قانون
2-مالیات بر سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها معادل 1.5 برابر نرخ های مذکور در ماده 143تبصره اول و ماده 143 مکرر
3-مالیاتی که به اموال منقول شامل وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی شناسایی می شود و معادل 2 درصد بهای اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی در تاریخ ثبت انتقال می باشد.
4-نسبت به اموالی که در خارج از کشور تحت مالکیت شخص متوفی می باشد بعد از کم شدن مالیاتی که برای ارث در خارج از کشور و توسط دولت محل وقوع دریافت شده است می باشد که به نرخ 10 درصد ارزش باقیمانده اموال می باشد.
5-مالیاتی که به اموال و دارایی های شخص فوت شده لحاظ می گردد معادل 1.5 برابر نرخ های ذکر شده در ماده 59 قانون مالیات های مستقیم می باشد.
به گفته شرکت خدمات حسابداری و مالیاتی داراکو تمامی نرخ های ذکر شده در انواع مالیات بر ارث مشمول وراث طبقه اول می باشد و اگر وراث در طبقات دوم و سوم باشند به نرخ های مذکور اضافه و معادل 2 و 4 برابر نرخ های اشاره شده تبدیل می شود.
سامانه پرداخت مالیات بر ارث
اظهارنامه مالیات بر ارث همانند سایر اظهارنامه های مالیاتی دارای سامانه مجزا برای ارائه آنلاین اظهارنامه می باشد. این سامانه همانند اظهارنامه مالیات بر درآمد و سایر منابع مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir می باشد. بنابراین به منظور تسهیل در امور مودیان مالیات بر ارث در این سامانه گزینه ای تعبیه شده است که اشخاص می توانند در آن اظهارنامه مالیات بر ارث خود را ارسال کنند و پس از ارسال آن به تعیین تکلیف بدهی مربوط به مالیات بر ارث بپردازند و سازمان امور مالیاتی مکلف است ظرف مدت سه ماه از تاریخ اظهارنامه ارسال شده نسبت به بررسی و تعیین تکلیف بدهی مالیات بر ارث اقدام کنند.
این نوع مالیات همانند سایر منابع مالیاتی قابلیت اعتراض داشته و اشخاصی که نسبت به بدهی مالیاتی اعلام شده توسط ممیزین مالیاتی اعتراض داشته باشند می توانند در سامانه ای که در بالا اشاره شد مراجعه کرده و نسبت به بدهی برآوردی اعتراض خود را ثبت کنند.
بنابراین وراث شخص متوفی مکلف و موظف به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث بعد از فوت شخص می باشد و برای این کار نیازی به مراجعه به اداره امور مالیاتی نیست و میتوانند در درگاه ملی خدمات مالیاتی اظهارنامه خود را تکمیل و نسبت به ارسال آن به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند.
دیدگاه تان را بنویسید