سنگ کلیه و هر آن چیزی که باید راجع به آن بدانید
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

 

منظور از سنگ کلیه رسوبات سختی می باشند، که از مواد معدنی و نمک در ادرار تشکیل شده و در داخل کلیه‌ ها ایجاد می ‌شوند.

عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی نادرست، اضافه وزن و... می‌ تواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد. زمانی که این مشکل ایجاد شود، ممکن است در هر قسمت از دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه تاثیر بگذارد و جزء بیماری های کلیه و مجاری ادراری یا اورولوژی محسوب می ‌شود. 

 

سنگ کلیه چیست؟

این سنگ ها رسوبات سختی هستند که از مواد معدنی و نمک ‌ها تشکیل می ‌شوند و در داخل کلیه‌ ها شکل می ‌گیرند. این سنگ‌ ها می ‌توانند در هر بخشی از سیستم ادراری، از کلیه‌ ها تا مثانه، تشکیل شوند. 

تشکیل سنگ کلیه معمولاً زمانی اتفاق می ‌افتد که ادرار به دلیل کمبود آب یا مواد مضر مانند نمک ‌های زیاد، مواد معدنی و مواد شیمیایی، غلیظ شده و مواد معدنی در آن کریستالیزه می ‌شوند.

پس از تشکیل، سنگ ممکن است در کلیه باقی بماند یا از مجرای ادراری به بیرون حرکت ‌کند. گاهی اوقات، سنگ‌ های ریز بدون ایجاد درد زیاد از بدن از طریق ادرار خارج می ‌شوند. اما سنگ ‌هایی که حرکت نمی ‌کنند، ممکن است باعث درد بسیار سخت در کلیه، حالب، مثانه یا مجرای ادرار شوند؛ این همان چیزی است که باعث درد می ‌شود.

نشانه های سنگ کلیه چیست؟ 

نشانه‌ های این بیماری می ‌تواند بسیار متنوع باشد و بسته به اندازه و محل سنگ ‌ها و شدت علائم متفاوت است. برخی از نشانه‌ های رایج این سنگ ها عبارتند از:

30

1. درد شدید

درد شدید در پشت و پهلو که ممکن است به پایین شکم و کشاله ران نیز گسترش یابد و معمولاً به طور ناگهانی شروع می ‌شود. درد ناشی از سنگ های کلیوی معمولاً موجی است یعنی به صورت ناگهانی می ‌آید و می ‌رود و می ‌تواند به شدت تغییر کند.

2. سوزش و درد هنگام دفع ادرار

یکی از علائم این بیماری سوزش و درد در حین ادرار کردن است. البته این نشانه می تواند علائم بیماری های دیگر یا عفونت ادراری نیز باشد. 

3. تغییرات در ادرار

ایجاد هر نوع تغییری در ادرار  در اکثر مواقع می تواند علامت هشدار از بروز یک مشکل در ارگان های داخلی بدن باشد. از جمله علائمی که در تغییرات ادرار می تواند علائم سنگ های کلیه ها باشد عبارتند از:

  • مشاهده خون در ادرار؛
  • ادرار کدر یا بوی نامطبوع ادرار؛
  • افزایش نیاز به ادرار کردن؛

4. علائم گوارشی

در برخی موارد نادر دردهای شدید ناشی از سنگ کلیه می تواند منجر به بروز علائم گوارشی مثل تهوع و استفراغ شود.  

5. تب و لرز

تب و لرز در موارد بسیار نادر می تواند نشانه سنگ کلیه باشد. در واقع اگر سنگ کلیه باعث عفونت مجاری ادراری شود، ممکن است تب و لرز را تجربه کنید. 

6. مشکلات دفع ادرار

اگر سنگ کلیه بزرگ باشد، می ‌تواند جریان ادرار را مسدود کند و باعث مشکلات در دفع ادرار شود.

روش های تشخیص

در صورت مشاهده هر یک از این علائم، بهتر است به بهترین متخصص ارولوژی در تهران، کرج، مشهد و یا هر شهر دیگری که ساکن هستید مراجعه کنید. 

پزشک می ‌تواند با انجام آزمایش‌ های مختلف مانند آزمایش ادرار، آزمایش خون، و تصویربرداری (مانند سونوگرافی یا سی‌تی اسکن) وجود سنگ را تشخیص دهد و بهترین روش درمانی را توصیه کند. 

روش های درمان

درمان سنگ کلیه ممکن است شامل مصرف دارو، نوشیدن زیاد مایعات، یا در موارد شدیدتر عمل جراحی باشد.

دارو درمانی

متخصص اورولوژی برای تسکین درد ناشی از این بیماری ممکن است داروهای مسکن و داروهای آنتی بیوتیک به منظور رفع عفونت تجویز کند. سایر داروهای سنگ کلیه عبارتند از:

  • داروی آلوپورینول به منظور درمان سنگ های اسید اوریکی تجویز می شوند.
  • محلول های فسفر برای جلوگیری از تشکیل سنگ های کلسیمی تجویز می شود.
  • مسکن هایی مثل ناپروکسن، ایبوپروفن و استامینوفن به منظور تسکین درد تجویز می شوند.
  • سدیم بی کربنات هم برای جلوگیری از اسیدی شدن ادرار تجویز می شود. 

جراحی سنگ کلیه

عمل جراحی معمولا آخرین راه برای درمان این عارضه می باشد. در صورتی که سنگ کلیه به قدری بزرگ باشد که امکان درمان آن با دارو وجود نداشته باشد و یا درد آن شدید و غیر قابل تحمل باشد انجام جراحی تجویز می شود. 

31

در پایان

اگر به علائم سنگ کلیه یا شن کلیه دچار شده ‌اید و درد آن شما را آزار می ‌دهد، باید به فوق تخصص اورولوژی مراجعه کنید. اگر علائمی که در این مقاله به آن ها اشاره کردیم در خود یا اطرافیانتان مشاهده کردید، بهتر است حتما به یک متخصص مراجعه کنید و علت را جویا شوید. 

سوالات متداول

آیا سنگ کلیه ارثی است؟

بله معمولا افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند بیشتر به این بیماری مبتلا می شود. 

فرق بین عفونت کلیه و سنگ کلیه چیست؟

معمولا علائم سنگ و عفونت کلیه مشابه هستند. برای مثال در هر دو بیماری فرد درد پهلو یا سوزش ادرار را تجربه می کند. اما باید توجه داشته باشید تا زمانی که سنگ کلیه باعث عفونت نشود علائمی مثل تب و لرز و حالت تهوع را تجربه نخواهید کرد. این علائم معمولا نشانه عفونت ادراری هستند. 

هزینه عمل سنگ کلیه چقدر است؟

هزینه عمل سنگ کلیه با توجه به نوع بیمارستان، تخصص جراح و ... متفاوت است و حدود 10 تا 40 میلیون تومان است که البته در صورت داشتن بیمه هزینه ها کمتر خواهد شد.