با انواع سیم کشی در ساختمان آشنا شوید!
شاید شما هم بر این باور باشید که، اصلی ترین بخش در ساخت و ساز ساختمان های مسکونی و تجاری هرچیزی به غیر از سیم کشی میباشد؛ اما باید بگویم که سخت در اشتباه هستید!!! شاید بخواهید بدانید چرا؟؟؟ سیم کشی ساختمان؛ عملی است که همه ما میدانیم برای هدایت جریان برق در کل ساختمان از آن استفاده میشود، اما پروسه سیم کشی دارای قوانین و استانداردهای از پیش تعیین شده ای صورت میگیرد. بخش کابل کشی ساختمان به قدری حساس و مهم است که برای آن قوانین و آئین نامه های اجرایی سختی در نظر گرفته شده است که؛ تمام پروسه انتقال برق میبایستی براساس آنها پیش برود زیرا اگر پروسه کابل کشی به درستی پیش نرود میتواند جان بسیاری از انسانها را به خطر بیاندازد.

انواع سیم کشی ساختمان
سیم کشی و برق کشی ساختمان به دو روش سیم کشی روکار و سیم کشی توکار انجام میشود؛ که انتخاب هرکدام یک از دو روش قبل به نوع پروژه و کاربری ساختمان بستگی دارد.
سیم کشی روکار
این روش همانند نامش از روی دیوار عبور داده میشود و همبن امر باعث زیبا نشدن ظاهر ساختمان میشود و برای رفع مشکل بهتر است؛ از لوله برق مخصوص و یا داکت برای مخفی کردن سیم ها استفاده شود. درست است که این روی زیبایی ظاهر ساختمان را تحت تاثیر قرار میدهد اما یک مزیت خوبی که دارد این است که اگر مشکلی در سیم کشی ساختمان رخ دهد به راحتی میتوان عیب آن را متوجه شد و اقدام به رفع آن کرد.
سیم کشی توکار
این روش بسیار متداولتر نسبت به روش قبل میباشد و میتوان گفت که در پروژه ساختمان سازی از این سیم کشی توکار استفاده میشود؛ زیرا در این روش سیم ها و کابل ها در لوله های خرطومی و لولههای پیویسی (PVC) قرار داده میشود و سپس از زیر سیمان، گچ عبور میکند و همین امر سبب مخفی شدن سیم و کابل میشود و درنتیجه ظاهر ساختمان بسیار زیبا میگردد. در روش توکار از 3 حالت کلی به شرح ذیل استفاده میشود:
استفاده جعبه تقسیم
این روش جز روشهای قدیمیبرای برق کشی ساختمان محسوب میشود؛ زیرا از ضریب ایمنی بسیار پایینی برخوردار بود. زمانی که از جعبه تقسیم استفاده میشود؛ ابتدا جعبه تقسیم در بالای بخشی که کلید و پریزها قرار دارد؛ تعبیه میشود و سپس کلیه سیم ها از داخل آن خارج میشود.
استفاده از جعبه کلید و پریز
در این روش بخشی از دیوار را برای قرارگیری جعبه کلید و یا پریز در نظر میگیرند و سیم و کابلها مستقیم در آن قرار داده میشود و اگر پیچهای پریز را باز کنید؛ میتوانید سیم ها را در آنجا مشاهده کنید.
استفاده از جعبه فیوز
در این روش کلیه سیمها داخل جعبه فیوز قرار میگیرد و از آنجا به بخشهای مورد نظر منتقل میشود. یکی از مزایای این روش نسبت به دو روش قبلی این است که در هنگام بروز هرگونه مشکل؛ به سادگی میتوانید مشکل بوجود آمده را رفع کنید و یکی از معایب این روش که باعث شده است از محبوبیت کمتری برخوردار باشد، هزینه بالای این روش است.
استانداردهای سیم کشی ساختمان
با پیشرفت علم و صنعت؛ روشهای بسیاری زیاد و البته جدیدی جایگزین روشهای قدیمی شدهاند؛ تا استاندارد برق ساختمان را در زمان سیم کشی رعایت کنید، این روشها عبارتند از موارد ذیل:
- رفع پیچ خوردگی کلاف کابل
اگر از کابلهایی مورد استفاده شما دارای روکش پلاستیکی هستند؛ ابتدا سیم را صاف کرده و سپس از حفره درون دیوار بیرون بکشید.
- مرتب کردن جعبه تقسیم
ابتدا همه سیمهای خالی که برقی در آنها وجود ندارد و سیم فاز و سیمهای نول را با یک پیگتیل بلند کاملاً جمع کنید و به همدیگر متصل کنید و به کمک پیگتیل تا پشت جعبه این کار را ادامه دهید. حالا باید سیم فاز را به صورت کامل بپوشانید و در قسمت انتهایی جعبه به جلو و عقب بچرخانید. حالا برای اینکه سیم را از باقی سیمها تمایز دهید با یک کلاهک ضد اتصال بپوشانید.
- جدا کردن پوشش کابل فیدر زیر زمینی
ابتدا توضیح مختصری درمورد کابل فیدر زیر زمینی ارائه میدهیم؛ در کابلهای تغذیه کننده زیرزمینی به جای اینکه هر سیم به طور جداگانه در ترموپلاستیک قرار بگیرد، سیمها به یکدیگر متصل شده و در مواد انعطاف پذیر ثابت میشوند. این مدل کابل به دلیل مقاومت بالا در برابر آب برای مناطق مرطوب مانند پمپ ها، باغ ها، لامپ های هوا ایده آل هستند. . کابل خودنگهدار هم نوعی کابل برق محسوب میشود؛ که در جهت انتقال و توزیع نیرو در خطوط هوایی مورد استفاده قرار می گیرند، در واقع دسته ای از کابل های قدرت، دارای روکش هستند که در روی دکل ها و پایه های توزیع برق، توسط یک نگهدارنده نصب و نگه داشته می شوند.
همانطور که در پاراگراف قبل ذکر کردیم؛ کابل فیدر زیرزمینی یک پوشش پلاستیکی دارد که چرخیدن را رو زمین راحتتر میکند و از به عنوان کانالهایی برای انتقال سیگنالهای برق استفاده کنید. برای جدا کردن این پوشش؛ با قطع اتصال سیمهای سیاه و سفید و از سطح مسی استارت کار را بزنید و سیمهای عایق را نیز در انتها با انبردست جدا کنید.
- دسته بندی سیم های متصل به یکدیگر
دسته بندی یا گروه بندی سیم ها؛ میتواند بسیاری از مشکلات را به هنگام بروز عیب رفع کند. برای دسته بندی میتوانید از سیمهای رنگی استفاده کنید یا سیمهایی که باید به همدیگر اتصال داده شدهاند را با ماژیک رنگی مشخص کنید و یا از کلاهک استفاده کنید که کار برایتان آسانتر شود.
اصول سیم کشی ساختمان
اصل اول: استفاده از تجهیزات با کیفیت و استاندارد؛ باعث ایمنی بیشتر و در مقابل باعث کمتر شدن فرسودگی، برق گرفتگی، آتش سوزی، پارگی و همچنین باعث کاهش هزینه تعمیرات می شود.
اصل دوم: هر چه اتصالات قوی و محکمتری بین سیم ها ایجاد شود به طور حتم جریان برق به راحتی رد و بدل می شود؛ پس نهایت دقت و تمرکز خود را بکار ببندید.
اصل سوم: بحث سیم ارت بایستی به خوبی اجرا شود تا از اتفاق افتادن بسیاری از خطرات احتمالی جلوگیری شود.
اصل چهارم: در سیم کشی ساختمان به تعداد، ضخامت و نوع سیم دقت داشته باشید.
جمع بندی:
همانطور که اشاره شد سیم کشی ساختمان یکی از مهمترین بخشها در ساخت و ساز ساختمان میباشد که باید با توجه به استانداردها و قوانین، این پروسه انجام شود. در برق کشی ساختمان؛ نوع و جنس سیم و کابل بسیار حائز اهمیت است و باید کیفیت آن بررسی شود. خراسان الکتریک یکی از بزرگترین فروشندگان سیم و کابل در ایران است. خراسان الکتریک علاوه بر کیفیتی که دارد، عمر مفید طولانی و تنوع بسیار بالایی دارد. نکته بسیار مهمی که باعث شده این کابل طرفداران بسیاری در ایران داشته باشد، نسبت کیفیت به قیمت است. پس اگر دنبال کابل با کیفیت بالا و قیمت مناسب هستید با متخصصان ما در ارتباط باشید..
دیدگاه تان را بنویسید