استیو ویتکاف مسئول پرونده توافق با ایران باقی ماند
نیویورکتایمز: روبیو در واشنگتن میماند؛ ویتکاف مسئول مذاکره با ایران است

رسانه آمریکایی نوشته روبیو در کاخ سفید و وزارت امور خارجه خواهد ماند، در حالی که ویتکاف مسئولیت یافتن راهی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین و غزه و دستیابی به توافقی با ایران را بر عهده دارد.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا پس از برکناری «مایک والتز» مشاور امنیت ملی پیشین خود در پنجشنبه گذشته، «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه را با حفظ سمت جایگزین او کرد که دیدگاه متعادلتری نسبت به روسیه داشته و آماده است تا با رویکرد سیاست خارجی او درباره ایران، غزه و چین همراه شود.
به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با این مقدمه نوشت: ترامپ با انتخاب روبیو به عنوان مشاور ارشد سیاست خارجی در کاخ سفید علاوه بر مسئولیت اصلیاش به عنوان وزیر امور خارجه، به رقیب سیاسی خود روی آورد که سه ماه اول دولت را به عنوان یک پیادهنظام جهانگرد و انعکاس قابل اعتماد رئیسجمهور گذرانده است.
دو روی سکه در افزایش مسئولیتها و اختیارات «مارکو روبیو»
اکنون روبیو هم از کاخ سفید و هم از وزارت امور خارجه به اجرای این دستورکار کمک خواهد کرد، در حالی که «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه کاخ سفید که مذاکرهکننده اصلی آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم تهران واشنگتن و مذاکرات صلح اوکراین است، مسئولیت یافتن راهی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین و غزه و دستیابی به توافقی با ایران درباره برنامه هستهای آن را بر عهده دارد.
در ادامه این مطلب آمده است: «لسلی وینجاموری» مدیر برنامه ایالات متحده و قاره آمریکا در اندیشکده تحقیقاتی «چتم هاوس» در این باره گفت: مارکو روبیو آماده همسو شدن و در پیش گرفتن مسیر از جایی است که ترامپ در آن قرار دارد. برداشت ما این است که در این دولت، وفاداری اولویت اول است، وفاداری به شخص(ترامپ) و وفاداری به ماموریت.
با این حال، او افزود که ترامپ با تجمیع این اندازه از قدرت در یک شخص در حوزه سیاست خارجی، با خطر از دست دادن فردی روبهروست که ممکن است چشماندازهای سیاسی یا مشاوره متفاوتی ارائه دهد.
سئولیت جدید روبیو اغلب اوقات ایجاب میکند که او به عنوان مشاور امنیت ملی در کاخ سفید و نزدیک رئیسجمهور بماند که توان او برای سفر به سراسر جهان به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا را کاهش خواهد داد. این موضوع فضا را برای ویتکاف با تجربه اندک در حوزه سیاست خارجی افزایش میدهد تا مذاکراتش در جهان را پیش ببرد اما روبیو احتمالا مجبور خواهد بود بیشتر اوقات در دسترس رئیسجمهور آمریکا باشد.
نیویورک تایمز نوشت: بعید است که روبیو درباره روسیه بیشتر از والتز ترامپ را به چالش بکشد که دیدگاههای سنتیتر و تندتری داشت. یک منبع مطلع گفت که والتز اخیرا تلاش میکرد رئیسجمهور آمریکا را قانع کند در صورتی که روسیه از توافق در زمینه صلح اوکراین خودداری کند، تحریمهای شدیدی از سوی واشنگتن علیه مسکو اعمال شود. اگرچه، ترامپ حداقل به طور علنی، تمایل کمی به این گزینه نشان داده است.
سه منبع مطلع نزدیک به ترامپ گفتند که تفکر جنگطلبانه و افراطی والتز، انتقادهای او از «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور آمریکا و حمایتش از «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گذشته، باعث شده بود شبهات عمیقی درباره او در دولت شکل بگیرد.
بدون «مایک والتز»، دولت ترامپ در سیاست خارجی یکصداتر عمل میکند
این رسانه نوشت: بدون والتز، یک نفر از مقامهای ارشدی که به عنوان کانال غیررسمی ارتباط با ترامپ برای رهبران خارجی استفاده میشد، کم میشود. اما در حوزه اوکراین، خاورمیانه، روسیه و چین، ارتقای روبیو تاکیدی بر عزم رئیسجمهور آمریکا برای حفظ یکصدایی در دولت است.
روبیو به عنوان سناتوری از فلوریدا یکی از منتقدان صریح روسیه و از حامیان پرشور زلنسکی پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بوده است اما او به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا همصدا با دیگر مقامهای دولت هشدار داده که ترامپ ممکن است به طور نامحدود زمان و منابع آمریکا را به مذاکرات صلح اوکراین اختصاص ندهد که ظاهرا برای اوکراین به عنوان کشوری جنگزده، سختتر خواهد بود.
روبیو همچنین از خط مشی رئیسجمهور آمریکا در ارتباط با جنگ میان رژیم صهیونیستی و حماس در غزه پیروی کرده و بارها گفته است «حماس باید ریشهکن شود». او پس از پیشنهاد ترامپ مبنی بر کوچ اجباری فلسطینیان از غزه به بهانه بازسازی این منطقه جنگزده، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آمریکا آماده است رهبری را برای زیبا کردن دوباره غزه بر عهده بگیرد.»
او هم مانند رئیسش گفته چین «بزرگترین تهدید» آمریکاست و از حامیان سرسخت علاقه ترامپ به خریداری و الحاق گرینلند و کنترل دوباره کانال پاناما بوده است.
او در زمینه سیاست ایران نیز با وجود تکرار ادعای رئیسجمهور آمریکا مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران و ضرورت جلوگیری از دستیابی ایران به یک سلاح اتمی، از خواست ترامپ برای رسیدن به توافقی دیپلماتیک در این زمینه پیروی کرده که از به کار بستن گزینه نظامی جلوگیری خواهد کرد.
«هال برندز» استاد دانشگاه جان هاپکینز میگوید: این نشان میدهد والتز با ترامپ هماهنگ نبود، او درباره مسائلی از جمله اوکراین و ایران زیادی تندرو و جنگطلب بود.
دیدگاه تان را بنویسید