مذاکرات وین در شرایطی برگزار خواهد شد که آمریکا حضور نخواهد داشت و ایران با 1+4 مذاکره خواهد کرد. حالا در این بین پرسش این است که نقش اروپایی‌ها تا چه حد می‌تواند تعیین‌کننده باشد؟

اعتماد به اروپایی‌ها ممنوع!
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

قدیری ابیانه گفت: اروپایی‌ها هرچند تمایل دارند مستقل از آمریکا تصمیم بگیرند اما در شرایط کنونی توان چنین کاری را ندارند و بیشتر پادوی آمریکا محسوب می‌شوند.

مذاکرات وین در شرایطی برگزار خواهد شد که آمریکا حضور نخواهد داشت و ایران با 1+4 مذاکره خواهد کرد. حالا در این بین پرسش این است که نقش اروپایی‌ها تا چه حد می‌تواند تعیین‌کننده باشد؟ از سوی دیگر سفر اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و ابراز تمایل او به سفر مجدد ایران و گفت‌وگو با مقامات ارشد ایران می‌تواند چه پیامی داشته باشد؟

محمدحسن قدیری ابیانه درباره این موضوع به «فردا» گفت: «اروپایی‌ها هرچند تمایل دارند مستقل از آمریکا تصمیم بگیرند اما در شرایط کنونی توان چنین کاری را ندارند و بیشتر پادوی آمریکا محسوب می‌شوند و به عنوان بخشی از پازل آمریکا ایفای نقش می‌کنند. روابط تجاری اروپا با آمریکا 1400 میلیارد دلار در سال است و این درحالی است که آنها با ایران تازه در شرایط قبل از تحریم‌ها 20 میلیارد دلار مبادله تجاری داشتند و حتما 1400 میلیارد را فدای 20 میلیارد نمی‌کنند».

او ادامه داد: «اروپایی‌ها از نظر موقعیتی هم با آمریکا فرقی ندارند و اگر به فرض قدرت تصمیم‌گیری مستقل داشتند، آنها هم روحیه‌ای سلطه‌جویانه از خود نشان می‌دادند. ایران تحت هیچ‌شرایطی نباید به اروپایی‌ها اعتماد کند زیرا آنها در بدعهدی و وقاحت از آمریکا هیچ چیز کم ندارند. آنها خودشان به برجام متعهد نبوده و نیستند اما می‌گویند ایران باید به تعهداتش پایبند باشد. آنها دنبال محدودکردن قدرت ایران و ضربه‌زدن به کشورمان هستند و هیچ امیدی به اروپا نباید بست. آنها حتی نقش میانجیگری را هم بازی نمی‌کنند. به فرض محال اگر حتی ما از توانایی‌هایمان چشم‌پوشی کنیم، قدرت منطقه‌ای‌مان را فدای برجام کنیم، قدرت نظامی‌مان را کاهش دهیم و حتی اگر کل فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای مان را تعطیل کنیم و بگوییم برجام2 را امضا می‌کنیم، باز هم طرف‌های غربی به تعهداتشان پایبند نخواهند بود. پس اینکه کسی تصور کند با مذاکره با 1+4 تحریم‌ها رفع می‌شود و همه طرفیت به تعهداتشان باز می‌گردند، اشتباهی بزرگ کرده است».

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره اینکه هدف گروسی از سفرهای مداوم به ایران چیست، بیان کرد: «آقای گروسی عامل و مطیع غربی‌ها و به خصوص مطیع آمریکا و رژیم صهیونیستی است. او که یک بار هم حاضر نشده است موضعی در قبال فعالیت‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی اتخاذ کند، چه‌طور می‌تواند نقش یک فرد بی‌طرف را ایفا کند؟»

او اظهار کرد: «اصلا بنا نیست فشار از روی ایران کم شود. البته غربی‌ها خودشان هم می‌دانند که تمام فشارهایشان با شکست مواجه شده است و آنها به نتیجه مطلوبشان در پی تحریم‌ها نرسیدند. حالا در این شرایط ما باید بتوانیم تحریم‌ها را به طور کلی خنثی کنیم و متکی به داشته‌های خود باشیم و با کشورهای قدرتمند آسیا و منطقه ارتباط بگیریم».

قدیری ابیانه در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا موقعیت جدید ایران باتوجه به گسترش ارتباط منطقه‌ای و عضویت دائم در پیمان شانگهای می‌تواند باعث تعدیل رفتار غربی‌ها در مذاکرات شود، گفت: «غربی‌ها حتما نگران بازار خود در ایران هستند اما غرور آنها اجازه نمی‌دهد که رفتارشان را تعدیل کنند. از سوی دیگر اگر قرار باشد مذاکرات به نتیجه برسد، آنها باید 100 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را آزاد کنند که حتما این کار را نمی‌کنند. در نهایت می‌گویم که هیچ امیدی به احیای برجام نیست».