در حالی که ایران خواستار رفع تحریم‌های مالی و بانکی و نفتی یک جانبه آمریکا در راستای اعتمادسازی و نشان دادن حسن نیت است، چرا آمریکا اقدام به بازگرداندن معافیت چند پروژه هسته‌ای ایران با دو کشور عضو برجام کرده است؟

حقه امریکا برای فشار جدید به ایران در مذاکرات وین
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه چندین معافیت از تحریم‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای غیرنظامی ایران را امضا کرد. این تحریم ها مربوط به زمان دونالد ترامپ است. با این حال یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفته است که "این اقدام برای تسهیل در روند مذاکرات وین است و به معنی بازگشت به برجام نیست."

معافیت‌های جدید به کشورها و شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد تا در پروژه‌های غیرنظامی نیروگاه هسته‌ای بوشهر ایران، آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران کار کنند.

 دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در مه ۲۰۲۰ به این معافیت‌ها به‌عنوان بخشی از برنامه «فشار حداکثری» خود علیه ایران پایان داده بود.

در عین حال، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در توییتر نوشت: تا زمانی که تهران به تعهدات خود ذیل برجام بازنگردد، رفع تحریم‌های ایران را ارائه نکرده و نخواهیم کرد.

در یکی دو هفته اخیر مذاکرات وین برای احیای برجام به طور جدی و با شتاب دنبال شد تا جایی که بخش عمده ای از اختلافات و پرانتزها رفع شد و برای چند اختلاف باقی مانده ایده ها و پیشنهادات متفاوت از سوی طرف های برجامی ارایه شد اما برای تصمیم گیری درباره هر یک از راهکارها طرف ها به تصمیم گیری نهایی در پایتخت ها نیاز داشتند. از این رو هیات ها هفته گذشته برای رایزنی با مقامات ارشد به کشورهایشان بازگشتند و قرار است طبق توافق میان هیات های مذاکره کننده ایران و ۱+۴ و آمریکا روز دوشنبه هفته جاری مجدد مذاکرات در وین از سر گرفته شود.

در همین حال اعلام خبر صدور چند معافیت هسته‌ای از سوی آمریکا گمانه‌زنی‌هایی را در رسانه‌های غربی به راه انداخت مبنی بر این که آمریکا برای توافق در وین طی روزهای آینده چراغ سبز نشان داده است. اما پشت پرده صدور این معافیت ها در این مقطع از مذاکرات چیست؟

معافیت‌های صادر شده برای پروژه‌هایی است که ایران با همراهی کشورهای عضو برجام به ویژه چین و روسیه در حال انجام بوده است.

منبع: ایسنا