فارس | نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها از شرط ایران برای راستی‌آزمایی فرار می‌کنند، پیشنهادی برای تقویت موضع ایران در مذاکرات مطرح کرد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

منصور حقیقت‌پور، با اشاره به مذاکرات جاری ایران و 1+4 برای لغو تحریم‌ها اظهار داشت: آنچه در رابطه با برجام اتفاق افتاد، این بود که به خاطر ندانم‌کاری و حماقت آمریکایی‌ها که از برجام خارج شدند، کار به این نقطه رسید و امروز هم آمریکا باید اراده‌‌اش را‌‌‌‌‌‌‌‌ برای حل مسأله نشان دهد.

وی افزود: واقعیت این است که امروز آمریکایی‌ها در یک پارادوکس قرار گرفته‌اند که یا باید توافق کنند و یا توافق نکنند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در توضیح این نکته گفت: اگر آمریکایی‌ها توافق کنند باید این حقیقت را‌‌‌‌‌‌‌‌ بپذیرند که این بار دیگر مثل قبل نیست که به راحتی از زیر بار تعهدات خود در توافق فرار کنند، بلکه باید این بار ضمانت قوی بدهند تا ما توافق را‌‌‌‌‌‌‌‌ بپذیریم و این مسأله برایشان هزینه دارند و البته باید این هزینه را‌‌‌‌‌‌‌‌ بدهند.

حقیقت پور افزود: اگر هم توافق نکنند، باید بپذیرند که ما توانمندی‌ هسته‌ای خود را‌‌‌‌‌‌‌‌ به مراتب بالاتر می‌بریم و در حالی که الان به غنی‌سازی 60 درصدی دست یافته‌ایم، بعد از این هم برای مصارف صلح‌آمیزی مثل پیشران‌های دریایی و زیردریایی به غنی‌سازی بالای 60 درصد خواهیم رسید و این هم طبق NPT حق ماست و هم شأن علمی ماست که برای آن شهید داده‌ایم.

وی تأکید کرد: ما می‌خواهیم در تجارت جهانی هسته‌ای سهم داشته باشیم و با غنی‌سازی بالا مازاد نیازمان را‌‌‌‌‌‌‌‌ بفروشیم، بنابراین آنها حق ندارند جلوی ما را‌‌‌‌‌‌‌‌ بگیرند.

حداقل 3 ماه برای راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها زمان لازم است

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در دوره نهم خاطرنشان کرد: در حال حاضر و پس از قضیه اوکراین، حقانیت مواضع ما در برابر آمریکا دوباره اثبات شده است که آمریکایی‌ها قابل اعتماد نیستند؛ ما هم به آنها اعتماد نداریم و باید با صراحت خطای خودشان را‌‌‌‌‌‌‌‌ در خروج از برجام بپذیرند و تضمین جدی بدهند تا توافق شکل بگیرد.

وی با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها باید بپذیرند که در یک بازی دو سر باخت قرار گرفته‌اند و این به دلیل خطای عملکرد خودشان در گذشته بوده است، در خصوص مسأله راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها گفت: واقعیت موجود این است که آمریکایی‌ها از شرط ما برای راستی‌آزمایی فرار می‌کنند، اما چاره‌ای جز این وجود ندارد و بدون راستی‌آزمایی عملا توافقی شکل نمی‌گیرد.

حقیقت‌پور تصریح کرد: نخستین گام برای راستی‌آزمایی، آزادسازی پول‌های بلوکه شده ما در کشورهای مختلف است که به نظر می‌رسد بیشتر از یک ماه زمان نمی‌‌برد؛ ما در حال حاضر 7 میلیارد دلار در کره جنوبی، 3 میلیارد دلار در ژاپن و مبالغ مشابهی در کشورهای دیگر داریم که امکان دسترسی به آنها برایمان فراهم نمی‌شود و گام اول برای راستی‌آزمایی این است که امکان دسترسی به این منابع در مدت کوتاه فراهم شود.

وی خاطرنشان کرد: در رابطه با راستی‌آزمایی لغو سایر تحریم‌ها از قبیل  کشتیرانی، بیمه و بانکی نیز آمریکایی‌ها قبلا می‌گفتند حداقل سه ماه زمان نیاز دارند تا دستورالعمل‌های اجرایی لغو تحریم‌ها در مسیر اداری ابلاغ و اجرا کنند، بنابراین حداقل همین میزان زمان برای ما لازم است که راستی‌آزمایی که کنیم که منافع حاصل از لغو تحریم‌ها را‌‌‌‌‌‌‌‌ به دست آورده‌ایم یا خیر.

این نماینده مجلس نهم تاکید کرد: به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای خودمان هم پیشنهاد می‌کنم، یک پیوست رسانه‌ای قوی برای کارشان تعیین کنند و یک فرد رسانه‌ای قوی و مسلط در کنارشان داشته باشند که پاسخگوی سوالات جامعه باشد، تا اخبار مذاکرات از طریق گمانه‌زنی‌های دشمنان منتشر نشود.