سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد نسبت به بازگشت ذهنیت‌های دوران جنگ سرد هشدار داد و گفت: خطر سلاح‌های کشتار جمعی و تهدیدهای سایبری و ماورای جو، اوضاع امنیتی جهان را نسبت به گذشته بدتر کرده است.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

مجید تخت روانچی روز چهارشنبه در کمیته خلع سلاح و امنیت بین‌المللی  هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل این مطلب را مطرح کرد.
وی با اشاره به منازعات ادامه‌دار و برخی خطرات کنونی همچون توسل به زور یا تهدید به آن، افزایش هزینه‌ها و تشدید مسابقات تسلیحاتی، افزود: بازگشت ذهنیت‌های دوران جنگ سرد در کنار خطر همیشگی ناشی از سلاح‌های کشتار جمعی و بروز تهدیدات جدید در عرصه هوش مصنوعی، سایبر و فضای ماورای جو، اوضاع امنیتی جهان را نسبت به گذشته بدتر کرده است.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: علاوه براین، شرایط گفت‌وگو میان قدرت‌های بزرگ نیز در حال از بین رفتن است.

تخت‌روانچی با تاکید بر موانع خلع سلاح هسته‌ای و در راس آن مسابقه مدرن سازی زرادخانه‌های هسته‌ای و فقدان اراده سیاسی برای�ظ نسبت به پروتکل ۱۹۲۵ را پس بگیرد.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد همچنین با انتقاد از رویکرد سیاست‌زده برخی کشورهای عضو اعلام کرد که این امر موجب شکاف بیشتر در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی خواهد شد و در حال حاضر نیز مانع انجام یک عملکرد حرفه‌ای و بی‌طرفانه در خصوص سوریه شده است. 

روانچی با ابراز نگرانی از برنامه مخفی سلاح‌های بیولوژیک برخی کشورها، با حمایت از تقویت کنوانسیون سلاح‌های بیولوژیک اظهار امیدواری کرد با ممنوعیت کاربرد این سلاح‌ها، این خلاء قانونی در کنوانسیون برطرف شود.

وی در زمینه فضای ماورای جو هم با اشاره به اقدام اخیر آمریکا در تشکیل نیروی فضایی به عنوان بخش ششم نیروی نظامی این کشور، گفت: این امر ماشه مسابقه تسلیحاتی در این عرصه را خواهد کشید و چنین وضعی باید متوقف شود.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: ایران از شروع مذاکرات کنفرانس خلع سلاح برای جلوگیری از نظامی شدن وتسلیحاتی کردن فضای ماورای جو حمایت می‌کند.

تخت‌روانچی با تاکید بر موضع ایران برای حفظ ماهیت صرفا صلح‌آمیز عرصه سایبری و با استقبال از عملکرد گروه کاری باز امنیت سایبری اظهار امیدواری کرد تمدید فعالیت این گروه کاری باز، عملکرد گروه کارشناسان دولت ذیربط را تکمیل کند.

وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران، داشتن توان سلاح متعارف را حق مسلم هر کشور عضو سازمان ملل برای دفاع مشروع می‌داند و در این زمینه بر اساس حقوق بین‌الملل، توان موشکی داخلی به دست آورده است تا در مقابل تهدیدات علیه خود بازدارنده باشد.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران از ارسال مستمر سلاح‌های پیشرفته به منطقه پرتنش خاورمیانه و به ویژه افزایش خریدهای رژیم‌های صهیونیستی و سعودی از آمریکا که طی یک دوره پنج ساله به ترتیب ۳۵۴ و ۱۹۲ درصد افزایش یافته است،  به شدت ابراز نگرانی کرد.

تخت‌روانچی با تاکید بر حق کشورها در بهره مندی صلح آمیز از تکنولوژی‌های  مرتبط با معاهدات خلع سلاح و درخواست رعایت برابری در اعطای بورسیه‌های آموزشی و عضویت در گروه‌های کارشناسی، تصمیم پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در خصوص موشک را به کمیته معرفی کرد.

نشست‌های کمیته‌های مجمع عمومی در شرایط کرونا به صورت فیزیکی و آنلاین برگزار می‌شود و قرار است کمیته یک مجمع عمومی سازمان ملل متحد با بررسی ۷۰ قطعنامه و تصمیم پیشنهادی دولت‌های عضو، در مورد آنها تصمیم بگیرد.