حوادث رکنا: هفته گذشته دود سیاه و غلیظی از شرقی ترین نقطه پایتخت یعنی محله حکیمیه بلند شد. این دود که تا ساعت‌ها آسمان را تیره کرده و حتی از مرکز شهر هم دیده می‌شد، ناشی از وقوع آتش در مرکز بازیافت ضایعات و نخاله‌های شمال شرق تهران بود.

نگرانی اهالی یک محله از وجود همسایه پردردسر / خطر انفجار بیخ گوش ماست! + فیلم و کس
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

حجم ویدیو: 5.12M

 مدت زمان ویدیو: 00:01:06

به گزارش رکنا؛ با اینکه پس از چند ساعت تلاش آتش‌نشانان، آتش‌سوزی مهار شد، اما زنگ خطری را برای اهالی این محله به صدا درآورد. چراکه در همسایگی مرکز بازیافت ضایعات منطقه۴، جایگاه دو منظوره سوخت شلمچه قرار دارد. جایی که هزاران لیتر بنزین و گاز دپو شده است. اهالی می‌گویند این اولین بار نیست که مرکز بازیافت ضایعات و نخاله حکیمیه آتش گرفته و قطعا آخرین بار هم نخواهد بود و اگر حریق به لوله‌های گازهای اشتعال‌زا یا مخازن بنزین جایگاه برسد، فاجعه‌ای جبران‌ناپذیر رخ می‌دهد. به درخواست اهالی برای اطلاع از کم و کیف ماجرا به این محله رفتیم.

آتش در کمین پمپ بنزین

جایگاه سوخت شلمچه در بلوار شهید باباییان، جنب بزرگراه شهید زین الدین قراردارد و درست پشت ساختمان جایگاه مرکز بازیافت پسماند خشک است. روزانه چندین کامیون نخاله و ضایعات خشک مثل شاخ و برگ درختان، مبلمان، لاستیک و ... از منطقه جمع‌آوری و به این مرکز برده می‌شود تا پس از تفکیک به کهریزک منتقل شود. «مجید ثابتی» مدیر جایگاه سوخت شلمچه در حالی که از پشت‌بام جایگاه، مرکز بازیافت را نشان می‌دهد می‌گوید: «ضایعات خشک و شاخ و برگ درختان که به اینجا می‌آورند با کمترین بی‌احتیاطی آتش می‌گیرد. به ویژه در فصل زمستان و وقتی هوا سرد است کارگران مرکز که چند جوان کم‌تجربه هستند، برای اینکه گرم شوند آتش درست می‌کنند و گاهی به قدری حجم آتش زیاد می‌شود که برای خاموش کردنش دست به دامن آتش‌نشانی می‌شویم.»

او  ادامه می‌دهد: «ظاهرا آتش‌سوزی چند روز پیش هم به دلیل وجود تکه‌ای آتش در بار یکی از کامیون‌ها بوده که وقتی در محوطه و بین ضایعات خشک قرار گرفته آتش گسترده شده است.»

مدیر جایگاه سوخت شلمچه لوله‌های زرد رنگ اطراف پمپ بنزین را نشان داده و می‌افزاید: «از این لوله‌ها گاز CNG  اضافی سیستم به بیرون هدایت می‌شود، خیلی شانس آوردیم که در روز حادثه، کمپرسور خراب بوده و گازی به بیرون متصاعد نمی‌شد وگرنه معلوم نبود با وزش باد چه اتفاقی پیش می‌آمد.»

به گفته او در این پمپ بنزین میانگین ۱۳۰ هزار لیتر بنزین و ده‌ها کپسول ذخیره CNG نگهداری می‌شود که در صورت وقوع حریق کپسول‌های مشتعل مانند موشک عمل کرده و به اطراف پرتاب می‌شوند.

درخواست انتقال مرکز بازیافت

«درخواست اهالی محله حکیمیه انتقال مرکز بازیافت از مجاورت پمپ بنزین  است.» این را «محسن حمزه پور» دبیر شورایاری محله می‌گوید. او ادامه می‌دهد: «در دوره مدیریت قبلی شهرداری بارها به صورت شفاهی و کتبی از مدیریت شهری درخواست جابه جایی مرکز بازیافت را داشتیم ولی تا به حال نتیجه‌ای نداشته است.» او ضمن تأیید صحبت‌های مدیر پمپ بنزین می‌گوید:‌ «در چند سال اخیر بارها به دلیل بی‌احتیاطی کارگران مرکز بازیافت دچار حریق شده، این در حالی است که در چند متری آتش مخازن بنزین و گاز قرار دارد.» حمزه‌پور ادامه می‌دهد: «هر چند سوزاندن پسماند و ضایعات خشک در این محله موجب آلودگی هوا می‌شود ولی این موضوع فعلا در اولویت ما نیست، در حال حاضر از مسئولان شهری انتظار داریم خطر را از محله دور کنند.»

جانمایی جایگاه و مرکز بازیافت اشتباه بود

نگرانی دبیر شورایاری و اهالی حکیمیه را با «محمدعلی فیاض» مدیر ستاد مدیریت بحران شهرداری منطقه ۴ در میان می‌گذاریم. فیاض با بیان اینکه جانمایی پمپ بنزین و مرکز بازیافت در رمپ و لوپ بزرگراه شهید زین‌الدین اشتباه بوده می‌گوید: «رمپ بزرگراه باید فضای سبز می‌شد اما با وجودی که ۵۰۰ متر پایین‌تر یک پمپ بنزین دیگر بوده، متاسفانه مجوز ساخت این پمپ بنزین در این بخش داده شده است.»

او ادامه می‌دهد: «قرار دادن مرکز بازیافت نخاله خشک منطقه هم در آن محدوده غلط بوده اما متأسفانه به دلیل کمبود زمین ناچار این مرکز در رمپ ایجاد شده است.»

مدیر ستاد مدیریت بحران منطقه ادامه می‌دهد: «ما به خطرات همجواری جایگاه سوخت با مرکز بازیافت واقفیم و درصددیم و از معاونت خدمات شهری منطقه پیگیر جابه‌جایی این مرکز هستیم.»

به دنبال انتقال مرکز بازیافت هستیم

ظاهرا گره مشکل جا به جایی مرکز بازیافت با دستان معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه4 باز می‌شود. «رضا معلم» معاون خدمات شهری و محیط‌زیست شهردار منطقه4 درباره نحوه فعالیت مرکز فعلی بازیافت اینطور توضیح می‌دهد:‌ «زمین مذکور محل تفکیک موقت ضایعات خشک است یعنی ضایعات و نخاله‌های خشکی که از محدوده منطقه جمع می‌شود قبل از انتقال به کهریزک در این محل تفکیک می‌شوند و فوری به مقصد کهریزک روانه می‌شوند.»

او می‌افزاید:‌ «پیمانکار نباید ضایعات و نخاله‌ها را در مرکز دپو کند تا از حریق پیشگیری شود اما با توجه به اینکه آتش‌سوزی قابل پیش‌بینی نیست و ممکن است بر اثر بی‌احتیاطی احتمالی رخ دهد درصدد پیدا کردن زمین مناسب برای جابه‌جایی این مرکز به یک محل امن هستیم.»