پشت پرده درخواست اسرائیل از چین برای توقف خرید نفت ایران!

فشار مستقیم اسرائیل به چین علیه ایران
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

در حالی که آمریکا طی سال های گذشته تمام تلاش خود را برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران به کار گرفته و از تحریم های اولیه و ثانویه گرفته تا تهدید کشتی ها و شرکت های خریدار استفاده کرده،اسرائیل نیز مستقیما از چین می خواهد وارد بازی فشار علیه ایران شود. این نشان دهنده شکست سیاست های غرب است.

به گزارش همشهری آنلاین، بلومبرگ روز گذشته گزارش داد،سرکنسول رژیم صهیونیستی در شانگهای با درخواست از چین برای فشار به ایران از چین خواسته است خرید نفت ایران را متوقف کند و گفته است: چین تنها کشوری است که قادر است بر ایران تاثیر بگذارد. اگر چین نفت ایران را نمی خرید ایران فرو می پاشید.

درخواست اسرائیل از چین را می توان آخرین تلاش برای کامل کردن محاصره نفتی ایران دانست، محاصره ای که با وجود همه هزینه ها و ابزارها نتوانسته صادرات نفت ایران را متوقف کند. امروز ایران همچنان نفت خود را می فروشد ارزبه کشور باز می گردد و مناسبات اقتصادی با چین، روسیه و سایر شرکاتی منطقه ای هم برقرار است.

در این میزان تمرکز آمریکا و اسرائیل بر فشار دیپلماتیک به چین، بیشتر از آنکه نشان دهند قدرت دیپلماتیک باشد، نشان دهنده شکست یک دهه سیاست تحریم نفتی ایران است.

سوابق تحریم نفتی

تحریم های نفتی علیه جمهوری اسلامی ایران از دوران دولت اوباما به یکی از ابزارهای اصلی سیاست مهار ایران بدل شد. این فشارها در دولت ترامپ به اوج رسید و با خروج یک جانبه آمریکا از برجام، صادرات نفت ایران به شدت کاهش یافت. اما با وجود تحریم ها،ایران توانست راه های فروش نفت را باز سازی کرده و به شکل نیمه رسمی،بازارهایی به ویژه در شرق آسیا بیابد.

دولت بایدن نیز با وجود وعده های انتخاباتی درباره بازگشت به برجام، عملا همان مسیر تحریمی را ادامه داد. در ماه های اخیر نیز با اعمال تحریم علیه نفتکش هایی که نفت ایران را به چین منتقل می کنند، تلاش شد تا حلقه فشار را تنگ تر شود. حال با اظهارات جدید سرکنسول اسرائیل در شانگهای، به نظر می رسد واشنتگن و تل آویو در جست جوی آخرین برگ برنده خود یعنی فشار سیاسی مستقیم از سوی چین هستند.

نتیجه ناتوانی

با کاهش قدرت آمریکا در خاورمیانه و افزایش نقش قدرت های اوراسیایی، چین و روسیه، حالا اسرائیل در صدد استفاده از اهرم های جدید برای مهار ایران است.

درخواست مستقیم سرکنسول اسرائیل از چین نشان دهنده یک ضعف بزرگ است. برخلاف گذشته که کانال اصلی فشارها واشنگتن و متحدان غربی اش بودند،حالا حتی رژیم صهیونیستی نیز به دنبال اعمال فشار از سوی کشورهای شرقی است. اما این سیاست چقدر احتمال موفقیت دارد؟

به گفته کارشناسان، روابط ایران و چین با وجود موانع استراتژیک، بلند مدت و به شدت اقتصاد محور است. پکن به نفت ارزان ایران نیاز دارد و به خصوص در شرایط جنگ تجاری با آمریکا، نمی خواهد ابزار تحریم را در زمین واشنتگن بازی کند.

ابعاد اقتصادی

طق آمار بلومبرگ، چین نزدیک به ۹۰ درصد از صادرات نفت ایران را خریداری می کند،چیزی حدود ۱.۵ تا ۱.۷ میلیون بشکه در روز. حتی توافق مشارکت راهبردی ایران و چین که در سال ۲۰۲۱ امضا شد، بر سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری طی ۲۵ سال تمرکزی دارد که بخش عمده آن حول محور انرژی است.

درخواست صریح سرکنسول اسرائیل نشان می دهد تحریم های آمریکا عملا نا کارآمد بوده اند و ایران، با اتکا به قدرت های شرقی؛ تحریم ها دور زده است.

آیا چین از ایران فاصله می گیرد؟

گرچه اسرائیل و آمریکا امیدوارند چین با استفاده از نفوذ اقتصادی، ایران را برای تعدیل سیاست های منطقه ای و هسته ای تحت فشار بگذارد،اما واقعیت این است که پکن همواره از مداخله مستقیم در سیاست های امنیتی کشورهای طرف تجارت خود پرهیز کرده است.

بلومبرگ نیز تاکید می کند که شواهد اندکی وجود دارد که نشان دهد چین در پی تحمیل تغییرات استراتژیک بر ایران است. حتی رئیس جمهور چین نیز ترجیح می دهد همکاری ها در حوزه انرژی و تجارت باقی بماند. به همین دلیل تلاش جدید اسرائیل نیز نتیجه ای جز تقویت پیوندهای شرقی ایران نخواهد داشت و بار دیگر شکست سیاست های آمریکا را نمایان تر خواهد کرد.