یک تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: قبل از نگارش برنامه هفتم توسعه باید بررسی می‌شد که دلایل اجرانشدن 70درصدی برنامه‌های توسعه قبلی چه بوده است.

به اجرای برنامه هفتم توسعه خوش‌بین نیستم
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

گروه سیاست مثلث‌آنلاین: برنامه هفتم توسعه از سوی دولت به مجلس آمده است اما این برنامه چه قدر واقعی و منطبق بر شرایط کنونی اقتصادی کشور است؟

عزت‌الله یوسفیان‌ملا، تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع به «مثلث‌آنلاین» گفت: «برنامه هفتم توسعه، برنامه دولت است و قطعا مجلس نظراتی بر آن خواهد داشت و به همین شکلی که می‌بینیم باقی نمی‌ماند اما مسئله این است که باید به برنامه‌های قبلی رجوع می‌شد که چرا آنها به طور کامل اجرا نشدند. رئیس‌جمهور گفت که تنها 30درصد برنامه‌های قبلی اجرا شده است که رقم بسیار کمی است یعنی 70درصد برنامه‌های توسعه قبلی اجرا نشده است. هر برنامه توسعه‌ای دو ویژگی مهم دارد؛ کیفی و کمی. وقتی دیگران برنامه را می‌بینند باید بگویند که این برنامه ما را به سمت پیشرفت می‌برد که این می‌شود ویژگی کیفی و ویژگی کمی یعنی آنکه موارد مصرح در قانون اساسی و سیاست‌های کلی رهبری در آن رعایت شده باشد. طبیعی است که در برنامه‌های گذشته این موارد لحاظ نشده که 70درصد آنها اجرا نشده است و اکنون باید بررسی می‌شد که علت اجرانشدن چه بوده است».

او ادامه داد: «بهترین کار این بود که یک کتابچه کوچک تهیه می‌شد و دلایل اجرایی‌نشدن برنامه توسعه نوشته می‌شد تا در آینده رفع شود. برنامه پنج‌ساله در چرخه بودجه هر ساله است. از طرفی باید دید که آغاز این برنامه چه زمانی است. باید سال 1402 باشد اما تا کنون یک چهارم سال گذشته و تا تصویب و اجرا شود عملا نیمی از سال خواهد گذشت. علاوه بر این بودجه سال1402 تصویب و در حال اجراست؛ به این معنی که برنامه توسعه کنونی در بودجه جایی ندارد. با همه این اوصاف من به اجرای این برنامه چندان خوش‌بین نیستم».

این تحلیلگر مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: «نکته دیگر آن است که نگفته شده برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه چه سازوکارهایی وجود دارد؟ مگر می‌شد برنامه باشد اما پول نباشد؟ مگر می‌شود برنامه‌ای در حوزه‌ای ارائه شود اما امکان اجرایی‌شدنش نباشد؟ اینها مسائل مهمی است که پیش‌بینی نشده است».

یوسفیان‌ملا در پایان گفت: «مسئله دیگر این است که باید گفته می‌شد که این رقم ذهنی ما اگر محقق نشد و اگر مثلا نفت را به میزانی که تصور می‌کردیم، نفروختیم، راه جایگزین چیست. هیچ یک از اینها در برنامه کنونی در نظر گرفته نشده است».