یکی از بدترین و نا امیدکننده‌ترین روزهای سال بورس با عدم وعده حمایت ۱۰ روزه، حجم معاملات ۷.۷ هزار میلیارد تومانی ۲۹۱ نماد قرمز سپری شد تا سهامداران دست به دامن مسئولان ارشد نظام شوند.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

امروز چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۹، یکی از بدترین و ناامید‌کننده‌ترین روزهای سال و شاید هم سال‌های اخیر بازار سرمایه رقم خورد. روزی که در برابر آب شدن دوباره سرمایه مردم و از دست حداقل ۳۰ تا ۵۰ درصد دارایی‌ها، نه خبری از وعده حمایت‌های ۱۰ روزه بود، نه جلسه ایی و نه اظهار نظری و نه حتی قول و قراری تازه.

روزی که هیچ مسئولی از رئیس‌جمهوری و وزیر اقتصاد گرفته تا سخنگوی دولت و رئیس دفتر روحانی و نماینده مجلس، رئیس سازمان بورس و... حاضر به اعلام نظر و توضیح درباره چرایی وضعیت اسفناک بازار نشدند. روزی که بیشتر فعالان، خسته و ناامید از قرمزی سراسری بازار با انتقاد، گلایه، ظنز تلخ و پیشنهاد و راهکار و... سعی در تخلیه انرژی منفی داشتند و فقط ناظر رویدادی شدند که شاید تا همین یک ماه پیش در مخلیه کمتر کسی می‌گنجید.

با این اوصاف طبیعی است که از ۳۰۶ شرکت حاضر در بورس تهران، فقط و فقط ۱۵ سهم مثبت و سبز باشند و ۲۹۱ سهم دیگر قرمز و منفی. طبیعی است که حجم معاملات بورس، رکورد منفی را ثبت کند و با برگشت به ارقام چند ماه پیش، تنها دلخوش باشد به جابه‌جایی بیش از ۹ میلیارد سهم به ارزش ۷.۷ هزار میلیارد تومان.

در این شرایط، طبیعی است که عده ایی از سرمایه‌گذاران مخصوصا" سهم اولی‌ها که تجربه چنین جریانی را نداشتند با استفاده از هر روش و وسیله و باز نشر اعلام حمایت‌های رئیس‌جمهوری و دیگر مسئولان در گذشته، خواهان مطلع کردن مسئولان ارشد نظام از جمله رئیس قوه قضاییه شوند تا شاید با ورود این گونه مسئولان، شرایط مقداری بهتر شود.

با این همه درحالی بازار سهام بعد از رکود شدید دو هفته ایی، آخر هفته قبل امیدوار‌کننده ظاهر شده بود که عدم وعده حمایت ۱۰ روزه از بورس در کنار رویدادهایی مانند اختلاف نظر در مورد دومین ETF دولتی و اثر منفی طرح گشایش اقتصادی دولت، موجب از دست رفتن حجم بیشتری از اعتماد مردم به بازار سرمایه شده است.

بنابراین حداقل انتظار طبیعی از دولت و مسئولان اقتصادی این است که در این شرایط سخت و ملتهب به وعده‌ها عمل کرده و شرایط پایداری را برای بازار سرمایه ایجاد کنند که همین سهامدارانی که دو ماه پیش با دعوت رئیس‌جمهوری و دیگران وارد شده‌اند، شاهد و ناظر برگشت تعادل بازار باشند.

بازاری که با توجه به آزادسازی سهام عدالت و حضور حداقل ۱۵ میلیون سهامدار، تفاوت‌های بسیاری با بازار چند سال قبل و حتی سال گذشته دارد و با توجه به دانش بورسی جالب برخی دولتمردان مانند رئیس دفتر روحانی با تحلیل تکنیکال شاخص، نیازی به طرح پیشنهادات و راهکار هم نیست.

سهام داران نگران نباشند/ بورس خطر ندارد

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: تصمیماتی که جدیدا برای بهبود روند بازار اتخاذ شده نشان می‌دهد که سیاست کلی دولت در کشور حمایت از بورس است و به دنبال خروج نقدینگی از این بازار و سلب اعتماد سهامداران برای ادامه سرمایه‌گذاری در این بازار نیست و در وضعیت فعلی خطری معاملات بازار را تهدید نمی‌کند.

محسن عبداللهی به روند این روزهای بورس اشاره کرد و اظهارکرد: رشد تقریبا ۴۰۰ درصدی شاخص بورس که بازار توانست از بهمن سال ۹۸ تا اوایل مرداد ماه به‌دست آورد باعث شد تا بازار نیاز به اصلاح و دست به‌دست شدن سهام پیدا کند.

وی اصلاح شاخص بورس از دو میلیون واحد تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را ناشی از فرآیند طبیعی رشد دانست و گفت: طبق فرآیندهای مالی هیچ رشدی به صورت مستمر ادامه‌دار نیست و نیازمند برگشت به روند گذشته معاملات و اصلاح است تا سهام بتواند با بهای تمام شده جدید برای سرمایه‌گذاران ایجاد جذابیت کند و دوباره به مسیر رشد بازگردد.

عبدالهی خاطرنشان کرد: با توجه به حمایت‌های ساختاری و سهامداری اخیر از بازار قطعا روند صعودی شاخص بورس ادامه‌دار خواهد شد و ورود نقدینگی به این بازار نسبت به هفته‌های گذشته بهتر می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: سیگنال جمع تصمیمات اتخاذ شده به بازار نشان می‌دهد که ساختار دولت برای حفظ و صیانت سرمایه مردم حمایتی و مستمر است و دولت همیچگونه تمایلی به ایجاد اصلاح بازار یا خروج سرمایه‌های مردم از این بازار ندارد.

وی با بیان اینکه اراده دولت در بورس مبتنی بر منفی شدن روند بازار نیست، افزود: دولت متشکل از وزارتخانه و دستگاه‌های مختلف است که یکسان کردن و هماهنگی برای فعالیت آنها کار آسانی نیست؛ بنابراین طبیعی است که گاهی ایجاد برخی از ناهماهنگی‌ها در تصمیم‌گیری‌ها باعث تاثیر منفی در این بازار شود و این موضوع نباید در میان مردم باعث نااطمینانی آنها به دولت و بازار شود.

عبدالهی گفت: تصمیماتی که جدیدا برای بهبود روند بازار اتخاذ شده است نشان می‌دهد که سیاست کلی دولت حمایت از بازار است و به دنبال خروج نقدینگی از این بازار و سلب اعتماد سهامداران برای ادامه سرمایه‌گذاری در این بازار نیست.

این کارشناس بازار سرمایه اظهارکرد: روند کلی بازار با توجه به حمایت‌های صورت گرفته صعودی و مثبت خواهد بود و ممکن است دوباره در کوتاه‌مدت شاهد شاخص دو میلیون واحد در بازار باشیم.

وی افزود: در وضعیت فعلی خطری معاملات بازار را تهدید نمی‌کند اما سرمایه‌گذاران باید این موضوع را در نظر داشته باشند که شاخص بورس نمی‌تواند به صورت مداوم و دائمی مثبت باشد بلکه اصلاحی کوتاه مدت را تجربه خواهد کرد که این موضوع به عنوان ذات بازار تلقی می‌شود.

عبدالهی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود برآیند کلی معاملات بورس از این به بعد به این شکل باشد که بازار پنج روز مثبت و دو روز منفی خواهد بود، گفت: صندوق‌های ETF می‌توانند بر روند بازار تاثیر مثبت داشته باشند، این تصمیم عاملی بر جلب اعتماد سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه بود و با آغاز پذیره‌نویسی دومین مرحله از عرصه صندوق‌های ETF باز هم سهامداران به این بازار اعتماد کردند و متوجه حمایت دولت از این بازار شدند.