گفت‌وگو با برخی مقامات حوزه حمل‌ونقل زمینی و هوایی نشان می‌دهد که ایران هیچ مشکلی برای انتقال محموله واکسن خارجی کرونا ندارد.

جزییاتی درباره حمل واکسن کرونا به ایران
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

مسئله واکسن کرونا از یک طرف و انتقال آن از طرف دیگر، چالش‌های مختلفی را یک به یک روانه کشور کرده است. یک روز صحبت از ساخت آن بود و حالا که واکسن خارجی آماده انتقال به کشورهای متقاضی است، مسئله انتقال آن به ایران هم مزید بر علت شده است.

البته برخلاف پیش فرض و تصوراتی که ممکن است از مشکلات ارزی تداعی شود، مسئله اصلی که در صحبت‌های مسئولان دیده می‌شود، امکانات انتقال و بحث‌های فنی است چرا که به صراحت عنوان شده که به دلیل نبود امکانات حمل‌ونقل، از دریافت آن انصراف داده‌ایم.

مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا کمی قبل گفته بود که ایران در اتحادیه جهانی واکسن کرونا (کوواکس) اعلام کرده که واکسن فایزر را نمی‌خواهد چرا که این واکسن به شرایط و الزاماتی مانند زنجیره سرد منفی ۷۰ درجه نیاز دارد و این امکانات در هواپیماها و سیستم حمل‌ونقل ما وجود ندارد.

کمی قبل‌تر هم شهرام آدم‌نژاد معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی گفته بود که سیستم حمل‌ونقل هوایی ایران آماده واردات واکسن کرونا است و شرایط اعلام شده از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را دارد. تورج دهقان زنگنه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری هم گفته بود که هیچ مشکلی وجود ندارد و درحال‌حاضر دو شرکت هواپیمایی ایران ایر و ماهان شرایط لازم برای واردات انواع واکسن کرونا را دارند و سازمان هواپیمایی کشوری نیز طی بررسی‌ها و ارزیابی‌هایی که انجام داده به این نتیجه رسیده است که این دو ایرلاین هیچ مشکلی برای واردات انواع واکسن از جمله فایزر ندارند.

 وی گفته بود که بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که برای واردات واکسن کرونا هواپیماهای ایران‌ایر و ماهان آمادگی لازم را دارند و می‌توانند با استفاده از یخ خشک دمای مورد نیاز برای واردات هر نوع واکسنی از جمله فایزر را که نیاز به دمای منفی ۷۰ درجه دارد، تامین کنند.

توان انتقال زمین را نداریم

در همین رابطه میر فتحعلی سید زنوزی دبیر انجمن صنفی شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی مسئله امکانات انتقال زمینی واکسن را بررسی کرده و می‌گوید: واکسن‌هایی وجود دارد که باید در دمای مخصوص نگهداری شود. برخی در یخچال و برخی در دمای زیر ۸۰ درجه نگهداری می‌شوند.

وی تاکید می‌کند: اگر مسئله شرط انتقال با دمای زیر ۸۰ درجه نباشد، امکان حمل با کامیون و از طریق جاده‌ای وجود داشت و ما می‌توانستیم آن را منتقل کنیم اما به این دلیل که باید زیر ۸۰ درجه دما باشد، امکان انتقال زمینی آن وجود ندارد.

توان انتقال هوایی را داریم؟

بخش دیگر و اصلی ماجرا مربوط به انتقال هوایی این واکسن است. پیش از این گفته شده بود که بخش هوایی هم امکانات لازم را ندارد. صحبتی که بعد توسط رئیس سازمان هواپیمایی تکذیب و تاکید شد که دو ایرلاین امکانات این کار را در اختیار دارند.

یکی از مقامات انجمن فعال در حوزه شرکت‌های هواپیمایی که نخواست نامش عنوان شود، در این رابطه می‌گوید: به لحاظ فنی مشکلی برای انتقال واکسن کرونا نداریم. چون انتقال با هواپیماست و ما هم مشکلی برای انتقال آن نداریم.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد که مشکل فنی برای انتقال واکسن کرونا وجود ندارد و آنطور که گفته‌های فنی نشان می‌دهد، امکانات و توان لازم برای ورود محموله واکسن خارجی به کشور وجود دارد. هنوز هیچ یک از مقامات ستاد کرونا درباره گفته‌های رئیس سازمان هواپیمایی کشوری و دیگر مقاماتی که برای ورود واکسن اعلام آمادگی کرده‌اند، واکنشی نشان نداده‌اند.