ایرنا/ دفتر نمایندگی روسیه نزد سازمان های بین‌المللی مستقر در وین روز یکشنبه همزمان با سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، پنج محور از جمله عدم جبران تحریم‌های ضد ایرانی آمریکا را عامل تصمیم ایران برای توقف اجرای پروتکل الحاقی معرفی کرد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

نمایندگی روسیه با انتشار اینفوگرافی از تحولات مربوط همکاری‌های پادمانی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نوشت: ایران مورخ ۱۳ دسامبر ۱۹۷۴ میلادی توافقنامه جامع پادمانی آژانس را امضاء کرد. در حال حاضر ۱۸ مرکز اتمی در ایران و ۹ مرکز در خارج ذیل این توافقنامه قرار دارند.
در این اینفوگراف می‌خوانیم، ایران در ۱۸ دسامبر ۲۰۰۳ پروتکل الحاقی را امضاء و در چارچوب آن دسترسی تکمیلی به بازرسان آژانس اعطا کرد. این پروتکل همچنین در سال ۲۰۱۵ به عنوان اقدامات داوطلبانه ایران برای شفاف سازی فعالیت‌های هسته‌ای به برجام اضافه شد.
نمایندگی روسیه در این اینفوگراف می‌افزاید که از نگاه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پروتکل الحاقی دسترسی گسترده تری را برای بازرسان آژانس به اطلاعات و مکان‌های (هسته‌ای) ایران فراهم می‌کند تا استفاده صلح آمیز ایران از مواد اتمی راستی آزمایی شود. 

A7131712.png

در ادامه آمده است:  ۸ می ۲۰۱۸ آمریکا از برجام خارج شد و مجلس شورای اسلامی ایران هم یکم دسامبر ۲۰۱۸ در واکنش به سیاست فشار حداکثری کاخ سفید، تحریم‌های یکجانبه، عدم جبران خسارت‌های مالی ناشی از خروج آمریکا از برجام و ترور قاسم سلیمانی و محسن فخری‌زاده قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را تصویب کرد. این قانون که شامل توقف اجرای پروتکل الحاقی است از ۲۱ فوریه به اجرا در می‌آید مگر آنکه روابط بانکی با ایران عادی‌سازی شود؛ موانع برای صادرات و فروش نفت برداشته شود و درامدهای حاصل از فروش نفت به ایران برگردانده شود.
این اینفوگراف و اقدام ابتکاری نمایندگی روسیه درحالی منتشر شده که رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیشب (شنبه) برای دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی و گفت‌وگو درباره آخرین تحولات در فعالیت‌های هسته‌ای ایران در چارچوب کاهش تعهدات برجامی وارد تهران شد.
او ساعتی پیش با علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی برای هماهنگی جهت اجرای همزمان «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران» و فعالیت‌های پادمانی آژانس وارد مذاکره شد. گروسی قرار است با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم ملاقات کند.
مجلس شورای اسلامی ۱۱ آذرماه گذشته با تصویب این قانون دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه‌ تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.
براساس ماده ۶، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزدسازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، دوشنبه گذشته نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران تحت برجام را به مدیرکل آژانس تسلیم کرد.