جلسه علنی صبح روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی با دستور کار بررسی صلاحیت علی اصغر مونسان برای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین بررسی صلاحیت حاجی‌میرزایی برای وزارت آموزش و پرورش تشکیل شد.

حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش و جلسه بدون چالش رأی اعتماد
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش از هفته گذشته جلسات مختلفی را  با نمایندگان داشت تا آنها را به توانمندی خود قانع کند.

حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خود را فردی غیر جناحی معرفی کرد که قصد دارد در مدت 23 ماه تا پایان دولت دوازدهم روی حل برخی مشکلات فرهنگیان، مدارس و دانش آموزان متمرکز و این مشکلات را حل کند.

حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در جریان جلسه رأی اعتماد با چالش های عدیده ای مواجه نشد و خیلی راحت و بی حاشیه دفاعیات خود را به سمع نمایندگان رساند.

حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش البته اگر از مجلس رأی اعتماد بگیرد راه سختی را در 23 ماه آینده پیش رو دارد و باید دید آیا می تواند به وعده های خود جامه عمل بپوشاند.

یادآور می شود حجت‌الاسلام حسن روحانی به همراه مونسان و حاجی میرزایی و جمعی از اعضای کابینه همچون اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور، رضا رحمانی وزیر صنعت،‌ محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور،‌ بیژن زنگنه وزیر نفت،  جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، محمد اسلامی وزیر راه، جمشید انصاری و جنیدی در جلسه مجلس حضور پیدا کردند و علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی به آن‌ها خوش آمد گفت.

 

می‌دانم معلمان مطالباتی دارند

رئیس جمهور در جریان بررسی صلاحیت حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بیان کرد: مونسان فردی فعال، بانشاط، پرکار و خوش‌فکر است که از بهترین دانشگاه‌های کشور فارغ‌التحصیل شده است. امیدوارم با رای شما بتواند در طول این دو سال مسئولیت این وزارتخانه را به عهده بگیرد.

وی همچنین با بیان این‌که وزارت آموزش و پرورش یک وزارتخانه پایه‌ای و اساسی است، اظهار کرد: ما هر آنچه برای آینده کشور می‌خواهیم از معنویت، نشاط، پیشرفت اقتصادی و صنعتی، اشتغال و قدرت ملی همه از آموزش و پرورش آغاز می‌شود. ما 14 میلیون دانش‌آموز به عنوان امانت مردم در اختیار داریم که این سرمایه بزرگی است و بیش از 900 هزار نفر هم بار مسئولیت آموزش و پرورش را بر دوش دارند. من برای این وزارتخانه 9 نفر را در ذهن داشتم و به آقای حاجی میرزایی رسیدم.

رییس جمهور ادامه داد: حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش از خلق و خوی خوب و اخلاق و ادب برخوردار بوده و انسان فوق‌العاده‌ای است تا حالا عصبانیت وی را ندیده‌ایم. دبیری دولت و آماده کردن برنامه‌های دولت سخت است که همیشه این کار را به خوبی و با نظم و حوصله و دقت انجام داده است ما هیچ وقت ندیدیم که وی بحثی را در دولت بیاورد که متن یا چارچوب آن ایراد داشته باشد. حاجی میرزایی با همه اعضای دولت و سیاست‌های دولت آشناست.

وی در پایان گفت: من می‌دانم معلمان مطالباتی دارند و ما باید به آنها کمک کنیم. وزیر پیشنهادی این توان را دارد تحصیلات وی علوم اجتماعی است و او تجربه کار معلمی و سابقه 20 سال سابقه کار را در آموزش و پرورش را دارد. من معتقدم با وجود حاجی میرزایی تحول بسیار خوبی در آموزش و پرورش را شاهد خواهیم بود. من از نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌خواهم به وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش اعتماد کنند.

محسن+حاجی+میرزایی

««««مخالفان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش»»»»

تجربه عالی و برجسته در آموزش و پرورش ندارد

 

نادر قاضی‌پور در جلسه بررسی صلاحیت محسن حاجی‌میرزایی برای تصدی وزارت آموزش و پرورش به عنوان مخالف، بیان کرد:‌ فردی باید وزیر آموزش و پرورش شود که شخصیت ملی و جذاب داشته باشد تاکنون ما نسبت به معیشت فرهنگیان ارزان فروشی کردیم. اما آنان در انجام رسالت تعلیم و تربیت خود کوتاهی نکردند. دولت در انتخاب وزیر آموزش و پرورش ساده‌ترین راه را رفته است.

وی اظهار کرد: فقط نباید از بین اعضای دفتر رئیس جمهور وزیر به مجلس معرفی شود. انتخاب آقای حاجی میرزایی دم دستی است و ایشان ۲۰ سال است که از بدنه آموزش و پرورش دور هستند.

نماینده مردم ارومیه در مجلس تاکید کرد:‌ امروز سرنوشت بیش از ۱۳ میلیون دانش آموز در دستان این وزارت خانه است. آیا در بدنه فرهیخته آموزش و پروش کسی برای تصدی این وزارت‌خانه نبود؟. آقای حاجی میرزایی تجربه عالی و برجسته در آموزش و پرورش ندارد و ماه‌ها طول می‌کشد تا مسائل اصلی حوزه آموزش و پرورش را شناسایی کند. وزارت آموزش و پرورش جای آزمون و خطا و تجربه اندوزی نیست.

وی تاکید کرد:‌ آقای حاجی میرزایی در برنامه خود اشاره‌ای به گام‌های اجرایی برای بیانیه‌ گام دوم رهبر انقلاب که جوانان را نیز در بر می‌گیرد، نداشته است. از سوی دیگر برنامه‌ای برای رفع چالش‌ها و مشکلات پیش روی این وزارت خانه ندارد. ارتقاء جایگاه فعلی آموزش و پرورش نیاز به اتحاد حاکمیتی دارد.

قاضی پور گفت: آموزش و پرورش سالهاست که بدون متولی است و انتصابات غلط در این وزارت خانه کار را به اینجا کشانده است. در برنامه آقای حاجی میرزایی اشاره‌ای به حفظ شأن و منزلت فرهنگیان و همچنین برنامه اجرایی برای بازماندگان از تحصیل نشده است.

چگونگی رفع دغدغه‌های فرهنگیان در برنامه‌هایش دیده نشده است

 

نایب رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت که در برنامه‌های وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش موضوعی درباره چگونگی رفع دغدغه‌های فرهنگیان نیامده است، لذا با توجه به این‌که اقای حاجی میرزایی دو دهه از آموزش و پرورش دور بوده گزینه مناسبی برای سکان‌داری این وزارتخانه مهم نیست.

در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، محمود نگهبان سلامی به عنوان مخالف گفت: در تمام دنیا اولویت اول با وزارت آموزش و پرورش است اما آموزش و پرورش برای دولت نه تنها اولویت اول نیست که حتی اولویت دهم هم نمی‌باشد.

وی با بیان این‌که نیروی انسانی سرمایه کشور است که به فراموشی سپرده شده، اظهار کرد: طی این سال‌ها دولت و وزرای آموزش و پرورش وعده تحقق سند تحول بنیادین را دادند اما از موضع شعار فراتر نرفته است. وقتی آموزش و پرورش به عنوان اولویت اول رییس جمهور و هیات دولت نیست چطور وزیر پیشنهادی می‌تواند دغدغه‌های فرهنگیان، مشکلات و مطالبات آنها همچون دادن پاداش پایان خدمت و رتبه‌بندی معلمان را حل کند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که حاجی میرزایی دو دهه از آموزش و پرورش فاصله داشته است، افزود: علی‌رغم این‌که آقای حاجی میرزایی انسانی اخلاق مدار و محجوب است، اما نگاهی به سوابق ایشان نشان می‌دهد که دو دهه از آموزش و پرورش فاصله داشته و معلوم نیست چطور می‌خواهد دغدغه فرهنگیان را رفع کند البته که در برنامه‌های پیشنهادی ایشان هم چیزی نیامده بود. ایشان ۶ سال در دولت حضور داشته انتظار می‌رفت که رییس جمهور فردی از بدنه فرهنگیان را به عنوان وزیر معرفی می‌کرد.

نگهبان سلامی با بیان این‌که وزیر پیشنهادی طرحی میان‌مدت و بلندمدت برای رفع چالش‌های فرهنگیان ندارد، گفت: برنامه‌هایی همچون بهبود وضعیت معیشت فرهنگیان، ارتقای وضعیت مدارس دولتی و رفع نابرابری با مدارس غیردولتی، بهبود فضای فرسوده آموزش و پرورش از جمله مواردی است که در برنامه وزیر پیشنهادی دیده نمی‌شود.

وی یادآور شد: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، نیروی انسانی کارآمد را زیربنای کشور دانستند اما سوال این است که تا چه حد به این موضوع در برنامه‌های وزیر پیشنهادی توجه شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان گفت که هیچ‌گونه کتاب، مقاله و تالیفی از حاجی میرزایی در حوزه آموزش و پرورش ندیده است.

برنامه‌اش  آرمان‌گرایانه است نه واقعی

 

نماینده مردم خوی در مجلس گفت: وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش هم مخالف تدریس زبانهای قومی در مدارس و مناطق مخصوص اقوام و قومیت‌هاست.

سیدتقی کبیری در جلسه علنی بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان مخالف گفت: متاسفانه رییس‌جمهور پیشنهاد وزارت ایشان را در دقیقه ۹۰ مطرح کرد تا مسئله کمبود زمان نیز حساسیت بیشتری پیدا کند.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: سوابق شما نشان می‌دهد که جنابعالی ۱۸ سال از بدنه وزارتخانه جدا بودید و قبل از آن نیز در نهضت سوادآموزی حضور داشتید و با وجود چندین میلیون بی‌سواد این نهضت، سوابق شما در این نهاد مشخص نیست. برنامه شما آرمانگرایانه است نه واقعی. سهم تولیدناخالص ملی در بخش آموزش و پرورش چهار درصد است، چه برنامه‌ای جز کلی‌گویی برای فرهنگیان و کارکنان این وزارتخانه دارید. برنامه‌ای برای نهضت سوادآموزی‌ها و حق‌التدریسی و پیمانکاران وجود ندارد. تکلیف شما با مدارس کانکسی و اجرای نظام رتبه‌بندی نیز در برنامه‌های ارائه شده چندان مشخص نیست.

وی ادامه داد: برای اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی برای تدریس زبان های قومی در مدارس مخصوص اقوام هیچ برنامه‌ای ارائه نکرده‌اید و به نظر می‌رسد شما هم با این مسئله مخالف هستید.

نماینده مردم خوی در مجلس از محسن حاجی‌میرزایی خواست تا برای مجلس مشخص کند که چه اندازه توان حمایت از فرهنگیان و به کرسی نشاندن خواسته‌ها و مطالبات کارکنان آموزش و پرورش را دارد.

آیا می‌خواهد به سراغ جیب والدین برود؟

 

محمد اسماعیل سعیدی در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان مخالف گفت: آقای حاجی میرزایی دارای سوابق انقلابی بوده و به مردی متدین معروف است. مخالفت من نسبت به ایشان مربوط به برنامه‌ها و نکات پیشنهادی ایشان است. پرسشم از آقای حاجی میرزایی این است که آیا قرار است در این وزارتخانه اختیارات کامل داشته باشند.

این عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تاکنون برنامه‌های زیادی از جانب وزرای مختلف ارائه شده است ولی چرا این برنامه‌ها عملیاتی نشده و در همان نقطه شروع پایان یافته‌اند. نظام رتبه‌بندی معلمان، مشکلات نظام آموزشی و دهها موضوع دیگر که خودتان بهتر می‌دانید از این دست برنامه‌ها بودند.

نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی خطاب به محسن حاجی میرزایی گفت: لطفا توضیح دهید که آیا دولت به شما اختیارات داده است، ای کاش رییس جمهور در مجلس شورای اسلامی می‌نشست و به حرف مخالفان و موافقان گوش می‌داد. یکی از مسائلی که کشور ما از آن رنج می‌برد تمرکز امکانات در تهران است. بحث من این است که وزیر قبلی قربانی رتبه‌بندی معلمان و تعهداتی شده بود که قادر به انجام آنها نبود، زیرا بسیاری از ابزار و امکانات مثل اعتبارات مالی را در اختیار نداشت.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از شیوه دریافت پول مدارس از معلمان انتقاد و تصریح کرد: سرانه مدارس قطع شده است، به مدارس پول نمی‌دهند، در آستانه ثبت نام،  به مدارس با صراحت گفته شده بود که از والدین پول نگیرید اما کماکان از والدین پول می‌گیرند.

وی ادامه داد: آموزش و پرورش دچار خشکسالی شده است خشکسالی را به ترسالی تبدیل کنید. تصمیمات وزارتخانه شما برای اصلاح برنامه‌های قبلی چیست؟ در بخش برنامه‌ها کلی‌گویی به وفور یافت می‌شود.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکل مدرک‌گرایی در سیستم آموزشی کشور، اظهار کرد: فارغ التحصیلان ما گرفتار هستند چندی پیش به یک ساختمان فنی و حرفه‌ای رفته بودم و مشاهده کردم که افراد مختلفی از دیپلم تا فوق‌لیسانس در دوره‌های مهارت‌آموزی سازمان فنی و حرفه‌ای مشغول هستند. مدارس ما حرفه‌ای به دانش‌آموزان نمی‌آموزد برنامه شما برای حل معضل مدرک‌گرایی چیست؟

نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به یکی از برنامه‌های محسن حاجی میرزایی، گفت: شما در برنامه‌های خود از «بازنمایی نظام تامین مالی با حرکت به سمت والدین و با استفاده از مدل‌های پیشرفته» حرف زدید آیا می‌خواهید دنبال جیب مردم بروید؟ جیب مردم به اندازه کافی خالی است. اصل ۳۰ قانون اساسی ما آموزش رایگان تا پایان دوره متوسطه را تضمین کرده است. این‌که به سراغ مردم برگردید خلاف قانون اساسی است در این مورد توضیح دهید؟

««««موافقان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش»»»»

وعده تحقق مطالبات فرهنگیان را داده است

 

حمید بنایی در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان موافق گفت: آقای حاجی میرزایی در چند روز گذشته در فراکسیون‌ها و کمیسیون‌های مختلف  برنامه‌های خود را ارائه داده و بر اساس آنچه عنوان کرده جایگاه بالایی برای آموزش و پرورش قائل است و ما هم از ایشان خواستیم آموزش و پرورش را درگیر کارهای سیاسی و حزب نکند. زیرا این وزارت خانه متعلق به همه کشور است.

وی با اشاره به وجود ۱۵ میلیون دانش آموز و ۱ میلیون فرهنگی در وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: آقای حاجی میرزایی در برنامه هایی که ارائه دادند حذف تنوع  ۲۳ گانه مدارس را وعده دادند و گفتند مدارس باید دو نوع دولتی و غیر دولتی باشد. همچنین اجرای سند تحول بنیادی که خواسته‌ همه فرهنگیان و ملت ایران است نیز از برنامه‌های ایشان اعلام شده است.

بنایی با تاکید بر ضرورت پرهیز از سیاست زدگی در آموزش و پرورش، از وعده حاجی مرزایی برای تحقق مطالبات به حق فرهنگیان خبر داد و یادآور شد: دانشگاه فرهنگیان نیز اولویت اول ایشان است و ایشان گفته که معلمان صرفا باید از طریق دانشگاه وارد عرصه آموزش و پرورش شوند. ضمن این که شایسته سالاری هم در راس برنامه‌های آقای حاجی میرزایی قرار دارد.

این نماینده مجلس با اشاره به سابقه حاجی میرزایی به عنوان معاون وزارت آموزش و پرورش و شناخت وی از تحولات آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: ایشان واقعا یک معلم واقعی است که سختی‌های معلمان را حفظ کرده و مرام و منش مدیریتی دارد. ضمن این که معتقد به واگذاری اختیارات به مدرسه و افزایش مشارکت دانش آموزان و معلمان است و استفاده از ظرفیت درون آموزش و پرروش به نحوی منزلت معلمان را در برنامه‌های خود دارد.

با سابقه طولانی در نظام آموزشی با دولت همکاری داشته است

 

سیده فاطمه ذوالقدر در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان موافق اظهار کرد: امروز که رئیس جمهور آقای حاجی میرزایی را برای تصدی وزارت آموزش و پرورش معرفی کرد لازم است مطالبی را بیان کنم. ایشان با سابقه طولانی در نظام آموزشی با دولت همکاری داشته و عضویت شورای معاونان معلمان را در کارنامه خود دارد. وی از نیروهای توانمند و یک معلم واقعی بوده و در پاک‌دستی ایشان شکی نیست.

وی افزود: ایشان در برنامه‌های خود نکات قابل توجهی را مطرح کردند از جمله توسعه و ترویج فعالیت‌های پرورشی، آموزشی و فرهنگی در راستای تحقق اهداف عبادی و اعتقادی، سیاسی و هنری، ارتقای بهداشت و سلامت و ایمنی دانش‌آموزان، اشاعه فرهنگ اقامه نماز و توجه به اردوها و فعالیت‌های پرورشی. همچنین تدوین برنامه جامع تأمین بهسازی منابع، اصلاح نظام پرداخت براساس شایستگی‌ها، متناسب‌سازی منابع انسانی در چارچوب برنامه‌های درسی و شرایط اقلیمی و اهداف سند تحول بنیادین، بازآوری معلمان از طریق توسعه شبکه مدیریت دانش، تأمین و تربیت سرمایه انسانی با محوریت دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه شهید رجایی و بهره‌مندی از سایر دستگاه‌ها مواردی است که در برنامه‌های ایشان به چشم می‌خورد.

ذوالقدر ادامه داد: هر چند انتظارات ما برای وزیر زن محقق نشد، ولی انتظار داریم وزیر پیشنهادی از توانمندی‌های زنان در پست‌های مدیریتی، معاونت‌های وزارتی و مدیر کل استان‌ها استفاده کند. همچنین لازم است ایشان با مافیای کنکور و رشد قارچ گونه آموزشگاه‌ها مقابله کند.

نماینده مردم تهران در پایان اضافه کرد: توجه به مطالبه فرهنگیان، توجه به نهضت سوادآموزی‌ها، رتبه‌بندی معلمان و مسائل پرورشی و ورزشی و آموزشی دانش‌آموزان از جمله مواردی است که آقای وزیر باید به آن توجه کند. امیدواریم با رأی بالا این برنامه خوب محقق شود.

برنامه‌هایش می‌تواند اشتباهات گذشته را جبران کند

 محمدرضا منصوری در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان موافق وزیر پیشنهادی بیان کرد: امروز قصد تصمیم گیری در خصوص مهمترین وزارت خانه را داریم که سرنوشت کشور به دست آن است. تمام مشکلات اقتصادی و صنعتی که امروز با آن مواجه هستیم به این وزارت خانه باز می‌گردد. تصمیم گیری ها در این وزارت خانه مربوط به حدود ۴۰ یا ۵۰ سال پیش است. متاسفانه این وزارت خانه نتوانسته تاکنون خود را با تغییرات دنیا تطبیق دهد. برنامه‌های آقای حاجی میرزایی می‌تواند راه گشای اشتباهات گذشته در این وزارت خانه باشد.

وی در ادامه اظهار کرد: متاسفانه برنامه ریزی در وزارت خانه متناسب با تغییرات تکنولوژی، تغییر نکرده است. توجه آقای حاجی میرزایی به روش‌های آموزشی نوین نقطه عطفی در برنامه‌های ایشان است. متاسفانه امروز این وزارت خانه دانش آموختگانی را تحویل جامعه می‌دهد که توان کارآفرینی ندارند.

نماینده مردم ساوه در مجلس تصریح کرد:‌ ایشان نگاه ویژه‌ای به دوره‌ی دبستان دارد. لزومی ندارد که یک فرد همه دروس تئوری را بخواند. بلکه باید هر فردی در درسی که تخصص دارد حرکت کرده تا پس از پایان دوره تحصیلی با دارا بودن مهارت کافی بتواند به جامعه خود خدمت کند. توجه ویژه ایشان به بحث آموزش مهارتی است که این می‌تواند نقطه عطفی در آموزش و پرورش ایجاد کند.

وی در ادامه تاکید کرد:‌ ما امروز با بیش از صد هزار نفر دکترای بیکار در کشور روبرو هستیم که به آموزش غلط بر می‌گردد. نگرش تخصصی ایشان می‌تواند گره خیلی از مشکلات را حل کند.

منصوری در پایان افزود:‌ ما باید به سمتی برویم که خروجی آموزش و پرورش فرد با مهارت باشد که بتواند کارآفرینی داشته و بتواند به جامعه خود خدمت کند.

تاکید بر اجرای سند تحول بنیادین از نکات مثبت برنامه‌های «حاجی میرزایی» است

محمدحسین فرهنگی در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به عنوان موافق گفت: آشنایی بنده با آقای حاجی میرزایی به روزهای اول انقلاب بر می‌گردد که ایشان مسئولیت نهضت سواد آموزی و چند مسئولیت دیگر را در استان آذربایجان شرقی داشتند. شاهد تلاشهای ارزشمند ایشان در اعمال نظرات انقلابی و دینی در حوزه‌های کاری و مسئولیتی بوده ام.

نماینده مردم تبریز با بیان اینکه مسئول یک سازمان باید مهارت‌های ادارکی بالایی داشته باشد، گفت: مهارت های ادراکی به معنای داشتن قدرت بالای تصمیم گیری و اعمال سیاست‌های پیش بینی شده و قدرت بالای هماهنگی با کل سازمان است که این ویژگی در آقای حاجی میرزایی وجود دارد.

این نماینده مجلس ادامه داد:‌ در طول انقلاب وزرایی بودند که در وزارت‌خانه‌های کشاورزی و نیرو و نفت مسئولیت‌هایی داشتند و به دلیل مهارت ادراکی بالا کارنامه موفقی از خود به جای گذاشتند. از آن طرف در آموزش و پرورش شاهد حضور وزرایی بودیم که علی رغم وجود سابقه در آموزش و پورش منشاء بر جای گذاشتن آثار گسترده‌ای از خود نشدند. بنابراین داشتن مهارت‌های ادراکی و ارزشمند در مدیریت مولفه‌ی مهمی است که آقای حاجی میرزایی با داشتن چنین مهارت‌هایی می‌تواند در مدت باقیمانده دولت سنگ بنای تحولات مختلف را بگذارد.

فرهنگی در پایان حاجی میرزایی را مدیری عالی و با توانایی اداره امور دانست و گفت که تاکید بر اجرای سند تحول بنیادین و مخالفت با سیاست‌های استعماری ۲۰۳۰ از جمله نکات مثبت ایشان به شمار می‌آید.

 

روش‌های آموزشی نباید موجب اضطراب دانش‌آموزان شود

 

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: آموزش‌های حافظه‌محور مهارت‌های یادگیری حل مسئله و مهارت‌های انسان تراز تمدن اسلامی را به حاشیه برده است محتوای برنامه درسی ما جامعیت لازم را ندارد کتب درسی ما باید در جهت تعلیم و تربیت بهتر بازنگری شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محسن حاجی میرزایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در صحن علنی مجلس با تشکر از رییس‌جمهور که به او اعتماد کرد، گفت: از همه همکاران فرهنگی در سراسر ایران که برای برگزاری یک مهر باشکوه و آغاز سال تحصیلی خود را آماده می‌کنند سلام عرض می‌کنم و خداقوت می‌گویم. دوستان عزیز ما به آینده نمی‌رویم بلکه ما آینده را می‌سازیم و اگر آینده را خودمان نسازیم، دیگران برای ما خواهند ساخت. منابع زیرزمینی فراوان تجهیزات گران قیمت فناوری‌های نو و سرمایه‌های اقتصادی همه اینها بسیار مهم هستند اما انسان‌ها مهمتر هستند انسان‌ها آینده را می‌سازند همان کسانی که روی نیمکت مدارس ما دانش‌آموزش هستند.

وی ادامه داد: امروزه این باور وجود دارد که ماندگارترین و موثرترین و ارزان‌ترین راه برای بهبود جوامع برای ایجاد رفاه در زندگی مردم مسیر آموزش و پرروش است. مقام معظم رهبری فرمود اگر منابع زمینی فراوانی داشته باشیم، اما نیروی انسانی نداشته باشیم فایده ندارند، نیروی انسانی دانش‌آموزانی هستند که آینده ایران را می‌سازند، هزینه کردن در آموزش و پرورش هزینه نیست، سرمایه‌گذاری بی نظیر است.  هر چند بازده طولانی دارد اما قابل اعتناتر و اصیل‌تر است.

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی چهلمین سال خود را با موفقیت و افتخار پشت سر گذاشت و گام دوم را آغاز کرده بنابراین باید در جهت پیشرفت و تعالی بیشتر در جهت میدان دادن به نیروهای جوان و با انگیزه استفاده کرده از همین‌رو تحقق مجموعه رهنمودهای مقام معظم رهبری در گام دوم و مجموعه سیاست‌ها مبنای عمل ما در این دوره مسئولیت است. ما از سند خوبی برای آموزش و پرورش برخوردار هستیم این سند میثاق ملی ما برای ساخت یک انسان مستقل و شرافتمند است برای ساختن آموزش و پرورشی است که به درد مردم و رنج مردم اعتنا می‌کند و برای توسعه کشور ارمغان دارد.

وی با بیان اینکه سال‌ها در آموزش و پرورش فعالیت شده است،‌ گفت: در این سال‌ها چه کرده‌ایم چه انسان‌هایی را تربیت کرده‌ایم چه ساحت‌هایی را متعرض شده‌ایم آیا همه فرزندان ما در همه ساحت‌‌های دینی اعتقادی، اجتماعی، زیباشناختی و ... بهره‌ای برده‌اند. آیا آموزش و پرورش ما شهروندانی مستقل و مسئولیت‌پذیر تربیت می‌کند؟ علیرغم اینکه چتر آموزش و پرورش و گستره آن را پهن کرده‌ایم اما آنطور که شایسته فرزندان و فرهنگ غنی ما است زمینه لازم را برای رشد و پرورش آنها فراهم نکرده‌ایم.

وی ادامه داد: در آموزش و پرورش حافظه‌محوری فربه شده و آموزش تمام ساحتی نحیف است آموزش‌های حافظه‌محور مهارت‌های یادگیری حل مسئله و مهارت‌های انسان تراز تمدن اسلامی را به حاشیه برده است محتوای برنامه درسی ما جامعیت لازم را ندارد کتب درسی ما باید در جهت تعلیم و تربیت بهتر بازنگری شود.

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: روش‌های آموزشی نباید موجب اضطراب و تشویش خاطر دانش‌آموزان شود تشویش اضطراب به جای شوق و هیجان یادگیری در فرزندان ما رخنه کرده و امکان بروز خلاقیت را کاهش می‌دهد. ما نیازمند محیطی آرام امن برای معلم و دانش‌آموز در مدرسه هستیم. افزایش شادی و نشاط و آموزش آداب و مهارت‌های زندگی از برنامه‌های جدی و فوری من است. گسترش فعالیت‌های تربیتی برای تحکیم برنامه‌های دینی استمرار برنامه‌های دینی به ویژه نماز و تشویق به اجرای احکام مناسک عبادی در صدر برنامه من است.

حاجی‌‌میرزایی خاطرنشان کرد: برای اجرای مناسک عبادی از ظرفیت کانون پرورش فکری استفاده خواهد شد همچنین از ظرفیت سازمان فنی و حرفه‌ای در کنار آموزش و پرورش استفاده می‌کنیم تا برای توسعه مهارت‌ها از پیش‌دبستانی تا پایان دوره متوسطه اقدام کنند. توانایی کسب معاش حلال توانایی برای اینکه بتوانند اقتصاد ساده‌ای  را پایه‌ریزی کنند تا استیصال بیرون بیایند، نیازمند توسعه مهارت‌ها است و این از اولویت‌های من خواهد بود. توسعه ورزش دانش‌آموزان به ویژه ورزش دختران و توسعه تربیت بدنی در مدارس، نهادینه کردن فعالیت سالم بدنی به نحوی که در تمام عمر افراد به ورزش ادامه دهند از برنامه‌های من است؛ چراکه باعث می‌شود سالانه از هزینه درمانی کشور بکاهد و سلامت مغز را تامین می‌کند و ما با تعامل با وزارت ورزش و بهداشت ادامه می‌دهیم.

وی ادامه داد: توسعه عدالت آموزشی و برابری فرصت‌های یادگیری رکن کلیدی کاهش نابرابری‌های اقتصادی است. همه نابرابری‌های که شکل می‌گیرد در نابرابری‌هایی است که در فرصت‌های یادگیری ایجاد می‌شود دسترسی به فرصت‌های برابر و با کیفیت حق همه شهروندان است. توسعه مدارس دولتی از سیاست‌های اصلی من است. افزایش کیفیت مدارس دولتی از برنامه‌های من است. البته مدارس غیردولتی نیز باید با هدایت در مسیر صحیح قرار گیرد اما به عنوان دولت وظیفه داریم کیفیت مدارس دولتی را ارتقا ببخشیم و به مردم قدرت انتخاب دهیم.

گزینه پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش گفت: حق انتخاب برای آموزش شرط اولیه بشر و پیش‌نیاز توسعه است باید با جبر آموزشی برخورد کنیم باید انتخاب دانش‌آموزان را بالا ببریم. دانش‌آموزان مدارس دولتی در جبر جغرافیایی گرفتار شده‌اند. یعنی نمی‌توانند به یک سمت خیابان در مدرسه‌ای که ترجیج می‌دهند ثبت‌نام کنند چرا که براساس قانون فعلی نمی‌توانند در آن ثبت‌نام کنند. حق تربیت حق والدین است و والدین باید امکان انتخاب برای تعلیم فرزندان خود را داشته باشند و این موضوع باید اصلاح شود و جز اولویت‌های من خواهد بود.

حاجی میرزایی ادامه داد: هر دانش‌آموز سرانه‌ای دارد که حق طبیعی او است و باید از حق خود استفاده کند. ما با نیروهای توانمند مدلی را برای معلمان طراحی خواهیم کرد تا آنها موجب بهبود کیفت آموزشی شوند.

وی افزود:‌ ما اکنون به شکست طرح‌های کیفیتی آموزش و پرورش رسیده‌ایم، از این رو ضرورت دارد برای ارتقا کیفیت در آموزش و پرورش به میدان آمد و کار کرد. ما باید از ابزارهای نو و فناوری‌های جدید استفاده کنیم. باید آموزش رایگان، با کیفیت و اصولی با مشارکت معلمان در همه جای کشور فراهم شود. امروز ما به مدد تکنولوژهای جدید می‌توانیم از توانمندی‌های معلمان و روش‌های جدید آموزشی برخودار شویم.

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفت: هر کودکی که از تحصیل باز می‌ماند در خطر فقر و بیکاری در آینده خواهد بود. در همین راستا یکی از دغدغه‌های جدی من رسیدگی به کودکان بازمانده از تحصیل است. زیرا از یک سو معیشت این دانش‌آموزان و از سوی دیگر نیازهای آنها به آموزش بسیار اهمیت دارد و باید سریعا به وضعیت این کودکان رسیدگی کنیم.

وی با بیان اینکه معلم کارمند نیست، گفت: معلم مهم‌ترین رکن تعلیم وتربیت است، معلم جانشین همه نداشتن‌ها است. اگر در همه فرآیند‌های آموزشی نقص و کاستی وجود دارد این معلم است که می‌تواند همه نقص‌ها را جبران کند و اگر معلم منزلت کافی را کسب نکرد، هیچ یک از امکانات دیگر به کار نخواهد آمد. هیچ کشوری از سقف اندیشه معلمانش بالاتر نمی‌رود و سقف منزلت هر جامعه سقف اندیشه و منزلت معلمانشان است.

حاجی میرزایی گفت: ما استمرار داریم تا لایحه خاصی را برای جایگاه و رفعت معلمان تنظیم کنیم. همچنین توسعه و کیفیت بخشی به دوره دبستان به عنوان بنیاد اصلی آموزشی و توسعه پیش دبستان جز برنامه‌های من خواهد بود. در دوره متوسطه نیز با توسعه برنامه‌‎های مهارت آموزی زمینه یادگیری و آموزش حداقل یک مهارت را در نظر خواهیم داشت.

وزیر پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش گفت:‌ ما به جهت اهمیت مهارت‌آموزی توسعه هنرستان‎ها را نیز در دستور کار داریم. آشتی بین مدرسه و جامعه باید اتفاق بیافتد. اگر مدرسه خانه دوم است، خانواده نیز مدرسه اول خواهد بود. باید دیوار حائل بین مدرسه و خانواده‌ها از بین برود. اکنون مشارکت‌های والدین در ارزیابی مدرسه بسیار اندک است و مدرسه‌ها زمانی که پول می‌خواهند سراغ خانواده‌ها می‌روند. ارتباط تنگاتنگ بین مدرسه و خلانواده جز برنامه‌های من است.

گزینه پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش گفت: مدرسه باید کانون یادگیری شود. مدرسه باید کانون تعاملات آموزشی باشد. نمایندگان محترم؛ من یک پدر هستم و همیشه دغدغه داشتم که بچه‌های من در ترازی که من می‌پسندم تربیت می‌شوند؟ من می‌دانم والدین نگران مصرف مواد مخدر و بلوغ زودرس باشند. ما برای اقدامات اصلاحی در مدارس و مدارس بدون دیوار حرکت خواهیم کرد.

وی ادامه داد: ستاد وزارتخانه برای ایجاد برنامه تحولی نیاز به جوان‌گرایی دارد و در سال‌های آینده نسل جوان پست‌های مدیریتی را به عهده خواهند گرفت. همچنین این وزارتخانه شامل بانوان توانمند که باید پست‌های مدیریتی را به عهده بگیرند، باشد و ما این هدف را تعقیب خواهیم کرد.

وی افزود: ما با مشکل نادیده گرفته شدن و عدم احترام کافی به حقوق اقلیت‌ها مواجه هستیم.  باید به سمتی پیش برویم که علاوه بر آموزش به زبان مادری، تسلط به فارسی صحبت کردن به حد مطلوب برسد و من ضامن اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی خواهم بود.

حاجی میرزایی گفت: تحقق همه اهداف بلند نیازمند توجه به واقعیت‌های موجود است. باید ابتدا مسائل آزاردهنده و روی زمین مانده را در حد مطلوب پاسخ دهیم که توجه به اقتصاد آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش از بودجه با ضعف شدید ساختاری رنج می‌برد و بودجه با یک سوم کسری بسته می‌شود چراکه هزینه‌های پرسنلی و حق التدریس هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر تلقی نمی‌شود. این بودجه باید واقع‌بینانه بسته شود. دیروز با رئیس‌جمهور صحبت کردم؛ درست است که مطالبات باید زودتر ساماندهی شود اما این مشکل را باید ریشه‌ای حل کرد. برای حل ریشه‌ای نیازمند این هستیم که بودجه واقع‌بینانه بسته شود. باید به حقوق معلمان فکر کنیم و فرهنگیان از این حق بهره‌مند خواهند شد. حقوق معلمان باید منظم پرداخت شود وقتی تاخیر اتفاق می‌افتد معیشت و اقتدار نظام آموزشی در معرض مخاطره قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: برای حل مسکن معلمان برنامه داریم و برای افزایش برخورداری فرهنگیان در همکاری با وزارت راه و شهرسازی همکاری می کنیم.  اقتصاد آموزش و پرورش بزرگ است و محدود به اعتبارات دولتی نمی‌شود. این حجم بزرگ نقدینگی به اهداف آموزشی ما کمک نمی‌کند و خروجی نظام آموزشی ما به جای شهروند مستقل تبدیل دانش آموز به تست زن است که اضطراب مدام را به آنها تلقین می‌کند. کنکور باید اصلاح شود. مدیریت دارایی آموزش و پرورش به عنوان اهرم قرار دادن دارایی برای حل مسائل استفاده می‌شود و من اقتصاددانهایی که تحول خواه هستند برای این کار مامور خواهم کرد و اقتصاد را سامان خواهم داد.

حاجی‌میرزایی گفت: من همه فرمایشات را شنیدم و غالبا دغدغه من است و تلاش من این است که دغدغه های مشترک را به پیش ببریم. در جلسات کمیسین ها دیدم خیل عظیمی از نمایندگان پشتوانه آموزش و پرورش هستند که می توانیم وضعیت را بهتر و بیشتر پیش ببریم. من منحصرا برای خدمت به میدان آمده‌ام. مصمم هستم از همه ظرفیت دولت و دبیری دولت و آشنایی با دستگاه‌ها برای حل مسائل نظام تعلیم و تربیت بهره ببرم. اگر مورد اطمینان قرار گرفتم خدا را شکر می‌کنم و اگر نگرفتم در سنگر دیگری به انجام وظیفه می‌پردازم.