معاون اجرایی رئیس جمهور گفت: نهادهای بشردوستانه در حال حاضر می‌توانند با زدودن جنگ و خشونت از ذهن و زبان افراد به توسعه فرهنگ صلح و کاهش احتمال بروز جنگ و خشونت مبادرت ورزند.

پیشگیری از جنگ و تحریم با فعالیت‌های صلح‌جویانه میسر است
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

به گزارش خبرگزاری مهر، صولت مرتضوی، در مراسم گرامیداشت یکصد سالگی جمعیت هلال‌احمر ایران اظهار کرد: خوشحالم که در جمع دوستان و همکاران نوع‌دوست و بشردوست حضور دارم که به همت بزرگ مردی انسان‌دوست به‌نام هانری دونان پایه‌ریزی شده و در طول ۱۶۰ سال فعالیت خود برای مصیبت دیدگان ناشی از سوانح و همچنین مصدومان ناشی از جنگ و خشونت، خدمات بزرگی به جهان بشریت ارائه کرده است.‌

مرتضوی با بیان اینکه در روزگار کنونی متأسفانه شعله‌های جنگ و خشونت در گوشه و کنار جهان زبانه می‌کشد گفت: ناعدالتی، توزیع ناعادلانه ثروت و قدرت، عدم احترام به عقاید و ارزش‌ها، توسل به شیوه‌های خشونت آمیز، توسعه طلبی و زیاده خواهی، همه و همه زمینه‌های بروز جنگ و مخاصمه را در بسیاری از مناطق به وجود آورده است.

معاون اجرایی رئیس جمهور در این مراسم با تاکید بر تداوم تلاش صلح جویانه جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال‌احمر برای زدودن تلخی خشونت در دنیا گفت که محوریت صلح باید در اندیشه، گفتار اجتماعی و در رفتار جمعی به کار گرفته شود.

وی با اشاره به وجود ریشه‌های نابرابری‌های اجتماعی به خصوص در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که منجر به بروز مخاصمات مسلحانه شده، افزود: این مخاصمات موجب شده است زندگی بسیاری از مردم در کشورهای فلسطین، سوریه، یمن، عراق، لیبی و حتی افغانستان تحت تأثیر شرایط کنونی، بی‌ثباتی و رنج را تجربه کند و سختی‌های مضاعفی را هم به مردم تحمیل کند.

مرتضوی با تاکید بر همراهی نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر به عنوان بزرگترین سازمان بشردوستانه با مردم ستم‌دیده در این شرایط بغرنج گفت: نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر به عنوان بزرگترین سازمان بشردوستانه با شبکه‌ای در ۱۹۲ کشور جهان و با در اختیار داشتن میلیون‌ها داوطلب که نیمی از آنان را جوانان عضو نهضت تشکیل می‌دهند و نیز با برخورداری از اصول واحد و نشان‌هایی که مورد احترام همگان است دارای جایگاه و ویژگی ممتازی است.

وی افزود: این جایگاه نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر به شما این امکان را می‌دهد که به بهترین نحو و با مقبول‌ترین شیوه در معادلات صلح جویانه بین اقوام و ملل مختلف در سطل ملی و بین‌المللی به فعالیت بپردازید و تلاش می‌کند راه حل مناسبی برای برطرف کردن چالش‌ها نیز فراهم کند.

معاون اجرایی رئیس جمهور تصریح کرد: اصول بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر سازگاری‌های فراوانی با سرشت انسانی و همچنین تربیت دینی و معنوی در هر جامعه سالمی دارد، همانطور که در آئین و فرهنگ ما، عبادت به‌جز خدمت خلق نیست و شکرانه بازوی توانا، به گرفتن دست ناتوان است.

مرتضوی بیان کرد: در این همایش، صد سالگی یکی از اعضای نهضت را به جشن می‌نشینید که در این سرزمین طعم تلخ جنگ، تحریم و بی عدالتی را با تمامی مصائب و عوارض آن چشیده است، بنابراین نقش شما در تلاش صلح جویانه جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر بسیار اساسی و حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران همانند سایر جمعیت‌های ملی عضو نهضت بین‌المللی، هدفی مقدس را باور دارد گفت: جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در فضایی سرشار از انسانیت، عشق، امنیت، آرامش و مهرورزی، امدادرسانی در عرصه ملی و بین‌المللی را محدود به مناطق و بحران‌های خاص نکرده و کمک به آسیب دیدگان در سایر کشورها را به دست فراموشی نسپرده است.

مرتضوی با بیان اینکه اهتمام به شکل گیری و تقویت نهادهای مردمی و جوامع محلی در همه سطوح از جمله مسائل مهم امروز و فردای سازمان‌های بشردوستانه است تاکید کرد: پیشبرد هر تحول بزرگی نیاز به مشارکت فعال آحاد شهروندان مسئول آن جامعه دارد، بنابراین باید برای شکل گیری نهادهای مدنی در سطوح اجتماعی جهت رفع آلام و مشکلات جوامع اولویت خاصی قائل بود.

معاون اجرایی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه آموزش در باب نیازهای اساسی و عاجل جامعه و جهان امروز فزاینده توانایی‌های هر جامعه‌ای است، گفت: برای کاهش مخاطرات فراروی انسان‌ها و جوامع، باید تهدیدها را از اذهان عمومی زدود و برای تحقق آن، به آموزش بهای لازم را داد.

وی همچنین تاکید کرد: نهادهای بشردوستانه در حال حاضر می‌توانند با زدودن جنگ و خشونت از ذهن و زبان افراد به توسعه فرهنگ صلح و کاهش احتمال بروز جنگ و خشونت مبادرت ورزند. بر این اساس محوریت صلح باید در اندیشه، در گفتار اجتماعی و در رفتار جمعی به کار گرفته شود.

مرتضوی خطاب به اعضای نهضت بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر گفت: شما به همراه دولت‌های حامی فعالیت‌های بشردوستانه، نقش تأثیر گذاری بر روابط و ارتباطات بین‌المللی دارید، به همین دلیل نقش تک تک ما در تلاش‌های صلح جویانه، تقویت دوستی و رفع تبعیض‌ها بسیار اساسی و حائز اهمیت است.

معاون اجرایی رئیس جمهور در پایان تاکید کرد: باید بیاموزیم و بپذیریم اشتراکات انسان‌ها، اقوام و قبایل نژادی و فرهنگی بیش از اختلافات آنها بوده و بخشی از اختلافات هم ناشی از تنوع فطرت و خلقت است که بخشی از آن را هم با روابط سازنده باید به تفاهم رسید، در این مسیر سازمان‌های بشردوستانه الگویی موفق هستند و امید دارم در راه بزرگ انساندوستی و در وظیفه خطیر خدمت به همنوع همواره موفق و سربلند باشید.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: برای شراکت دیرینه با هلال‌احمر ایران ارزش قائل هستیم

همچنین در ادامه این مراسم رابرت ماردینی مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ اظهار کرد: می‌توان گفت که چشم‌انداز بشردوستانه جهانی امروز شباهت چندانی به چشم‌اندازی که در زمان تأسیس جمعیت هلال احمر ایران در سال ۱۹۲۲ میلادی وجود داشت، ندارد. در آن سال‌ها، پس از وحشت ناشی از جنگ جهانی اول، احساس جهانی «جنگ دیگر هرگز» قوی و پررنگ، و صلح در حال تثبیت بود. آن زمان نقش جمعیت‌های ملی در زمان صلح در حال گسترش بود و طیفی از نیازها را که عمدتاً بومی بود برآورده می‌ساخت.

وی افزود: ۱۰۰ سال پس از تأسیس جمعیت هلال احمر ایران، امروز عرصه بشردوستانه در هر بخش از جهان به طور پیچیده و غیرقابل پیش‌بینی شده است. امروزه ما شاهد بروز شرایط اضطراری غیرمنتظره همراه با مخاصمات مسلحانه طولانی مدت هستیم. شاهد تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی، بیماری‌های همه گیر، شهرنشینی، مهاجرت و بحران‌های اقتصادی-اجتماعی در سطح جهانی هستیم که رنج و سختی افراد آسیب دیده را دوچندان می‌سازد.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ افزود: همچنین شاهد موانع فزاینده برای سازمان‌های بشردوست هستیم که بر توانایی آنها در پاسخ گویی به نیازهای روزافزون تأثیر منفی می‌گذارد. سیاسی کردن کمک رسانی، اطلاع‌رسانی نادرست، حملات سایبری، کاهش منابع، و اقدامات محدودکننده از جمله تحریم‌ها، تنها چند نمونه از این موانع هستند.

ماردینی گفت: اما بعضی چیزها در طول ۱۰۰ سال گذشته، و حتی قبل از آن هنگامی که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در سال ۱۸۶۳ متولد شد، تغییر نکرده است. هانری دونان که شاهد کشتار سربازان در میدان نبرد در سولفورینو بود، نیاز به امداد بشردوستانه سازماندهی شده، به داوطلبان آموزش دیده و به خدمات درمانی برای مداوای سربازان مجروح در هر دو سوی خط مقدم نبرد را دریافت. همچنین ضرورت همکاری بین‌المللی برای دستیابی به این مهم را نیز تشخیص داد. ایجاد کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، متعاقباً ایجاد جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر، توسعه اقدامات بشردوستانه مرتبط و هماهنگ برای قربانیان جنگ، بر اساس قوانین بین‌المللی بشردوستانه را به همراه داشت.

وی اضافه کرد: امروز همچون گذشته، مفهوم اقدام بشردوستانه بی طرف، بی غرض و مستقل که تحت حمایت متمایز انجام می‌شود سنگ بنای نهضت صلیب سرخ و هلال احمر است. تمایل به پیشگیری و کاهش درد و رنج مردم، در هر کجا که باشد، و حمایت از انسانیت و کرامت، حتی در تاریک‌ترین زمان‌ها، زیربنای تمامی کارهایی است که انجام می‌دهیم.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ افزود: با توجه به مقیاس عظیم نیازهایی که در سطح محلی و جهانی با آنها مواجه هستیم، همکاری با یکدیگر، استفاده از نقش‌های مکمل هر یک از ارکان نهضت، و قرار گیری مردم در کانون فعالیت‌هایمان، شاید از همیشه مهم‌تر است.

ماردینی گفت: در بافت چنین پس زمینه و شرایطی، جمعیت هلال احمر ایران دهه به دهه مستحکم‌تر شده و در بسیاری از بلایای طبیعی و بلایای ساخته دست بشر خدمت‌رسانی کرده است. امروز، ما افتخار داریم که هلال احمر ایران را به عنوان یکی از اعضای قوی نهضت صلیب سرخ و هلال احمر، با توانمندی‌های گسترده در حوزه‌های امداد و نجات، سلامت و توانبخشی جسمی و سایر حوزه‌ها می‌بینیم.

وی افزود: ما در کمیته بین‌المللی صلیب سرخ برای شراکت کاری دیرینه خود با جمعیت هلال احمر در ایران ارزش بسیاری قائل هستیم. یک نمونه ابتدایی از این همکاری در طول جنگ ایران و عراق و پس از آن بود، هنگامی که ما بر بازگشت صدها اسیر جنگی نظارت داشتیم و با حمایت جمعیت هلال احمر ایران، تبادل میلیون‌ها پیام میان اسرا و خانواده‌هایشان را تسهیل کردیم.

ماردینی اظهار کرد: به عنوان یک نمونه نزدیکتر، سال گذشته همراه با جمعیت هلال احمر ایران و فدراسیون بین‌المللی، باتفاق روی برنامه اقتضایی نهضت برای مهاجران افغانستانی در ایران کار کردیم. در این چارچوب، تنها یکی از فعالیت‌هایی که توسط کمیته بین‌المللی صلیب سرخ حمایت و تأمین مالی شد، تأمین دستگاه‌های حیاتی اکسیژن ساز برای بیماران کووید -۱۹ بود. اجرای برنامه واکسیناسیون کووید توسط جمعیت هلال احمر ایران یکی دیگر از این همکاری‌ها بود که مهاجران افغانستانی و میزبانان آنها در چهار استان کشور از آن بهره‌مند شدند.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تاکید کرد: ما به توسعه مشارکت مان با جمعیت هلال احمر ایران و تقویت بیش از پیش آن بسیار علاقه مند هستیم. چالش‌ها و فرصت‌های بشردوستانه بسیاری وجود دارند که می‌توانیم در خصوص آنها با یکدیگر همکاری کنیم. پاسخ به نیازهای حمایتی و کمک‌رسانی مهاجران بدون مدرک که همچنان از افغانستان به ایران می رسند، یکی از آنهاست. این مهم در امتداد سابقه و تجربه بلندمدت ایران در میزبانی و کمک به میلیونها مهاجر خواهد بود. گسترش و تعمیق تبادلات و گفتگوهای ما با کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران مورد دیگر توسعه همکاری است. و اینکه چگونه می‌توانیم در خارج از مرزهای ایران همکاری مؤثر داشته باشیم نیز از جمله دیگر موارد گسترش همکاریها است.

وی اضافه کرد: همانطور که همگی می‌دانیم، بسیاری از مخاصمات مسلحانه امروزی، پیامدهای منطقه‌های و حتی جهانی دارند، و بحران اوکراین گویاترین شاهد این قضیه است. موج پیامدهای مخاصمات در یمن، سوریه و افغانستان نیز فراتر از مرزهایشان، از جمله اینجا در ایران، احساس می‌شود.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ گفت: ما درباره نگرانیهای مشترک بشردوستانه در این مناطق گفت‌وگوی صریح و بسیار سازنده‌ای با مقامات ایرانی داریم که بسیار قدردان آن هستیم. ما نه تنها مشتاقیم که این گفت‌وگوها ادامه یابد بلکه علاقه‌مندیم تا بیش از پیش گسترش یابد. ما همچنین مشتاقیم تا فرصت‌های بیشتر مشارکت با جمعیت هلال احمر ایران در دیگر کشورهایی که این جمعیت در آنجا فعالیت عملیاتی دارد یا قصد شروع آن را دارد را بررسی کنیم.

ماردینی گفت: اگر به آینده نگاه کنیم، تنها تا چند هفته دیگر نشست شورای نمایندگان جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر در ژنو برگزار خواهد شد. یک موضوع اصلی در این نشست این خواهد بود که چگونه می‌توانیم با هم، به‌عنوان یک نهضت، بهتر و بیشتر کار کنیم تا تأثیر جمعی خود برای افراد نیازمند را افزایش دهیم. همگی باید نشان دهیم که از یک رویکرد مشارکتی و فراگیر سخن می‌رانیم که در آن جمعیت‌های ملی نقطه ثقل آن است.

مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ افزود: ارزش افزوده و موفقیت نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر وابسته به آن است که چگونه بتوانیم از نقاط قوت مکمل خود استفاده کنیم ما باید از رسالت، تخصص و ظرفیت‌های مکمل خود بهترین بهره را ببریم. معتقدم، اینجا در ایران، خانواده نهضت داشته‌های بسیاری دارد که می‌تواند به آنها افتخار کند. بیایید پایه‌های همکاری میانمان را محکم‌تر کنیم و بر آن بیافزاییم.

وی درپایان: برای جمعیت هلال‌احمر ایران، آرزوی موفقیت در ۱۰۰ سال آینده را داشت.