سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: از بازرسان آژانس هنگام خوراک دهی و جمع آوری محصول در فردو دعوت شد و قرار است فردا بازرسان به اینجا (فردو) بیایند تا نمونه گرفته شده را ببینند و راستی آزمایی کنند.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی صبح روز شنبه پس از بازدید خبرنگاران از تاسیسات غنی‌سازی فردو در نشست خبری درباره احتمال وجود خرابکاری در تورقوزآباد گفت: در این باره مساله آلودگی نیست، ذراتی که می‌توانند پرواز کننند هر جایی می‌تواند باشد و آلودگی با غنای بالا اصلا در آنجا مطرح نیست. در عین حال موضوعی مثل تورقوزآباد ممکن است برای هر کشوری در ارتباط با آژانس باشد. اصلا مساله مهمی در این باره نیست و کاملا قابل حل است البته تلقی ما این است.

وی با اشاره به اهمیت مقررات پادمانی، ایمنی و امنیت گفت: هر سایت هسته‌ای کنترل‌های خاص خود را دارد. ما در نیروگاه بوشهر تجهیزات را قبل از نصب در جایی قرنطینه می‌کنیم و این یک عمل خوب است که آژانس این کار ما را به دیگران هم توصیه می‌کند از طرفی اقداماتی که به ما توصیه می‌شود انجام دهیم.

وی تاکید کرد: تورقوزآباد برای بخش خصوصی است و سایت ما نیست و هر اتفاقی می‌تواند در آن انجام شود. اسرائیلی ها سعی کردند سر و صدایی انجام دهند اما به ضررشان شد و این مساله باعث شد گزارش جامعی در آژانس ارائه شود و موارد بیشتری توضیح داده شود.

وی در پاسخ به ایسنا با توجه به واکنش اروپایی ها به گام چهارم گفت: اروپایی‌ها در جایگاهی نیستند که موضوع را به شورای امنیت ببرند آنها باید به تعهداتشان در برجام بازگردند.

کمالوندی افزود: تصمیم برای اجرای گام‌های کاهش تعهدات در سطوح بالا مطرح و تصمیم گیری می شود. ما تا یک سال صبر کردیم اما تصمیمات بر اساس حقایق و مشورتی گرفته می‌شود و نتیجه حساب شده اتخاذ می شود.

وی ادامه داد: به نظر، برخی مثل رژیم صهیونیستی و آمریکای امروز و کشورهای حاشیه خلیج فارس برجام را نمی خواهند. در ایران هم اصل بر برجام نیست که به هر دلیلی حفظ شود اگر منافع ما ایجاب کند که برجام نباشد از آن خارج خواهیم شد و اینها بر اساس محاسباتی انجام می شود البته برخی می گویند این گام ها و اقدامات کم است و برخی می گویند زیاد است اما تصمیم بر اساس یک برآیند در سطح کل کشور است.

 

وی درباره احتمال وجود خرابکاری در تورقوزاباد گفت: در این باره مساله آلودگی نیست، ذراتی که می توانند پرواز کننند هر جایی می تواند باشد و آلودگی با غنای بالا اصلا در آنجا مطرح نیست. در عین حال موضوعی مثل تورقوزاباد ممکن است برای هر کشوری در ارتباط با آژانس باشد. اصلا مساله مهمی در این باره نیست و کاملا قابل حل است البته تلقی ما این است.

وی با اشاره به اهمیت مقررات پادمانی، ایمنی و امنیت گفت هر سایت هسته ای کنترل های خاص خود را دارد. ما در نیروگاه بوشهر تجهیزات را قبل از نصب در جایی قرنطینه می کنیم و این یک عمل خوب است که آژانس این کار ما را به دیگران هم توصیه می کند از طرفی اقداماتی است که به ما توصیه می شود انجام دهیم.

وی تاکید کرد تورقوزاباد برای بخش خصوصی است و سایت ما نیست و هر اتفاقی می تواند در آن انجام شود. اسرائیلی ها سعی مردند سر و صدایی انجام دهند اما به ضررشان شد و این مساله باعث شد گزارش جامعی در آژانس ارائه شود و موارد بیشتری توضیح داده شود.

وی درباره روند تولید ایزوتوپ های پایدار اظهار کرد: الان در وضعیتی هستیم که بدون روس‌ها هم می‌توانیم در زمینه رادیو ایزوتوپ ها کار را ادامه دهیم اما با توجه به همکاری خوب ما با روس ها در سطوح مختلف می‌خواهیم این همکاری حفظ شود. به علاوه آنها تجربیات خوبی دارند و کشوری است که ایزوتوپ‌های پایدار دنیا را تامین می‌کند و حتما با سرعت و نتیجه خوب‌تری کنار روس‌ها پیش می‌رویم. در رابطه با پروژه مشترک رادیوایزوتوپ‌ها می‌توانم بگویم رفته رفته به مرحله تولید خواهیم رسید.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت ما در اجلاس عمومی که اخیرا در آژانس بود با مقامات اتحادیه اروپا و چین و انگلیس هم دیدار داشتیم. چینی ها مقداری تحت فشار بودند و آمریکایی‌ها فشار می آوردند. قبلا تیم آمریکا همکاری خوبی داشت ولی بعد از ترامپ کلا تیم عوض شد و شروع کردند به فشار به کشورها. پیش بینی شده حتی اگر برجام برهم خورد قرار است همکاری در این زمینه ادامه یابد و در قطعنامه 2231 هم این آمده بود. ما چینی‌ها هم گفتیم که نباید منتظر معافیت‌های هسته‌ای آمریکا باشند و هیات انگلیسی حضور و مذاکرات خوبی داشت. تیم های ایران و چین هم در رفت و آمد است و روند الان به خوبی در حال انجام است.

وی درباره روند تحولات در بازطراحی رآکتور اراک گفت: الان قراردادهای بلندمدت تر و مهم تری را پیش رو داریم و امیدواریم به زودی خبر امضا شدن آنها را بدهیم که مربوط به ساخت و نصب تجهیزات است. البته قرار خرید تجهیزات هم مدنظر است با این نگاه که اگر نمی خواهند بسازند بتوانیم خریداری کنیم و این مساله در زمان مذاکرات مورد بررسی  و تفاهم هم قرار گرفته است.

کمالوندی در پاسخ به سوالی گفت: آنچه در رابطه با بازگشت پذیری اقدامات ایران مد نظر است اینکه اطلاعات و دانش در مورد ماشین IR6 را نمی توان پاک کرد اما بقیه موارد مواردی است که اگر طرف مقابل جدی باشد قابل برگشت است. آن‌هایی که در حوزه تحقیق و توسعه است قابل برگشت نیست مثلا در مورد زنجیره ها. اگر می خواهند و برایشان مهم است که دانش ما دیرتر تکامل پیدا کند باید هر چه سریع تر اقدام کنند.

وی درباره همکاری ایران در پروژه ایتر اظهار کرد: این پروژه با پول و دانش یک کشور قابل انجام نیست. آنها با بازدیدی که از تجهیزات و منابع انسانی ما داشتند متقاعد شدند که هر چند تجهیزات ما قدیمی است اما نیروی انسانی بسیار توانمندی را در اختیار داریم و حضور نیروی ایرانی در این پروژه می توانست بسیار محکم کننده باشد. اما در نهایت با فشار آمریکایی ها از ورود و همکاری ایران در این پروژه جلوگیری شد. البته در فرانسه صحبت کردیم در سفری که داشتیم و سه چهار هیات ایرانی در رابطه با همکاری در حوزه گداخت تبادل شدند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود ایران سطح غنی سازی اش را روی 5 درصد نگه داشته است در حالی که خط قرمز اروپا غنی سازی 20 درصد است؟ گفت: این مسائل و ادعا از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا مطرح می شود و کشورهای حوزه خلیج فارس هم که اصلا نمی‌دانند انرژی هسته‌ای چیست. شفافیت اقدامات و فعالیت های هر کشوری توسط راستی آزمایی آژانس تایید می شود و نباید به این ادعاها و اظهارات توجه کرد.

وی تاکید کرد: غنی سازی 5 درصد به سازمان دستور داده شده است و این ظرفیت در سازمان است که غنی سازی  5، 20 یا 60 درصد را انجام دهیم اما اینکه با این میزان اورانیوم چقدر بمب می توان تولید کرد این ها حرف ها و تصورات و توهمات رژیم اسرائیل و آمریکاست و باید گفت که کافر همه را به کیش خود پندارد.

کمالوندی در پاسخ به اینکه از این به بعد کنترل ایران روی بازرسی های آژانس بیشتر خواهد شد؟ و اینکه پمپئو گفته است ایران در بحث ممانعت از ورود یک بازرس آژانس قصد اخاذی دارد گفت: کلمه اخاذی را قبلا هم وزیر خارجه آمریکا به کار برده در حالی که این کلمه مناسب خودشان است که حتی متحدان خودشان را تحت فشار و زورگیری قرار می دهند. ایران به دنبال حقوق خودش است

وی ادامه داد ما از بازرسی ها استقبال کردیم مشروط به اینکه بازرسی برای بازرسی باشد اما اگر قرار باشد خرابکاری باشد و بخواهند به اطلاعاتی دست یابند ما خیلی هوشیار هستیم. شاید آژانس هم خودش تعجب کرده از این سطح مراقبت و کنترل ایران روی صنعت هسته‌ای اش که اجازه نمی دهد آلودگی و مشکلی برای صنعتش به وجود آید.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره کاهش بازرسی ها در بخش هایی که محدودیت ها برداشته شده است گفت: ما در روند بازرسی ها محدودیتی ایجاد نکردیم. وقتی تعهدی کنار می رود دیگر موضوعی نمی ماند که بازرسی انجام شود. اما ما دست به ساز و کار و ساختار بازرسی ها نزدیم اگر بازرسی بخواهد از روند فعالیت ها مثل شمارش ماشین های IR6 که قبلا بازرسان می شمردند ولی الان دیگر لزومی ندارد اما اگر بخواهند بشمرند ما مخالفتی نداریم اما عملا این بازرسی بی معناست.