ایرنا- رایزن فرهنگی ایران درلبنان با تاکید براینکه تهران در مقابل تحریم‌های ظالمانه آمریکا که بنا به گفته خودشان در تاریخ بشریت بی سابقه است هرگز بر اتحادیه اروپا تکیه نکرده است، گفت: ایران در برابر این تحریم‌های وحشیانه که با مقاومت بی سابقه ملت نیز روبروست، بر قدرت بزرگ مردمی خود تکیه دارد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

شبکه المیادین جمعه شب میزگردی را با عنوان «تحریم‌های آمریکا در شرایط کرونا» با حضور عباس خامه یار رایزن فرهنگی ایران در لبنان، ماریا سعاده عضو پارلمان سوریه و پپه اسکوبار روزنامه نگار سرشناس برزیلی در برنامه " المشهدیه خاص" برگزار کرد.

خامه یار در آغاز این میز گرد گفت: آمریکا که مدعی صادر کردن ارزشها و فرهنگ خود به جهان است اما در شرایط کرونائی نتوانسته مشکلات خود را حل کند و با فرافکنی و برخوردهای غیر انسانی و تحریم‌های ظالمانه، در صدد انتقام گیری از ملتهای آزاده واستقلال طلب بر آمده و در این شرایط دشوار با خوی استکباری به فشارهای خود ادامه می دهد.

سعاده عضو مجلس الشعب سوریه هم در این برنامه به اصطلاح تحریم اقتصادی اشاره کرد و افزود: این واژه به صورت غلط مورد استفاده قرار گرفته و باید به آن تروریسم اقتصادی اطلاق شود چرا که این تحریم ها به صورت یکجانبه از سوی یک کشور اعمال می شود و دیگر کشورها را تحت فشار قرار داده تا از او در این تحریم ها تبعیت کنند.

وی تصریح کرد: تحریم ها بر سوریه باعث شده تا بالای پنجاه درصد از جوانان بیکار شوند و سی و هشت درصد از مردم نیز زیر خط فقر زندگی کنند. مشکل ما تنها عدم واردات کالا به کشور نیست بلکه بلوکه شدن سرمایه های بازرگانان در بانکهای اروپایی است که نمی توانند با سرمایه های خود فعالیت اقتصادی انجام دهند.

در ادامه این برنامه اسکوبار روزنامه نگار برزیلی که از بانکونک در این نشست حضور یافته بود نیز گفت: سیاست های ترامپ و رؤسای پیش از او نیز بر تحریم های اقتصادی یا همان تروریسم اقتصادی پایه ریزی شده بود و این امر جنایتی بر ضد بشریت است که با هدف تغییر نظام ها و یا تحمیل سلطه خود بر آن کشورها اعمال می شود.

او ادامه داد: تحریم اقتصادی اهرم فشار آمریکا بر کشورهاست و هر مذاکره ای به صورت دیپلماسی نیز با هدف تغییر نظام ها و یا جنگ با کشورهای طرف مقابل مانند کوبا، ونزوئلا و یا ایران است. مقر سازمان ملل که در نیویورک قرار دارد تحت سلطه آمریکاست و آنها برای آمریکا جاسوسی می کنند.

در ادامه این میز گرد خامه یار با اشاره به وجود تحریم ها در سایه کرونا در ایران گفت: این تحریم ها از همان آغاز پیروری انقلاب اسلامی تاکنون وجود داشته اما به اشکال مختلف اعمال می‌شد و ما هم اکنون شاهد سه جنگ بر علیه کشورمان هستیم؛ جنگ رسانه ای، حنگ روانی و جنگ اقتصادی و اضافه بر آنها نیز جنگ با کرونا هم باید لحاظ شود.

وی افزود: آمریکا تمام تلاش خود را می کند تا مصونیت ما را بگیرد و به هر وسیله ای می خواهد به ما ضربه بزند. ما دستمان را جلوی کسی دراز نکردیم و فقط خواهان خرید برخی نیازها و تجهیزات با پول خودمان هستیم که آنها ناجوانمردانه مانع می شوند و دیگر کشورها را نیز تهدید می کنند تا به ایران چیزی نفروشند.

رایزن فرهنگی ایران در لبنان تصریح کرد: اما ما در سایه همین تحریم ها توانسته ایم تاکنون به این موفقیت ها دست یابیم، با ٤٥٠٠٠ هزار پزشک متخصص و تولید بالای بالای ۹۷ درصد از نیازهای دارویی در داخل به مقاومت با تحریم‌ها برخواسته ایم، اما به علت اپیدمی کرونا و به رغم اینها نیاز ما در شرایط کنونی فراتر از آن است.
عضو پارلمان سوریه نیز در ادامه این برنامه با بیان اینکه ما در دمشق تلاش کردیم تا بیشتر صنایع نابود شده در جنگ را احیا کنیم، افزود: اما هرگونه سرمایه گذاری منوط بر استفاده از سپرده های ما در بانک های خارجی است که همگی بلوکه شده است. ما اگر تنها در برابر نظام تحریم های جهانی بایستیم، خواهیم دید که موانعی بر سر راه ما وجود دارد، اما سازمان ملل باید دولت های تحریم کننده را مجازات کند اما نظامی برای محاسبه این کشورها وجود ندارد.

وی تاکید کرد: با این حال در شرایط کنونی ما شاهد تحول در نظام جهانی هستیم و لحظات تاریخی پیش روی ماست، چرا که شاهد اختلاف میان کشورهای اروپایی و برخورد منافع آنها با یکدیگر هستیم و این نشان از تغییر در نظام جهانی حاکم دارد که تحت سلطه آمریکا است و هرگونه قطع شاه راههای بین المللی، اقتصاد اتحادیه اروپا را مورد آسیب قرار خواهد داد.

اسکوبار نیز در ادامه این برنامه با اشاره به اینکه آنچه اتفاق می افتد یک تاکتیک عملی است یا همان روش دیپلماتیک آدم های پخته همانگونه که در جنگ سرد بین آمریکا و شوروی دیده ایم، گفت: آمریکا تحریم های خود را بر کشورها در تمام دستگاهها و سیستم های اداری و امنیتی خود اعمال می کند و در حال حاضر بیشترین فشارها بر روی ایران است، اگر چه روسیه و چین نیز از این تحریم ها بی نصیب نیستند اما فشار بیشتر بر روی ایران است و اینستکس اروپایی ها در شرایط کنونی می تواند کمکی به ایران به شمار رود.

رایزن فرهنگی ایران در ادامه این میزگرد به بررسی تحریم های ظالمانه علیه ایران پرداخت و افزود: این تحریم ها را می توان از دو زاویه مورد بررسی قرار داد، یک روی آن تراژدی است و ناراحت کننده و نوعی وحشیگری زمامداران ایالات متحده آمریکا را به نمایش می گذارد و روی دیگر آن اسطوره ای است و حماسی.

او ادامه داد: این تحریم‌ها که بنا بر گفته خود آمریکایی ها در تاریخ بشریت بی سابقه است، با مقاومت بی سابقه ملت ایران نیز روبروست که نمونه بارز آن در خصوص مدیریت اپیدمی کرونا است.

خامه یار گفت: ایران از تمام ظرفیت های ملی و نیروی انسانی جهت مبارزه با این ویروس و تأمین موارد مورد نیاز خود استفاده می کند و ملتی که بخواهد استقلال سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود را داشته باشد باید در برابر این فشارها، ستم ها و تحریم ها بایستد. در حال حاضر چهره زشت آمریکا و همپیمانان و دول به اصطلاح متحد او نمایان شده و ما در "جنگ ماسک ها" نمونه آن را دیدیم که این به اصطلاح نظم جهانی را باید ملت ها با همبستگی خود تغییر دهند.

اما روزنامه نگار برزیلی در پایان این برنامه به وضعیت داخلی آمریکا اشاره کرد و افزود: این یک معادله پیچیده بوده و از هم اکنون می توان جنگ مدنی را داخل آمریکا و واشنگتن مشاهده کرد که چگونه تلاش می کنند تا بر ترامپ فشار بیاورند تا تحریم ها را کاهش دهد.

او ادامه داد: در خصوص همبستگی جهانی باید بگویم که جنوب آمریکا، آفریقا و خاورمیانه نیز خواهان همبستگی برای کاهش فشارها و تحریم ها هستند، اما تحریم ها ارتباطی با این رییس جمهوری ندارد بلکه سیاست های کلی آمریکاست که در حال اجرا شدن است و در نتیجه اگر به دلیل کرونا تغییری در نظام جهانی رخ ندهد، نمی توان شاهد اقدام خاصی در این راستا باشیم.

وی تصریح کرد: شاید این ویروس بتواند بر نظام جهانی غلبه کند و نظام چند قطبی را در جهان شاهد باشیم تا همه از سیطره آمریکا خارج شوند اما سناریوی دیگری که می توان تصور کرد این است که امپراطوری آمریکا سقوط نکند و همچنان به رغم وجود این بیماری فراگیر سر جای خود باقی بماند و از این ویروس سوء استفاده کند تا سودهای زیادی بدست آورد، اما احتمال تغییر نظام کنونی وجود دارد و اروپایی ها با کمک ایران بتوانند نظامی چند قطبی را جایگزین آن کنند.

سعاده نیز در پایان این برنامه با اشاره به نظام کنونی جهان خاطر نشان کرد که در حقیقت نظام جهانی جدیدی بر اساس ملت ها و جوامع تأسیس خواهد شد.

او گفت: سرنگونی نظام جهانی توسط کرونا تهدیدی برای تمام دولت ها خواهد بود و دیگر پس از آن نمی توان ملتها را نادیده گرفت و نمی توان به تنهایی نظامی را تأسیس کرد.

وی افزود: ما در نقطه عطف تاریخی قرار داریم و شاهد فروپاشی نظام اتحادیه اروپا هستیم؛ به احتمال زیاد اسپانیا و ایتالیا دیگر در این اتحادیه نخواهند ماند، خللی میان ملت ها و دولتها در اروپا وجود دارد. زمانی اروپایی ها به من می گفتند با رفتن بشار اسد بحران سوریه تمام خواهد شد اما من به آنها می گفتم بحران سوریه با فروپاشی اتحادیه اروپا تمام خواهد شد که آنها این سخن را به تمسخر می گرفتند.

 

خامه یار نیز در سخنان پایانی خود در این میزگرد به وضعیت اقتصادی کنونی ایران و نظام اینستکس اشاره کرد و گفت: در حقیقت ایران هرگز بر اتحادیه اروپا تکیه نکرده است بلکه بر قدرت بزرگ مردمی خود تکیه دارد، اما در چارچوب توافقنامه هسته ای حقوقی را دارد که توسط اروپایی ها تضمین شده بود اما آنها به تعهداتشان عمل نکردند، البته ممکن است آنها قصد کمک داشتند ولی آمریکا نگذاشت و تحت فشار هیمنه واشنگتن قرار گرفتند و این خود اهانتی بس بزرگ برای آنها به شمار می رود.

رایزن فرهنگی ایران در لبنان افزود: آنها که نمی توانند از حقوق خودشان و حتی تهیه مستلزمات پزشکی مورد نیازشان و در حد خرید ماسک بر آیند و تحت راهزنی آمریکایی ها قرار می گیرند، چگونه می توانند از حقوق ملت ها ی دیگر دفاع کنند؟

وی تصریح کرد: امروزه به وضوح افکار عمومی دنیا همه چیز را متوجه شده است و خواهان پایان دادن به این رسوائی هایی است که به نام دمکراسی، حقوق بشر و حقوق شهروندی است.