ادامه مذاکرات هسته‌ای برخلاف برخی پیش بینی‌ها از دور پنجم گذر کرد و از روز شنبه ۲۲ خردادماه وارد دور ششم شد. اما آیا انتخابات تاثیری بر این مرحله از مذلکرات خواهد داشت؟

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

ششمین دور از مذاکرات در حالی این روزها برقرار است که به رغم امیدواری‌ها برای دستیابی به نتیجه اما گویا هنوز موضوعاتی حل نشده باقی مانده‌اند که ناظران امکان برگزاری دور هفتم را دور از ذهن نمی‌دانند.دور هفتمی که بعد از نتایج آرای ریاست جمهوری در ایران برگزار می شود.

«سید عباس عراقچی» رییس تیم مذاکره کننده کشورمان در وین بعد از شروع دور ششم مذاکرات گفت که «به شخصه فکر نمی‌کنم که ظرف هفته جاری ما بتوانیم به جمع بندی نهایی برسیم و تصور من این است که حداقل یک بار دیگر ما باید جمع بندی مذاکرات را به پایتخت‌ها منتقل کنیم. لذا من در این دوره مذاکرات هم فکر نمی کنم به جمع بندی نهایی برسیم.»

«میخائیل اولیانوف» رییس تیم مذاکره کننده روسیه نیز که پیشتر امید زیادی برای دستیابی زودهنگام به توافق داشت، روز نخست از سرگیری مذاکرات احتمال داد که دست‌کم به دو هفته زمان برای دستیابی به توافق نیاز باشد.

این درحالی است که «انریکه مورا» معاون سیاسی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که ریاست نشست کمیسیون مشترک برجام را بر عهده دارد، اظهار کرد انتظار دارد که دو طرف در این دور از مذاکرات به توافق برسند و هدف یافتن راه‌های نزدیک شدن به توافق نهایی در روزهای آینده است.

بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شده‌ایم

عباس عراقچی رئیس هیأت مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین به شبکه الجزیره گفت: «پیشرفت خوب و ملموسی در موضوعات مختلف در مذاکرات وین حاصل کرده‌ایم. معتقدیم که بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شده‌ایم.» وی در خصوص انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران نیز گفت که این انتخابات تأثیری بر روند مذاکرات ندارد و تیم مذاکره کننده صرف نظر از سیاست داخلی به مذاکره ادامه خواهد داد.

«عباس عراقچی» رئیس هیأت مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین به شبکه الجزیره گفت که به فضل رفتار ایران بوده که توافق هسته‌ای همچنان به حیات خود ادامه می‌دهد.

او در خصوص روند مذاکرات گفت: «پیشرفت خوب و ملموسی در موضوعات مختلف در مذاکرات وین حاصل کرده‌ایم. معتقدیم که بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شده‌ایم، اما هنوز برخی موضوعات اساسی وجود دارد که باید در خصوص آن‌ها مذاکره کرد.

این دیپلمات ارشد ایرانی تأکید کرد که همه طرف‌ها باید اقدامات سختی را در پیش بگیرند و ایران این تصمیم دشوار را پیش از این گرفته و علی‌رغم خروج آمریکا از توافق، به آن پایبند مانده است و اگر اکنون توافق هسته‌ای به حیات خود ادامه می‌دهد، این به فضل رفتار ایران بوده است.

عراقچی افزود: «طرف‌های مذاکره کننده باید بدانند که ایران قربانی شده و واشنگتن باید مسیری که پیش از این در مذاکرات طی کرده را تصحیح کند. ایران در سال‌های گذشته به علت خروج آمریکا از توافق هسته‌ای متحمل مشکلات بسیاری شد.»

او سپس گفت که ایران از طرف‌های مذاکره کننده می‌خواهد تا بر این امر تأکید کنند که اتفاقی که با خروج ترامپ از توافق افتاد هرگز با هیچ رئیس‌جمهور دیگری از آمریکا رخ نخواهد داد.

رئیس هیأت مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین در خصوص انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران نیز گفت که این انتخابات تأثیری بر روند مذاکرات ندارد و تیم مذاکره کننده صرف نظر از سیاست داخلی به مذاکره ادامه خواهد داد.

عراقچی تأکید کرد که تیم ایرانی اگر به توافق خوبی با طرف‌های دیگر برسد، آن را خواهد پذیرفت، اما در غیر این صورت نه با دولت فعلی و نه با دولت آتی توافقی در کار نخواهد بود.

برای پایان ششمین دور مذاکرات احیای برجام، محدودیت زمانی نداریم

از دبگرسو سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد جمعه با اشاره به پیشرفت مذاکرات در وین اعلام کرد که محدودیت زمانی برای پایان ششمین دور گفت‌وگوهای هسته‌ای وجود ندارد.

به گزارش رویترز، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا تصریح کرد که در مذاکرات بازگشت به توافق هسته‌ای ایران پیشرفت حاصل شده است اما چالش‌ها همچنان پابرجا هستند.

ند پرایس به خبرنگاران گفت: ما توانسته‌ایم به پیشرفتی دست یابیم اما چالش ها همچنان باقی است.

وی در پاسخ به این سوال که دور فعلی مذاکرات غیرمستقیم چه مدت می‌تواند ادامه یابد؟ گفت: برای دور ششم مذاکرات محدوده زمانی وجود ندارد.

تعهدات ایران به آژانس نباید به مذاکرات برجام وابسته شود

در همین راستا به گزارش شبکه العالم، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌الملل انرژی اتمی در گفت و گویی با شبکه بلومبرگ گفت که این نهاد بین‌المللی هنوز پیشنهادی از طرف ایران برای تمدید توافق فنی حاصل‌شده میان دو طرف دریافت نکرده است.

گروسی در پاسخ به این سوال که آیا حاضر است پیشنهاد طرف‌های ایرانی برای تمدید توافق فنی میان ایران و آژانس را بپذیرد گفت: هنوز پیشنهادی دریافت نکرده‌ام.

مدیر کل آژانس اتمی اضافه کرد: کاری که باید بکنیم این است که منتظر باشیم و ببینیم که باید چه کنیم.

او گفت: باید یادآوری کنم چنانچه این توافق تمدید نشود اطلاعاتی که از زمان آغاز آن در ماه فوریه جمع‌آوری شده‌اند پاک خواهند شد و این باعث وارد شدن لطمه به توانایی ما برای بازسازی اطلاعات مربوط به فعالیت‌های ایران از ماه فوریه به بعد خواهد شد. امیدوارم این اتفاق نیفتد اما هنوز با من تعاملی [برای تمدید تفاهم‌نامه] صورت نگرفته و امیدوارم به زودی با ایران وارد تعاملات مستقیم در خصوص این موضوع شویم.

گروسی در ادامه این گفت و گو تأکید کرد که تفاهم فنی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مقوله‌ای جدا از مذاکرات جاری در وین برای بازگرداندن آمریکا به برجام است و نباید این دو را به هم وابسته کرد.

رافائل گروسی به سوالی دیگر مبنی بر اینکه برای رعایت ضرب‌الاجل ۲۴ ژوئن چه زمانی باید در مذاکرات وین درباره برجام توافق حاصل شود اینطور پاسخ داد: اگر بخواهم با شما صادق باشم من نیازی به اینکه [در مذاکرات وین] توافقی حاصل شود ندارم. امیدوارم آن توافق اتفاق بیفتد اما مسئله‌اش کاملاً جدا است.

گروسی اضافه کرد: آنچه ایران با ما توافق کرده، باید با خود ما تمدید شود یا اتفاق دیگری برایش بیفتد. این مسئله نباید به اتفاقات مربوط به میز مذاکرات برجام وابسته شود. ایران سلسله تعهداتی در قبال آژانس اتمی دارد که ارتباطی با نتایج یک روند مذاکراتی معین ندارد. پیوند برقرار کردن میان این دو که این روزها شاهد آن هستم، بسیار بد است.

مدیر کل آژانس اتمی در ادامه در پاسخ به این سوال که چنانچه تفاهم میان ایران و آژانس اتمی تمدید نشود چه اتفاقی رخ می‌دهد گفت: باید به خاطر داشته باشید که این توافق، نوعی چاره موقت بود که مجبور بودیم آن را بعد از مصوبه مجلس شورای اسلامی و تصمیم ایران برای کاهش محسوس بازرسی‌های ما ایجاد کنیم.

گروسی تصریح کرد: چنانچه تفاهم‌نامه فنی با ایران تمدید نشود و اطلاعات مربوط به سایت‌های ایران از ماه فوریه پاک شوند، یک «سیاه‌چاله» اطلاعاتی در فعالیت‌های هسته‌ای ایران از ماه فوریه به بعد ایجاد خواهد شد.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ابراز امیدواری کرد که این اتفاق رخ ندهد.

گروسی در بخش دیگری از گفت و گو با این شبکه اذعان کرد ایران یا هر کشور دیگری می‌توانند اورانیوم غنی‌کنند، اما غنی‌سازی در سطحی که ایران در حال انجام آن است در یک برنامه غیرتسلیحاتی «کاملاً غیرمعمول» است.