فارس/ رئیس کمیسیون انرژی مجلس با تشریح ریشه‌های مشکلات فعلی استان خوزستان گفت: 17 سرویس جاسوسی دنیا، مستقیما در خوزستان مشغول کار هستند.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

برنامه تلویزیونی  بعدازظهر امروز (جمعه 15 مرداد) با حضو رئیس کمیسیون انرژی مجلس، از شبکه پنجم سیما پخش شد.

بخش هایی از گفت و گوی فریدون حسنوند با برنامه «دستخط» را می خوانیم:

*خیلی خوب است که سراغ مردم خوزستان برویم؛ چون شما بعنوان نماینده رئیس مجلس هم یک نظارت میدانی کردید. الان وضعیت بهتر شده است؟

بله، نسبت به روزهای قبل شرایط بهتر شده است.

*یک سوال اساسی این است که بالاخره وضعیت خوزستان امر پنهان و پوشیده ای نیست. این از قبل وجود داشته و مشکلات باید حل می‌شد. فاضلاب اهواز مشکل دردآور و سختی است؛ مشکل آب در آنجا مزید بر علت است. برخی جاها واقعاً در شأن مردم نیست. چرا این توجهی که باید در این مدت زمان می شد، نشده است؟

بواسطه خرابی‌هایی که در جنگ بوجود آمد و اتفاقاتی که در دوران بازسازی صورت گرفت و عدم تحقق وعده ها در بازسازی، استان خوزستان به رتبه هفدهم تنزل پیدا کرد و بعد از آن پائین‌تر تنزل یافت.

*الان در رتبه چند است؟

تقریباً جزو رده های آخر است. چرا این اتفاق افتاد؟ آقا هم در پیام اخیر به چند موضوع بسیار مهم اشاره کردند؛ یک این که خوزستان ظرفیت هایی دارد. تقریباً 80 درصد تولید نفت ما در آنجاست. بعد از اتفاقات جنگ اتفاقات دیگری رقم خورد. ساختار اداری آنجا تضعیف شد، سازمان آب و برق خوزستان که از قبل انقلاب شکل گرفته بود با هدف این که یک جلگه پرآب که هم سد دارد و هم کانال دارد و هم رودخانه دارد و هم صدها هزار هکتار زمین کشاورزی دارد،‌ باید مدیریت واحد با اختیارات تام داشته باشد. بعد از جنگ و در دوران سازندگی این مدیریت را تقریباً بهم زدیم. چند تکه شد.

*مدیریت واحد منظور استانداری ویژه است؟

نه، مدیریت آب و برق خوزستان منظور است. به هر حال در قبل از انقلاب این را واحد دیدند که در موضوع تولید و توزیع برق، بحث ورودی و خروجی سدها و رودخانه ها، در موضوع کشاورزی همه را با هم در نظر گرفتند، کما اینکه شبکه های آبیاری زیرمجموعه سازمان آب و برق است. تنها استانی که چیزی به نام برق منطقه ای در آن زمان نداشت و الان هم آب منطقه ای ندارد، استان خوزستان بود. به دلیل آن شرایط، یک مجموعه توانمند که در چند وزارتخانه تعریف می شد به نام سازمان آب و برق تعریف شد.

امروز سازمان آب و برق تقریباً هیچ کاره است! نه اختیارات مالی قوی دارد، نه اعتبارات زیاد دارد و نه اینکه در حوزه سدها و مدیریت آنها مسئولیت دارد. در جای دیگری مثل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز؛ تقریباً 80 درصد تولید نفت از استان خوزستان است. در گذشته چند سال قبل هویت اداری این گونه بود که مدیرعامل منطقه جنوب ضمن اینکه اختیارات مالی داشت و به مسائل اجتماعی و خدمات پیرامونی خودش در مناطق مختلف می‌توانست کمک کند، عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت کشور بود؛ امروز چنین شرایطی ندارند.

برخی شرکت ها در استان خوزستان بود که هم منشا ایجاد فرصت های شغلی بود و هم درآمدهای استانی داشت و به نوعی خدمات اجتماعی ارائه می داد مانند فولاد! فولاد خوزستان در مقطعی واگذار شد و در سال گذشته قریب به 12 هزار میلیارد تومان سود داشت، اما امروز این سودها در آن حوزه هایی که باید هزینه نمی شود.

حدود 25 مجتمع در بندر ماهشهر و بندر امام است. امروز اکثر هیئت مدیره ها غیربومی و پروازی هستند و حتی برخی آشپزها نیز پروازی هستند. خب نگاه می کنند و می بینند درآمدهای چند هزار میلیاردی اینها صرف استان خوزستان نمی‌شود. من اینها را بعنوان مثال عرض کردم. وقتی آقا فرمودند خوزستان این میزان ظرفیت دارد و این زیبنده نیست، طی 4 دهه ای که گذشته در هر مرحله یک چیزی از استان زده شد.

در سفر مقام معظم رهبری در سال 76-75 به استان خوزستان اعلام شد در استان باید تمام مواد غذایی ایران را تامین کنیم. حدود دو میلیون هکتار از استان خوزستان تحت عنوان طرح مقام معظم رهبری می‌بایست آبیاری شود، از آب ها و سدهایی که در استان هست، اما بعد از مدتی این تبدیل به یک میلیون شد و بعد به 800 هزار تبدیل شد و بعد تبدیل به 500 هزار و الان 250 هزار اجرایی شده است! برای بقیه آن آب نیست!

باز هم طرح جامعی آنجا پیش‌بینی شد که از آب رودخانه دز برای تمام شهرهای در مسیر آب انتقال دهند یعنی از دزفول، اندیشمک، شوش شروع می شد و انتهای آن به دشت آزادگان و آبادان و خرمشهر و اهواز می‌رسید. همه شهرهای در مسیر را شامل می شد. خب امروز بعد از حدود 12 سال حدود 48 درصد از این را اجرایی کرده‌آند و عملاً این طرح روی زمین مانده است. چرا این اتفاقات می افتد که مردم اعتراض می کنند؟ چون بیشتر منابع تامین آب شرب خوزستان از رودخانه هاست. کم‌بارشی، برخی از آلودگی ها، مشکلات در طول مسیر،‌ همگی باعث می شود منابع آبی آب شرب استان بی کیفیت شود و این اعتراضات را بدنبال داشته باشد. از سوی دیگر، پروژه های بزرگی در استان خوزستان انجام شده، کارهای بسیار بزرگی انجام شده است، ولی نرخ بیکاری در استان خوزستان دوم یا سوم در کشور است. شاید برخی بگویند به اینها توجه نشده است؟ بله، توجه شده؛ تامین اعتبار شده، دستورات مقام معظم رهبری در برداشت از صندوق توسعه ملی بوده و هم در برخی جاها بانک جهانی اختصاص پول داده اند، برای داخل کشور نیز مصوبات زیادی داریم. ولی بخشی از اینها که مصوبات داخلی بودند، عدم تحقق و تخصیص باعث ایجاد مشکلات شد.

*بانک جهانی یا صندوق توسعه؟

بانک جهانی و صندوق توسعه، هر دو بوده است. در مجلس هفتم گفتیم دو در هزار از درآمدهای نفت استان خوزستان به دو درصد تبدیل شود. در مجلس گذشته این دو درصد تبدیل به 3 درصد کردیم، ولی در مجلس این 3 درصد را طوری توزیع کردند که دوسوم به مناطق محروم تعلق می گرفت و یک سوم به مناطق نفت‌خیز تعلق می گرفت. همین یک سوم هم را در برخی از سیاست های غلطی که در سازمان برنامه و بودجه و دولت وجود داشت، بخشی از درآمدهای استان که در حوزه نفت بود اختصاص می دادند، اما در جای دیگر منابع مالی را نمی دادند یا در تخصیص صفر می کردند.

یعنی عملاً آن درصدی که باید به استان خوزستان در نفت داده شود به طور واقعی داده نمی شد. معلوم است که پروژه ها روی زمین می‌ماند. این بی‌توجهی هاست که امروز باعث شده بخشی از مردم نگرانی‌شان را به این صورت نشان دهند که آقا هم فرمودند جای گله از مردم نیست. آقا گفتند ما توصیه کردیم و توجه نکردند. خب این حرف سنگینی است.

*الان اتفاقاتی که در خوزستان افتاد ریشه ها را اشاره کردید. جرقه این اتفاقات را بررسی کردید که در کجا رقم خورد؟

بخشی از این، در ارتباط اعتراض به انتقال آب به برخی استان ها از سرشاخه ها بود. اگرچه در اینجا برخی از رسانه های بیگانه و شبکه های ماهواره ای اطلاعات غلط را به داخل پمپاژ می‌کردند.

*خب آنها که واقعا سوار این موج می شوند.

بعنوان مثال اعلام می‌کردند سرشاخه های کرخه که اصلاً چنین نیست، ولی در برخی جاهای دیگر اتفاقاتی می افتاد که بعضاً هم بدون مجوزهای زیست محیطی بود. اینها یکی از منشاهای اعتراضات بود.

نکته دیگر در منشا اعتراض، در سال بارشی که گذشته چند اتفاق را شاهد بودیم؛ یکی، عدم بارش و کاهش مخازن در سدهایی که در استان خوزستان پائین دست را تامین می کرد. دوم، گرمای زودرسی که تقریباً از اواسط اردیبهشت در استان خوزستان داشتیم که هوا بالای 40 درجه رفت. متاسفانه ورودی و خروجی از سدها کم شد و تقریباً در پائین دست در دشت آزادگان، شادگان، طول مسیر کرخه و دز، در شعیبیه و برخی مناطق همچون شهرستان شوش و حتی در اهواز، در پائین درست در آبادان و خرمشهر آن EC که برگشت آب دریا به رودخانه بود، تقریباً موجب اعتراض مردم شد.

باید تصمیم جدی نظام بر این باشد – من این را خدمت آقای رئیسی هم عرض کردم - که در برنامه زمانبندی کوتاه مدت و میان مدت، نه حواله به درازمدت، بتوانیم حداکثر مسائل خوزستان در یک برهه و زمان‌بندی یک ساله بعنوان کوتاه مدت و در یک برنامه میان مدت 5 ساله بسیاری‌اش قابل حل است. یکی از دلایلی که همه ساله در پیک مصرف برق مشکل پیدا می‌کنیم، علتش این است که نیروگاه های برق-آبی ما به دلیل عدم وجود آب در پشت سدها نمی‌تواند تولید برق داشته باشد. خب در آنجا اگر لازم باشد ذخیره آبی نگه داشته شود، سدها در استان خوزستان به مدیریت منابع آبی اختصاص یابد یعنی آب شرب، آب کشاورزی و آب صنعت و از طرفی با احداث نیروگاه هایی که در استان خوزستان قرار بود 20 هزار مگاوات تولید برق در حوزه نیروگاه سیکل ترکیبی و تجدیدپذیر داشته باشیم عملاً این را جبران کردیم، بلکه 6 هزار مگاوات بیش از ظرفیت احداث کردیم.

ضمن اینکه برای تحقق برنامه یک ساله و 5 ساله معتقدیم فقط عوامل مادی و تامین اعتبار نیست؛ نکته مهم تغییر ساختارهای اداری در استان خوزستان بازگشت هویت های دارای اختیار است، یعنی در سازمان آب و برق، در مناطق نفت‌خیز، در شرکت ملی حفاری، در پتروشیمی ها و از همه مهمتر در استاندار!

یک سوال این است که همه اینها را بیان می کنید؛ وقتی ناظر بودید چرا اقدام نکردید؟ در همین مجلس قبلی و مجلس فعلی چند گزارش ماده 234 زدیم. این بدین معناست که طبق آئین نامه هرگاه رئیس جمهور، وزرا، مسئولین استنکاف از اجرای قانون کنند، یا ناقص اجرا کنند گزارش تهیه می کنیم و در کمیسیون تائید، در صحن علنی تصویب و رای می‌آورد و در دستگاه قضائی خارج از نوبت رسیدگی می شود. برای سازمان برنامه و بودجه و حتی برای رئیس جمهور ماده 234 زدیم ولی شاید باور نکنید فشار سنگین به وزارت نیرو آوردند که باید با مجلس وارد مذاکره شوید تا این گزارش پس گرفته شود وگرنه تمام بودجه های شما را قطع می کنیم! الان هم آمار را نگاه کنید تقریباً همین است.

*پس گرفته شد؟

پس گرفته نشد، ولی به هر حال تنبیهاتی برای وزارت نیرو صورت گرفت. این رفتارهای دوگانه نمی شود در دولتی وجود داشته باشد و بعد شما توقع داشته باشید مصوبات اجرا شود.

*حالا ماده 234 هم می‌زنید و می رود وقتی تنبیهی صورت نمی گیرد و اتفاقی نمی افتد، فایده ای ندارد.

دقیقاً همین را بیان می کنم که ما در مرحله مجلس اقداماتی را انجام دادیم. قانون به ما می‌گوید تا این مرحله می‌توانید اقدام کنید. مرحله بعدی به جای دیگری واگذار می شود. ما معتقد هستیم حتماً باید آئین‌نامه ما اصلاح شود کما اینکه الان در حال اصلاح است و در حوزه سوال، تذکر و پاسخگویی دولت ها باید ضمانت اجرایی داشته باشد که اگر شما در جایی ماده 234 سه بار وارد شد، خود به خود استیضاح وزیر انجام شود؛ یعنی باید وزیر استیضاح شود، چه نمایندگان ورود به این موضوع کنند و چه نکنند، تشریفات مجلس آن استیضاح را انجام دهد.

حالا در ارتباط با بحثی که عنوان کردید این کارها یک ساله و 5 ساله مقدمات دارد، بله؛ یکی از کارهایی که انجام شد، در همین سفر که از قوای سه گانه در این جلسه حضور داشتند، ما چند بحث داشتیم. ما سریعاً در جمعه که این جلسه برگزار شد تا 10 شب در اهواز بودیم و فردا عصر شورای عالی امنیت ملی جلسه تشکیل داد؛ در آنجا مصوبات تصویب شد، هم در بخش منابع مالی که برای آب، فاضلاب، کشاورزی و بخش های مختلف پیش‌بینی کردیم، حدود هزار و 150 میلیارد تومان، پیشنهاد آن جلسه بود. در روز یکشنبه دولت اینها را مصوب کرد و به سازمان برنامه و بودجه داد. امروز که خدمت شما هستم آخرین مرحهل دیروز تخصیص 100 درصدی صورت گرفت.

من منطقه‌ای فکر نمی کنم، ایران سرای ماست. خدا می‌داند نگاه ما ملی است. یعنی اگر اقتصاد خوزستان که نبض آن نفت است، تامین برق است، سایر مسائل اقتصادی است با خدشه و خللی مواجه شود تاثیر آن در اقتصاد ملی است یا خیر؟ اگر امنیت خوزستان که 17 سرویس جاسوسی دنیا به صورت مستقیم در استان خوزستان در حال فعالیت های جاسوسی هستند، اگر این برای آنها مهم نباشد این 17 سرویس در استان خوزستان فعالیت خودشان را تشدید نمی کنند.

*کمیسیون انرژی محلی است که مباحث فراوان داریم. قطعی برق، کم‌آبی هایی که با آن مواجه هستیم و ایجاد نگرانی برای ادامه امسال کرده است. برای اینها چه تمهیداتی اندیشیده شده؟ برنامه ریزی صورت گرفته است؟ دورنمایی وجود دارد؟

ما به محض اینکه این اتفاقات رقم خورد، دومین روزی که رئیس کمیسیون شدم، یک جلسه اضطراری را با وزارت نیرو تشکیل دادیم، در ارتباط با بحث خاموشی ها بود که مردم بسیار نگران بودند و زندگی بسیار مختل شده بود. خاموشی های زمان‌بندی اعلام شده و در کنار آن خاموشی های غیرزمان‌بندی وجود داشت. تقریباً روزی سه بار خاموشی داشتیم. حتی برخی مراکز صنعتی ما تعطیل شد، مراکز اداری ما تعطیل شد. یک ستاد و فرماندهی واحد در وزارت نیرو مستقر شد و در کنار آن ستاد رسانه واحد که انصافاً اینجا نقش رسانه ملی بسیار چشمگیر و تاثیرگذار بود؛ مثلا در کمپینی که یک مدیر شما در برنامه زنده اعلام می کرد، شاید اینها را به مردم نگفتند ولی در همان کمپین 15 دقیقه ای فکر می‌کنید چقدر مصرف برق کاهش می یافت؟ در برخی جاها بیش از سه هزار مگاوات کاهش مصرف داشتیم.

نیروهای مسلح تمام داشته خود را در ژنراتورها و سایر امکانات خود آوردند و از برخی جاها که می توانستیم واردت داشته باشیم، در برخی کشورهای آسیای میانه، واردات را انجام دادیم؛ کار دیگری که انجام شد ظرف 48 ساعت مجوز ساخت 10 هزار و 600 مگاوات نیروگاه به حدود 13 صنعت کشور واگذار شد و مجوز داده شد. حدود 4 هزار مگاوات نیروگاه های گازی ما به مزایده گذاشته شد که بخش خصوصی خریداری کند، به شرط اینکه دو هزار مگاوات دیگر آن را خودش راه‌اندازی کند و با واگذاری و فروش اینها ما بتوانیم درآمد را صرف سایر نیروگاه های نیمه‌تمام کشور کنیم. بخشی از اقدامات این بود و برای سال آینده هم سعی کردیم تمهیداتی را بیندیشیم و خروجی چند هزار مگاوات را داشته باشیم.

*یعنی الان با این شرایطی که بیان می‌کنید و پیش‌بینی هایی که شما کردید اوضاع ما تا آخر سال بدتر از این نمی شود؟

بخشی از کار ما پیش‌بینی های هواشناسی است، وزارت نیرو هم پیشنهادش این بوده که الان سازمان هواشناسی ما سازمانی است که فقط وضعیت هوا را گزارش می دهد و در اختیار وزارت راه است و عمدتاً در حوزه حمل و نقل و مسائل پروازی ورود دارد، در حالی که باید در جایگاه واقعی قرار گیرد که همه کشور از ظرفیت آب و هوا استفاده کنند. فکر می کنیم به لطف خدا، شرایط بهتر شود اما بدین معنا نیست که مشکلات حل خواهد شد، چون بخشی از این مشکلات حتماً به منابع آبی جدید نیاز دارند،‌ مانند آب شیرین کن!

*نکته دیگری که وجود دارد بحث مشکلات سیستان و بلوچستان است که مردم آنجا در این مدت سختی های زیادی کشیدند، اما آنجا رسیدگی هایی شد که به نظرم به وضعیت متعادلی رسیدند. درست است؟

بله؛ گروه هایی آنجا اعزام شدند. هم نمایندگان محترم استان بودند و هم مسئولین مجلس و دولت و دوستان سپاه بودند. تقریباً تا حدودی می‌توان گفت تلطیف شده، ولی سیستان و بلوچستان هم نیاز به رسیدگی جدی دارد. یکسری طرح هایی را اختصاصاً در ارتباط با سیستان و بلوچستان در کمیسیون خودمان و سایر کمیسیون های مرتبط داریم. امیدواریم آنجا را بتوانیم با طرحی که عرض  کردم اختصاصاً در حوزه برخی از استان های ویژه است بتوانیم کار کنیم.

*این قضیه استفاده از آب ژرف که الان سیستان و بلوچستان هم شنیدم در زابل چنین امکانی وجود دارد، چه طرحی دارند؟ آیا می‌خواهند استفاده کنند یا می توانند استفاده کنند؟

یک اختلاف نظری وجود دارد؛ برخی از مجموعه ها به این موضوع اعتقاد جدی دارند و معتقدند کارهای کارشناسی و حفاری هایی که صورت گرفته، نشان‌دهنده این است که می توان از ظرفیت و منابع آب ژرفی استفاده کرد. در برخی دستگاه های اجرایی به چنین موضوعی اعتقاد ندارند و معتقدند این اتفاق نخواهد افتاد و ما نباید وقت و هزینه های خودمان و منابع مالی را به آن سمت ببریم که نتیجه نخواهد داد.

یک کمیته ای را تشکیل دادیم تا بتوانیم از همه ظرفیت علمی کشور اعم از دانشگاه، مرکز پژوهش ها، وزارت نیرو و سایر دستگاهی که در این زمینه کار کرده‌اند، استفاده کنیم و به یک نظر واحد برسیم. متاسفانه الان یک نظر واحد در این موضوع وجود ندارد. باید رژیم حقوقی آب را با کشورهای همسایه درست کنیم، وزارت خارجه باید فعال شود.

بخشی از مشکلات سیستان و بلوچستان به رژیم حقوقی برمی‌گردد و باید از قراردادهایی که صورت گرفته دفاع شود. یعنی واقعاً سیستان و بلوچستان به اعتقاد ما مورد ظلم واقع شد. من نمی خواهم کسی را متهم کنم اما اگر وزارتخانه های مرتبط در این موضوع فعال می شدند و دیپلماسی ما را فعال تر می‌کردند شاید بخشی از این مشکلات کاهش می یافت.

*چند روز پیش در پاساژ معروف خیابان جمهوری یکباره برق را قطع کردند، چون پرمصرف بودند. در این شرایط این اقدامات عجیب است.

در برخی جاها مدیران ما فقط به صرف یک دستور نگاه می کنند. من یک نیروی امنیتی بوده‌ام و معمولاً در بسیاری از تصمیمات تلاش می‌کنیم ابعاد اجتماعی، سیاسی، امنیتی موضوع را در نظر بگیریم. دوستان ما می توانستند ظرافت به خرج دهند و مدیریت مصرف را در جاهای دیگر بکار ببندند؛ در جاهایی که روزانه هزاران نفر مشغول بکار هستند، هزارا نفر از مردم مراجعه دارند و باید مشکل مردم حل شود، می‌توانستند جای دیگری را با خاموشی مواجه کنند و تذکرات را به طور دیگری انتقال دهند.

*در جریان دست به دست شدن دولت ها بعد از انقلاب وقتی نگاه می‌کنیم، فکر نمی‌کنم هیچگاه چنین شرایطی را در دست به دست شدن داشته باشیم که در شدیدترین فشار اقتصادی مردم هستند، برخی جاها شدیدترین فشار روحی وجود دارد و همچنین جاهایی اگر رعایت نشود یکباره نارضایتی بیرون می‌زند. درست است؟

کاملاً درست است. تقریبا در هیچ دولت و در انتقال دولت به دولتی این شرایط را نداشته‌ایم. قبل از انتخابات هم تقریباً همین موارد را به مسئولین مرتبط عرض کرده بودیم و برخی از دستگاه های امنیتی هم این مطالب را گفته بودند. معمولاً پایان کار دولت ها قدری سستی‌ها ایجاد می شود. در کشور هم بواسطه نگرانی هایی که وجود داشت، قدری کاهش حضور داشتیم و به معنای گلایه از کل وضعیت کشور بود و پیش‌بینی هم می‌شد. از قبل نیز پیش‌بینی شده بود که برخی از رخدادها در کشور ایجاد شود و باید کاری کرد که در این انتقال دولت با کمترین مشکل مواجه شدیم.

*یعنی این برهه خیلی حساس‌تر می شود.

دقیقاً. الان جلساتی که آقای رئیسی دارند اتفاقاً در همین راستاست. خود ایشان اعلام کرده اند. قبل از اینکه دولت مستقر شود و به طور رسمی با گروه های مختلف، کارشناسان، وزرا، مجلس، کمیسیون ها، گروه های مختلف نشست برگزار می کند و برخی از تقسیم کارها را انجام می دهند و برخی از تماس ها را با استان ها دارند که این خلاء جابجایی موجب بروز مشکلات نشود.

*من شنیدم طرحی آماده شده که مجلس این را قانون کند که این دولت هایی که می خواهند بروند، بگویند این شاخص هایی که تحویل می دهیم این است و با این شاخص ها تحویل می‌دهیم؛ ولی هنوز مجلس این را در دستور کار نیاورده است.

این مسئله الان وجود دارد؛ شاغول معلوم است. برنامه توسعه ای که هر دولتی باید اجرا کند، بودجه سالانه ای که خود به مجلس ارائه داده، تائید و تصویب شده و به مرحله اجرا گذاشته شده معیار و خط کش و شاغول هستند. در کنار آن، آقای رئیس جمهور برنامه ای که به ملت ارائه داده که رای گرفته مشخص است، هر وزیر در زمان رای اعتماد برنامه‌اش را مشخص می کند. همه اینها بهترین خط‌کش و شاغول برای ارزیابی است که چقدر برنامه آنها محقق شده و میزان موفقیت این دولت و عدم موفقیت مشخص است.

اما آن طرح برای این است که دقیق مورد به مورد مشخص شود و به هر وزیری نمره داده شود.

*این طرح را مجلس در دستور کار می آورد؟

هنوز در مراحل اولیه است.

*نکته بعدی درباره کابینه است. کابینه را رئیس جمهور روز تحلیف معرفی می‌کند؟

طبق صحبت هایی که آقای رئیسی داشتند می خواهند فرصت ها را از دست ندهند اعلام کردند که احتمالا این کار صورت خواهد گرفت، ولی چون طبق آئین نامه یک هفته فرصت به کمیسیون تخصصی می دهد و یک هفته فرصت برای رای اعتماد می دهد و حدوداً دو هفته می‌شود، احتمال دارد به یکسری تعطیلات بخورد، اگر ایشان چهاردهم اعلام کند، ما هم فورا باید در عرض یک هفته دعوت کنیم. طبق آئین نامه وزرای مربوطه باید برنامه خود را به کمیسیون ارائه دهند.

*یعنی تعطیلی ندارید.

نه نداریم.

*دو وزیر خیلی مهم در حوزه کمیسیون انرژی است و البته یک معاون رئیس جمهور!

بله. ما کمیسیون نان هستیم؛ نفت و نیرو! نان کشور در این‌ها است.

*برای وزارت نیرو چه اسمی مطرح است؟

برای وزارت نیرو آقای علی آبادی، مدیر عامل فعلی مبپنا، مطرح است. برای وزارت نفت هم آقای رستم قاسمی، مهدی دوستی و میرکاظمی و در برخی موارد آقای بیات هم مطرح است. عمدتاً به نظر می‌رسد بین آقای رستم قاسمی و مهدی دوستی یکی مطرح می شود.

*درباره انرژی اتمی چه کسی را مطرح می دانید؟

در این خصوص افراد مختلفی بحث شده است. هم روی مدیر فعلی بحث شده است و هم افراد دیگری که اعلام شده بحث شده است.

*یعنی یک احتمال برای آقای صالحی هنوز وجود دارد.

بله، آقای صالحی، آقای طهرانچی، آقای زاکانی و دیگران مطرح هستند.

*گمانه‌زنی ها نشان می دهد از مجلس چند نفری جدا خواهند شد.

به نظر می رسد از مجلس 3-2 نفری جدا شوند.

*سخت ترین کار آقای رئیسی را تشکیل دولت می‌دانید، یا اداره دولت؟

اداره دولت! قطعاً اداره دولت سخت‌تر است. به هر حال آقای رئیسی با مشکلات جدی مواجه است. شرایطی که الان وجود دارد وضعیت اعتراض هاست. به لحاظ اقتصادی این وضعیتی که وجود دارد مردم از گرانی، تورم، بیکاری و غیره نگران اند. آقای رئیسی کار سختی در پیش دارد ولی دیروز جمله امیدآفرین بیان کردند که با این که علم دارم چه وضعیتی در کشور است، اما امید دارم می توان کارهای بزرگ انجام داد و ان شاالله از این شرایط عبور کنیم.

*این صحبتی که آقا محسن رضایی در فعالیت های انتخاباتی مطرح می کرد درباره آلودگی امنیتی در دستگاه های امنیتی، قبول دارید؟

به این نحوی که آقای رضایی بیان کردند قبول ندارم اما شما بدانید دستگاه امنیتی همیشه هدف سرویس های بیگانه به چند منظور است. حذف آنها، خنثی سازی اقدامات، نفوذ در آنها، سرقت اسناد و مدارک  از جمله اهداف است. به هر حال به نوعی هدف دستگاه امنیتی ما سرویس های دنیا هست و این طبیعی است. مگر در اسرائیل رسماً اعلام نکردند وزیر انرژی ما جاسوس ایران بود؟ با آن شرایط سخت در رژیم اشغالگر قدس، ما رفتیم وزیرش را بعنوان منبع وزارت اطلاعات جذب می‌کنیم؛ طبیعی است که آنها هم این مسائل را دارند.

ضمن این که محدودیت هایی به لحاظ مباحث فنی داریم. تعاملات اطلاعاتی با سایر سرویس های دنیا نداریم، اما با این محدودیت ها وزارت اطلاعات و هم سازمان اطلاعات ما در مقابل آنها بسیار موفقیت داشته‌اند. کشف بسیاری از توطئه ها، کشف بسیاری از ترورها که بعضاً گفته نمی‌شود، عملیات های تروریستی و خنثی‌سازی حتی در بیرون کشور... حالا نمی خواهم برخی از مسائل را مطرح کنم چون در حیطه کار من نیست و خود مسئولین مربوطه باید توضیح دهند اما در برخی جاها خلاها و حفره هایی وجود داشته است. بخشی به ساختارها برمی‌گردد. باید این ساختارها درست شود. کما این که معتقدم در وزارت اطلاعات باید ساختار درست شود. چندین بار هم پیشنهاد دادیم و با مسئولین دستگاه های اطلاعاتی و سایر مسئولین در کشور گفتیم ساختار وزارت اطلاعات بهتر و کارآمدتر از این می شود.