با انواع روش‌های درمان ریشه دندان آشنا شوید.

انواع ریشه دندان و درمان آن با دکتر صفورا امامی
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

 

احتمالاً در مورد درمان ریشه دندان شنیده‌اید! در فرآیند درمان ریشه، جایی که بافت عصبی دندان را زنده نگه می‌دارد، تمیز و مهر و موم شده تا از بروز عفونت یا پوسیدگی دندان جلوگیری شود. درمان ریشه یا عصب کشی می‌تواند به شما کمک کند تا دندان طبیعی خود را حفظ کرده و تا جایی که ممکن است از کشیدن دندان خودداری کنید.

انواع مختلفی از درمان ریشه وجود دارد که بسته به میزان و شدت مشکل متفاوت است. همه درمان‌ها یک هدف مشابه دارند و آن حفظ دندان شما و جلوگیری از پوسیدگی و رشد باکتری درون آن است. در این مقاله از وب سایت دکتر صفورا امامی در مورد انواع روش‌های درمان ریشه صحبت کرده و با آن‌ها آشنا خواهیم شد. اگر به تازگی به دنبال درمان ریشه دندان یا عصب کشی دندان خود هستید، پشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید

ریشه بخشی از دندان است که تا استخوان کشیده شده و دندان را در جای خود نگه می‌دارد. تقریباً دو سوم دندان را ریشه تشکیل داده و از چندین بخش تشکیل شده است:

  • عصب:. کانال ریشه یک گذرگاه است که حاوی پالپ است.
  • سیمان: این ماده استخوان مانند، ریشه دندان را می‌پوشاند و به رباط پریودنتال متصل است.
  • رباط پریودنتال: رباط پریودنتال از بافت همبند و فیبر کلاژن ساخته شده است. این رباط هم شامل اعصاب و هم عروق خونی می‌باشد. رباط پریودنتال نیز دندان‌ها را به حفره‌های دندان متصل می‌کند.
  • اعصاب و عروق خونی: رگ‌های خونی رباط پریودنتال را با مواد مغذی تامین می‌کنند، در حالی که اعصاب به کنترل میزان نیرویی که هنگام جویدن استفاده می‌شود کمک می‌کند.
  • استخوان فک: استخوان فک که به آن استخوان آلوئولار نیز گفته می‌شود، استخوانی است که حفره‌های دندان را در بر گرفته و ریشه‌های دندان را احاطه کرده است. این استخوان دندان‌ها را در جای خود نگه می‌دارد.

معمولاً انواع دندان بر اساس تعداد ریشه آن‌ها دسته بندی می‌شود، از جمله:

  • دندان‌های جلو (قدامی): دندان‌های مرکزی بالا و پایین، دندان‌های جانبی و دندان‌های خاردار که فقط یک ریشه دارند.
  • دندان‌های عقب (خلفی): پرمولر‌های بالا که یک تا دو ریشه دارند بهترین متخصص عصب کشی
  • پرمولرهای بالایی دوم، هر دو یک تا دو ریشه دارند.
  • پرمولرهای پایین که فقط یک ریشه درمان سریع دندان درد در شب دارند.
  • مولرهای 1، 2 و 3 بالا که هر یک 3 ریشه دارد.
  • مولرهای 1، 2 و 3 پایین، هر یک دو ریشه دارند.

 

روش درمان ریشه دندان

هدف از درمان ریشه حذف مواد عفونی یا ملتهب از داخل دندان است. تنوع در انواع این درمان بستگی به ابزاری دارد که متخصص ریشه دندان برای تمیز کردن کانال‌ها استفاده می‌کند. برخی از اندودنتیست‌ها از تجهیزات فیزیکی استفاده می‌کنند، در حالی که درمان‌های دیگر شامل استفاده از لیزر و... است. ابزاری که پزشک برای درمان استفاده می‌کند به سلامت دندان و آناتومی‌کانال ریشه بستگی دارد.

به طور کلی، این روش با آماده کردن ناحیه توسط اندودنتیست و بی حس کردن آن با یک بی حس کننده موضعی شروع می‌شود. البته توجه داشته باشید که اگر دندان به اندازه کافی پوسیده شده باشد، راهی برای نگهداشتن آن وجود نخواهد داشت و احتمالاً دندان را از دست می‌دهید.

 

درمان سنتی ریشه غیر جراحی

روش سنتی درمان ریشه با ایجاد یک سوراخ کوچک پایلوت توسط متخصص ریشه در دندان انجام می‌شود. این نقطه به پزشک اجازه می‌دهد تا به داخل دندان دسترسی پیدا کند و آن را تمیز کند. این نوع تمیز کردن شامل استفاده از یک سری فایل‌های ریز است که به سوراخ دندان وارد می‌شود. این فایل‌ها برای مسواک زدن و کشیدن پالپ عفونی، کناره‌های داخلی دندان را می‌خراشند. برای اطمینان از پاک کردن تمام مواد زائد، اندودنتیست کانال‌های دندان را با محلول‌های تمیزکننده شستشو می‌دهد. در نهایت متخصص ریشه دندان را پر می‌کند. در بسیاری از مواقع، پس از انجام عمل، نیاز است که یک ترمیم دائمی توسط دندانپزشک انجام شود.

این روش سنتی نیاز به تخصص در استفاده از فایل‌ها دارد. بدون آموزش مناسب و کار برای اطمینان از رسیدن آنها به تمام قسمت‌های داخلی دندان، ممکن است عفونت به طور کامل درمان نشود و در آینده نزدیک فرد نیاز به درمان مجدد کانال ریشه داشته باشد.

 

روش روت کانال یا عصب کشی GentleWave ROOT CANAL

روش کانال ریشه GentleWave در مقایسه با روش سنتی کانال ریشه از فایل‌ها متفاوت استفاده می‌کند. این روش در مقایسه با روش‌های معمول کم تهاجمی ‌است و با استفاده از مایعات و امواج صوتی، عمیق‌ترین و سخت‌ترین بخش‌های ریشه دندان را تمیز می‌کند. به علاوه، بسیاری از بیماران درد کمتری را با این نوع روش نسبت به سایر روش‌های درمان ریشه احساس خواهند کرد. در روش GentleWave تنها به یک جلسه برای تکمیل فرآیند درمان نیاز است و در مقایسه با درمان‌های سنتی، شانس بیشتری برای موفقیت طولانی مدت وجود دارد.

 

سیستم BIOLASE Waterlase

سیستم BIOLASE Waterlase از نور (لیزرها)، آب و هوا برای پاکسازی باکتری‌ها از کانال‌های ریشه استفاده می‌کند. سیستم Waterlase با حذف بیشتر مواد زائد از داخل دندان در مقایسه با روش‌های سنتی کانال ریشه، می‌تواند به بیماران کمک کند تا نیازی به درمان مجدد نداشته باشند. همانند سیستم Gentlewave، فناوری Waterlase نیز بسیار کم تهاجمی است. به عبارت دیگر، اندودنتیست مجبور نیست آنقدر دندان را سوراخ کند و این باعث می‌شود که دندان‌های شما در طول زمان قوی تر و سالم تر بمانند.

 

درمان مجدد کانال ریشه

نوع دیگری از درمان ریشه، درمان مجدد است. این نوع درمان شامل برداشتن مواد پرکننده کانال ریشه بوده که قبلا قرار داده شده است. سپس عفونت باقی مانده در دندان را پاکسازی می‌شود. در نهایت دندان را دوباره مهر و موم می‌کنند و پر می‌کنند.

اگر آناتومی‌ پیچیده ای در دندان خود دارید که درمان قبلی قادر به رفع آن نبود، ممکن است نیاز به درمان مجدد داشته باشید. سایر علل عفونت مجدد کانال ریشه شامل ترک‌ها یا حفره‌های جدید است که ممکن است به باکتری‌ها اجازه دهد دوباره وارد دندان شما شوند.

درمان کانال ریشه یک روش موثر برای رفع مشکلات ناشی از پالپ آسیب‌دیده یا آلوده است. این روش معمولا در از بین بردن درد دندان موثر است. بااین‌حال اگر درد دندان شما پس از انجام درمان کانال ریشه نیز ادامه پیدا کند، احتمالا به دلیل یکی از مواردی است که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم. در بیشتر موارد درد دندان به‌خودی‌خود برطرف خواهد شد. اما اگر درد بیش‌ازحد است و یا بیش از پنج روز تداوم دارد، باید در اسرع وقت به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

 

چیزهایی که بعد از عصب‌کشی عادی هستند

در گذشته، درمان روت کانال بسیار دردناک بود و به همین دلیل، بسیاری از آن اجتناب می‌کردند. اما امروزه دندان‌پزشکان قبل از شروع پروسه درمان با استفاده از داروها اقدام به بی‌حسی موضعی ناحیه دندان می‌کنند. این را به یاد داشته باشید که دندان‌پزشک طی مراحل عصب‌کشی با استفاده از وسایل تیز در دندان شما حفره‌هایی ایجاد می‌کند و به تمیز کردن ریشه‌ها می‌پردازد. اگرچه طی درمان به دلیل تأثیر داروهای بی‌حسی تقریباً چیزی حس نمی‌کنید؛ اما با از بین رفتن اثر داروها، درد به سراغ شما می‌آید. این درد می‌تواند از 3 روز تا 5 روز ادامه داشته باشد. در صورت گذشتن از این محدوده زمانی، نیاز به مراجعه مجدد و بررسی وضعیت دندان وجود دارد. اما دلیل درد چیست؟

  • به دلیل استفاده از وسایل مخصوص درمان، لثه و اعصاب مجاور دندان نیز تحریک می‌شوند.
  • ممکن است قبل از درمان التهاب شدید یا آبسه ایجادشده باشد که با از بین رفتن منشأ عفونت، نیاز به زمان دارد تا به‌صورت خودبه‌خودی برطرف شود. این می‌تواند 1 تا 2 هفته زمان ببرد.
  • گاهی اوقات وسایل تیز دندانپزشکی فراتر از ریشه می‌روند و به بافت مجاور آسیب می‌زنند. این درد نیز بعد از ترمیم بافت برطرف می‌شود.
  • ممکن است مواد پرکننده کمی فراتر از ریشه رفته باشند و به بافت زیر دندان فشار و آسیب وارد کنند. بعد از ترمیم بافت، درد آن برطرف می‌شود.
  • ممکن است تعدادی از باکتری‌ها به استخوان مجاور تزریق‌شده باشند. سیستم ایمنی بدن می‌تواند به‌راحتی آن‌ها را از بین ببرد. تا پایان این روند امکان ادامه یافتن درد وجود دارد.

6

درد بعد از روت کانال را چگونه تسکین دهیم؟

همان‌طور که بیان شد، درد بعد از روت کانال چندان دوام نمی‌آورد و به‌زودی رفع می‌شود. اما معمولاً درد دندان به سر نیز سرایت می‌کند و تحمل آن چندان کار مناسبی نیست. بنابراین، بهتر است با استفاده از مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن (بدون نسخه نیز می‌توانید آن‌ها را به دست بیاورید)، درد را تسکین دهید. توجه داشته باشید که درد و استفاده از مسکن‌های قوی می‌تواند موجب کاهش تمرکز و دقت شما شوند. بنابراین، توصیه می‌شود که تا حد ممکن از رانندگی در این شرایط خودداری کنید.

مطب دکتر صفوراامامی  متخصص عصب کشی و روت کانال و ریشه دندان

7

 

دکتر صفورا امامی متخصص عصب کشی و دندانپزشک معروف و متخصص و دانشجوی رتبه دو کشوری  

8

مراحل عصب کشی دندان