رسیدن به نقطه‌ای که در آن هیچ حقی از هیچ کارگری ضایع نشود البته بسیار آرمانی است و به نظر نمی‌رسد چنین آرمانشهری در ساختار فعلی دست‌یافتنی باشد اما می‌شود به دنبال وضعیتِ مطلوب‌تری بود؛ وضعیتی که در آن کارگران این چنین به صلابه کشیده نشوند.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

به گزارش خبرنگار ایلنا، «به دنبال ایجاد چارچوبی خواهیم بود تا حقی از هیچ کارگری در هیچ نقطه‌ای از کشور ضایع نشود»؛ این جملات را ابراهیم رئیسی در سفر به کهگیلویه و بویراحمد و در جریان بازدید از کارگران «سد تنگ سرخ» گفت. 

رسیدن به نقطه‌ای که در آن هیچ حقی از هیچ کارگری ضایع نشود البته بسیار آرمانی است و به نظر نمی‌رسد چنین آرمانشهری در ساختار فعلی دست‌یافتنی باشد اما می‌شود به دنبال وضعیتِ مطلوب‌تری بود؛ وضعیتی که در آن کارگران این چنین به صلابه کشیده نشوند.

حال سوال این است که وضعیتِ مطلوبِ دست‌یافتنی چگونه حاصل می‌شود و چه ملزوماتی دارد؟ برای پاسخ به این سوال به سراغ دو نفر از فعالان کارگری رفتیم. 

اکبر شوکت (فعال کارگری و عضو کارگری هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی) برای پاسخ به این سوال ابتدا به مشکلات کارگران اشاره می‌کند و می‌گوید: قراردادهای سفید امضا، عدم پرداخت حقوق، عدم پرداخت حق بیمه، عدم رعایت مسائل ایمنی در کارگاه‌ها و نبود تشکل‌های کارگریِ هیئت مدیره‌ایِ مستقل، مشکلات عمده‌ی کارگران است که بخش زیادی از این مشکلات مربوط به کارگران پیمانکاری و قراداد موقتی است که در شرکتهای تامین نیروی انسانی کار می‌کنند. کارگران شاغل در حوزه‌های نفت و گاز و پتروشیمی، کلیه‌ی معادن کشور و کلیه‌ی شهرداری‌هایی که زیرنظر پیمانکار کار می‌کنند دچار مسایلی هستند که باید به آن توجه کرد. 

وی همچنین به واگذاری‌های دولت به بخش خصوصی و همچنین رواج قرادادهای موقت در کارهای مستمر اشاره کرد و گفت: به دلیل‌ عدم وجود سیستم یکپارچه و جامع در کشور و عدم حمایت کافی از کارگران، برخی از کارفرمایان به قدری ظالم شده‌اند که به راحتی حقوق کارگران را پایمال می‌کنند و در خوش‌بینانه‌ترین حالت حداقل حقوق را پرداخت می‌شود. 

این فعال کارگری گفت: در حال حاضر حتی بسیاری از نیروهای متخصص هم حداقل حقوق می‌گیرند و به جایی رسیده‌ایم که دیگر کارهایی مثل دلالی ارزشمند شده و کارگران از رفتن به محیط‌های مولد امتناع می‌کنند. 

امنیت شغل و امنیت معیشت

فتح الله بیات (رئیس اتحادیه کارگران قراردادی) نیز در رابطه با وضعیت مطلوب و آرمانی‌ای که رئیس‌جمهور به آن اشاره کرده است، گفت: رسیدن به نقطه‌ای که حقی از هیچ کسی ضایع نشود، آرزوی هر مسئولی است. تقریبا همه‌ی مسئولان بر حمایت از کارگران تاکید کرده‌اند اما رفتارها و عملکردها بسیار مهم است و عملکردها متاسفانه این را نشان نمی‌دهد. چگونه قرار است حقی از کارگر ضایع نشود؟! 

وی گفت: حق کارگران این نیست که امروز در این شرایط سخت و گرانی و تورم با حداقل حقوق زندگی کنند و با آن‌ها به این شکل برخورد شود. وقتی سبد معیشت بیش از۱۰میلیون تومان و حقوق دریافتی کارگران زیر ۴میلیون تومان است، چگونه می‌توان انتظار داشت که حق کارگران ضایع نشود؟ 

بیات به افزایش نرخ تورم اشاره کرد و گفت: یکی از شعارهای آقای رئیسی کنترل افزایش نرخ تورم بود اما این اتفاق نیفتاد و برعکس الان شاهد روند افزایشی قیمت‌ها هستیم. 

وی ادامه داد: وقتی بیش از ۹۵درصد از کارگران ما در کارهای با ماهیت مستمر قرارداد موقت دارند، چطور می‌توان امیدوار بود که حقی ضایع نشود؟ 

بیات گفت: زمانی می‌توانیم بگوییم که حقی از کارگران ضایع نخواهد شد که امنیت شغلی کارگران را حفظ کنیم و حقوق و دستمزد مکفی برای کارگران تعیین کنیم تا بتوانند زندگیِ عادی داشته باشند. امروزه با این وضعیت بد اقتصادی کارگران به سختی زندگی می‌کنند. حقوق کارگران و بازنشستگان تنها ده روز دوام می‌آورد. 

وی تصریح کرد: پس اول امنیت شغل و بعد امنیت معیشت را باید تضمین کنیم تا بتوانیم وضعیت مطلوبی برای کارگران ایجاد کنیم.