آمریکا در آستانه از سرگیری مذاکرات تحریم‌های جدیدی را علیه چند شخصیت‌ حقوقی و حقیقی ایرانی وضع کرده است.

از سرگیری مذاکرات در میانه تحرکاتی مشکوک
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

گروه سیاست مثلث‌آنلاین: روز گذشته انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در توییتی نوشت: «دور هفتم مذاکرات برجام پس از رایزنی در پایتخت‌ها، فردا پنجشنبه در وین ادامه خواهد یافت. یک کمیسیون مشترک و تعدادی تماس دوجانبه و چندجانبه انجام خواهد شد».

از سرگیری مذاکرات در حالی انجام می‌شود که دور جدید مذاکرات ایران و 1+4 که از روز دوشنبه هشتم آذرماه(۲۹ نوامبر) در وین اتریش برگزار شد، روز جمعه سوم دسامبر (۱۲ آذرماه) به پایان رسید. در نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگان ایران، گروه 1+4 و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ برگزار شد، شرکت‌کنندگان به بررسی نتایج به دست‌آمده و پیشرفت‌های صورت‌گرفته در این دور از گفت‌وگوها با توجه به متون ارائه‌شده از سوی جمهوری اسلامی ایران پرداختند.

ایران متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو تحریم‌های ظالمانه و مسائل هسته‌ای به طرف‌های مقابل ارائه کرد. با توجه به درخواست برخی از هیأت‌ها جهت بازگشت به پایتخت‌هایشان جهت مشورت و دریافت دستورالعمل‌های تازه، در نشست جمعه مقرر شد تا در گفت‌وگوها وقفه‌ای ایجاد شده و گفت‌وگوها هفته آینده بعد از بازگشت هیأت‌ها از پایتخت‌هایشان، از سر گرفته شود. انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا ضمن واقع گرا توصیف کردن مذاکرات وین گفت که مذاکرات شاید هفته آینده به نتیجه برسد.

مورا با بیان اینکه ما به دنبال بازگشت به توافق هسته‌ای هستیم و تهران و واشنگتن متعهد به شرایط هستند، این دوره از مذاکرات را واقع بینانه خواند و افزود که پیش نویس‌های مختلفی در جریان مذاکرات وین با ایران مورد گفتگو قرار گرفت. 

علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام که قرار شد طرف‌های مقابل برای بررسی متون پیشنهادی ایران به پایتخت‌ها بازگردند، تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که طرف‌ها پاسخ مستند، مستدل و منطقی به متون ایران ارائه کنند. 

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران پیش از سوار شدن به هواپیما به خبرنگاران ایرانی هم گفت: «جمهوری اسلامی ایران در این دوره از گفت‌وگوها با ترکیب یک هیات جدید شامل افراد متخصص و مسئول در زمینه موضوعات اقتصادی، مالی و بانکی وارد عرصه گفت‌وگوها شد. این مساله نشان‌دهنده عزم جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات با هدف دستیابی به توافق بود. این نکته تاثیر خودش را روی طرف مقابل گذاشت و برخی طرف‌ها در صحبت‌هایی که در جلسات داشتیم به این نکته اشاره کردند که ترکیب هیات نشان دهنده عزم جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات است».

حالا در آستانه از سرگیری مذاکرات هستیم؛ مذاکراتی که سه‌کشور غربی با رویکردی منسجم وارد آن نشده‌اند و بلکه وجهی از استیصال در آنها دیده می‌‌شود. *)*)

جنیفر ساکی، سخنگو و دبیر مطبوعاتی کاخ سفید امروز (جمعه) پس از هفتمین دور مذاکرات وین درباره برنامه هسته‌ای ایران، ادعا کرد که ایران دور جدید مذاکرات وین را با تحریکات هسته‌ای آغاز کرده است.

سخنگوی کاخ سفید در ادامه با تکرار ادعای این‌که دولت جدید ایران با پیشنهاد‌های سازنده به وین نیامده است، گفت: «رئیس‌جمهور بایدن متعهد به بازگشت به توافق هسته‌ای است، اما تازمانی که ایران هم همین کار را انجام دهد. در صورت پایبندی ایران به توافق، راه‌حل‌های ارائه شده می‌تواند در مذاکرات مفید واقع شود».

حالا و در آستانه شروع مذاکرات به نظر می‌رسد که آمریکا تحرکاتی مشکوک را علیه ایران آغاز کرده است. چندروز پیش جنیفر ساکی، سخنگوی کاخ سفید در ادامه ادعا‌های آمریکا، رویکرد ایران در مذاکرات را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «ایران نتوانست با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای احیای همکاری‌ها به تفاهم برسد. ایران در جریان مذاکرات پیشنهاد‌های سازنده‌ای ارائه نکرد و موضع آن‌ها در مذاکرات با هدف حل و فصل مسائل هسته‌ای نبود».

پیش از این نیز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در واکنشی نسبت به پایان مذاکرات وین ضمن اذعان به این که این آمریکا است که به دلیل خروج از توافق هسته‌ای منزوی شده است، نه ایران، مدعی شده بود ایران در مذاکرات جدی نیست و آمریکا قصد ندارد به ایران اجازه دهد از روند دیپلماتیک خارج شده و به برنامه هسته‌ای خود ادامه دهد.

آمریکا در کنار چنین ادعاهایی هم‌زمان با جریان داشتن مذاکرات میان ایران و 1+4 تحریم‌های جدیدی را علیه چند نهاد و شخص حقیقی ایران وضع کرد. این تحریم‌ها مبتنی بر ادعاهای آمریکا از جمله «مسائل مرتبط با نقض حقوق بشر» وضع شده است.

به‌نظر می‌رسد که آمریکا بنا دارد حتی در میانه مذاکرات هم از سیاست چماق و هویج خود استفاده کند؛ سیاسی که البته با تغییر دولت در ایران از سوی مسئولان ایرانی جدی گرفته نمی‌شود.