یاران آیت‌الله هاشمی باز هم پیشقدم شدند و کاندیداهای احتمالی خود را معرفی کردند. حزب کارگزاران سازندگی حزبی اصلاح‌طلب است اما تفاوت‌هایی جزئی با سایر احزاب این جریان دارد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

جهان نیوز: روز گذشته محسن هاشمی در مصاحبه‌ای با بیان اینکه در چند ماه گذشته، در جلسات شورای مرکزی و کمیته سیاسی حزب کارگزاران، تصمیم گرفته شد که این حزب به‌عنوان یکی از احزاب شاخص اصلاح‌طلب، در انتخابات ریاست‌جمهوری فعال باشد و از کاندیدای این طیف حمایت کند.
در همین باره، امروز روزنامه آرمان که به رسانه خاندان هاشمی مشهور شده است در واکنش به اعلام این لیست از سوی فرزند ارشد آیت الله هاشمی گزارشی منتشر کرد و نوشت: یاران آیت‌ا... هاشمی باز هم پیشقدم شدند و کاندیداهای احتمالی خود را معرفی کردند. حزب کارگزاران سازندگی حزبی اصلاح‌طلب است اما تفاوت‌هایی جزئی با سایر احزاب این جریان دارد. نام آیت‌ا... هاشمی با این حزب گره خورده است؛ شخصیتی میانه‌رو که در مسیر اصلاح جامعه و تحقق خواست مردم حرکت کرد و هیچگاه حقیقت را فدای مصلحت نکرد. فرزندان او هم عضو حزب کارگزاران شدند تا در مسیر خواست پدر حرکت کنند.  ...دو حزب کارگزاران و اتحاد ملت بیش از سایر احزاب اصلاح‌طلب دارای مرجعیت و هوادار هستند و چشم‌های زیادی به حمایت این دو حزب از کاندیدای ریاست‌جمهوری دوخته شده است. حزب کارگزاران در معرفی گزینه‌های احتمالی برای ریاست‌جمهوری پیشقدم شده و نکته قابل تامل آنجاست که در میان گزینه‌های معرفی شدن نام اصولگرایان هم به چشم می‌خورد.

اما حزب اتحاد ملت تاکید دارد «با کاندیدای خودمان در انتخابات حاضر می‌شویم». سیدمحمدرضا خاتمی، محسن فراهانی و سیدمحمد صدر و مصطفی معین گزینه‌هایی هستند که در صورت کاندیدا شدن مورد حمایت حزب اتحاد هستند.

افرادی که قطعا نمی‌آیند

روزنامه اعتماد هم امروز به خبر هاشمی واکنش نشان داد و در گزارشی باعنوان «شوخی با طعم کارگزارانی» فارع از موضوع ردصلاحیت حتمی بسیاری از این گزینه ها به بررسی وضعیت گزینه های مطرح شده پرداخته و نوشته است: احتمالا سیدحسن خمینی، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف، رضا اردکانیان، محمدجواد آذری جهرمی و حتی معصومه ابتکار در رده اول جای می‌گیرند. گزینه‌های احتمالی که اگرچه همچون محسن هاشمی و بسیاری دیگر از چهره‌های بیرون این فهرست 19 نفره، به‌دفعات از احتمال کاندیداتوری‌شان خوانده‌ایم اما هرکدام به‌ نحوی این احتمال را رد کرده‌اند. آن‌جا که فرزند سیدحسن خمینی از نامحتمل بودن کاندیداتوری پدرش خبر داد، یکی، دو عضو ارشد کارگزاران از جمله علی‌محمد نمازی نام جهانگیری را کنار نام محسن هاشمی به عنوان گزینه‌هایی که اعلام کرده‌اند تمایلی به حضور ندارند، اعلام کردند، ظریف تاکنون به‌کرات این احتمال را رد کرده، اردکانیان در گفت‌وگویی اعلام کرد که قصد حضور ندارد، محمدجواد آذری‌جهرمی که اگرچه از همان نخستین ماه‌های وزارتش در دولت دوازدهم از احتمال کاندیداتوری‌اش شنیدیم اما درحالی که چندی پیش به طعنه به خبرگزاری تسنیم گفته بود «حتما شرکت می‌کنم و رای می‌دهم»، به ایلنا گفت «به کسانی که نگرانند بگویید که خیال‌شان راحت باشد؛ کاندیدای ریاست‌جمهوری نمی‌شوم» و درنهایت ابتکار هم اگرچه با قطعیت دیگران این احتمال را رد نکرده اما اخیرا در یک اظهار نظر مطبوعاتی گفته بود که دست‌کم فعلا برنامه‌ای برای انتخابات ندارد.

آنان که گفتند آری!

آن‌سوی میدان اما هستند چهره‌هایی چون محمدرضا عارف و سورنا ستاری که بارها از احتمال کاندیداتوری‌شان شنیده‌ایم و نه‌تنها هرگز ردیه‌ای بر این احتمال منتشر نشده، بلکه بعضا‌ آن‌طور که چندی پیش به‌نقل از عارف، منتشر شد، اگر شرایط فراهم باشد «خیلی راحت» می‌آیند.

کاندیداهای واقعا احتمالی

به جز این دو اما بزرگ‌ترین گروه را کسانی تشکیل می‌دهند که این بین قرار می‌گیرند. کسانی که هم بارها از احتمال کاندیداتوری‌شان شنیده‌ایم، هم تاکنون نه این احتمال را رد کرده‌اند، نه صراحتا تایید؛ چهره‌هایی چون محمدرضا خاتمی، علی مطهری، علی لاریجانی، مسعود پزشکیان، محمدباقر نوبخت، عبدالناصر همتی، علی‌اکبر صالحی، محمد صدر، مجید انصاری، عبدالواحد موسوی‌لاری و شهیندخت مولاوردی.

ایده پرداز «ایمنی گله ای» و «موش آزمایشگاهی» هم جزو نامزدها بود!

در این میان اما شاید یک نکته حائز اهمیت دیگر هم مطرح باشد و آن، تعداد 19 گزینه‌ای است که در فهرست بلند کارگزاران ردیف شده اما درحالی که چنان‌چه اشاره شد بسیاری از این اسامی، در حد گمانه‌زنی است اما این تعداد به ‌اصطلاح گرد نشده و به 20 نرسیده است. آن‌هم درحالی که پیش‌تر وقتی برخی رسانه‌ها از فهرست مختصر 5 نفره کارگزاران می‌نوشتند، نمازی از اعضای ارشد کارگزاران در آخرین اظهارنظر در این رابطه گفته بود که جهانگیری و محسن هاشمی انصراف داده‌اند و درنتیجه به جز عبدالناصر همتی که پیش‌تر از وضعیت کاندیداتوری‌اش گفتیم، غلامحسین کرباسچی، دبیرکل کارگزاران سازندگی، رضا ملک‌زاده، معاون وزیر بهداشت که از قضا همزمان با اعلام خبر هاشمی، از سمت خود کناره‌گیری کرد و موج خبری عظیمی را برانگیخت، گزینه‌های باقی‌مانده کارگزارانی‌ها هستند. با این حساب، می‌توان از این احتمال سخن گفت که فهرستی که محسن هاشمی ابتدای هفته جاری در اختیار ایسنا قرار داده، احتمالا فهرستی 20 نفره بوده و آنها یا دقیقه 90، پیرو حواشی استعفای ملک‌زاده، مصلحت را در این دیده‌اند که فعلا نامی از ملک‌زاده به میان نیاوردند یا بازی کمی پیچیده‌تر است و احتمال کاندیداتوری آقای دبیرکل به‌طور کل منتفی نیست اما مصلحت را در این دیده که فعلا خود را بیرون از این گمانه‌زنی‌ها نگاه دارد تا دست‌کم کمتر تحت فشار رقبای اصولگرا باشد.

نهایتا کار به لاریجانی خواهد رسید

روزنامه خراسان در واکنش به اعلام لیست نامزدهای ریاست جمهوری نوشت: کارگزاران سازندگی بیش از سایر اصلاح‌طلبان، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را جدی گرفته اند و برای پیدا کردن کاندیدای مناسب خود می‌کوشند، از گزینه ائتلاف با لاریجانی که با وجود مخالفت سایر طیف‌ها کم‌رنگ شد گرفته تا بررسی کاندیدا‌های حزبی.  البته اعضای  این حزب عزم خود را برای ورود به انتخابات ریاست جمهوری سال آینده از خیلی وقت قبل یعنی بعد از پیروزی روحانی در سال ۹۶ جزم کردند. از همان وقتی که دوگانه لاریجانی و جهانگیری را مطرح کردند و جانب لاریجانی را هم گرفتند، رویکردشان تا همین امروز تفاوت چندانی نکرده است جز زمانی که مخالفت سایر طیف‌های اصلاح‌طلب مثل اتحاد ملت و اعتماد ملی با استفاده مجدد از کاندیدای اجاره‌ای سبب شد قدری عقب بنشینند و از لاریجانی به عنوان رقیب شریف نام ببرند. کارگزاران در یکی دو ماه گذشته از احتمال استفاده از کاندیدای حزبی سخن گفته اند اما گزینه‌های مورد اشاره آن ها این امید را تقویت نمی‌کند و سبب می‌شود که گمان کنیم بعد از این بالا و پایین کردن‌ها نهایتا کار به حمایت از لاریجانی می‌رسد. البته با توجه به فهرستی که به تازگی از کاندیدا‌های حزبی ارائه شده و تحولات بین‌المللی اخیر ، به نظر می رسد می‌توان و باید که ظریف را هم جدی گرفت.