فارس/ وزیر امور خارجه با بیان این‌که به دنبال فرار از میز مذاکره نیستیم، گفت: دولت سیزدهم مذاکره‌ای را مذاکره می‌داند که دستاوردهای ملموس در راستای تامین منافع و حقوق ملت ایران داشته باشد.

پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارج جمهوری اسلامی ایران امشب در برنامه گفت‌گوی ویژه خبری حضور یافت و به سؤالات مطرح شده درباره دستگاه دیپلماسی در دولت سیزدهم، برجام و ... پاسخ داد.

وی درباره نشست سران شانگهای و حضور ایران در این نشست نیز گفت: شانگهای یک ظرفیت بزرگ اقتصادی را در برمی‌گیرد. ایران سال‌ها عضو ناظر سازمان شانگهای بوده است. مشارکت آقای دکتر رئیسی در این اجلاس در حال برنامه‌ریزی است و در سطح بالایی در این اجلاس شرکت می‌کنیم.

وزیر خارجه خاطرنشان کرد: سازمان شانگهای فرصتی است که در حوزه‌‌های اقتصادی ظرفیت‌های خوبی برای ما فراهم خواهد کرد.

وزیر خارجه اضافه کرد: در زمان برگزاری اجلاس اخبار خیلی خوبی از این حضور و توافقاتی که در جریان برگزاری اجلاس شکل خواهد گرفت، اعلام می‌شود.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: یکی از برنامه‌های اصلی ما برنامه ۲۵ ساله ایران و چین است. در زمانی که آقای لاریجانی برای پیگیری این موضوع ماموریت خاص پیدا کرد و آن زمان در مجلس بودم در جریان جزییات کار بودم و در پکن از نزدیک شاهد اتفاقاتی بودم که رخ می‌داد و در نهایت منجر به امضای این توافق مهم شد. نه تنها این قرارداد را برای اجرا به طور جدی پیگیری می‌کنیم و جزو دستورکارهای اصولی و اساسی ماست، بلکه این الگو را به کشورهای دیگری که ظرفیت‌هایی را دارند تعمیم می‌دهیم. با روسیه این کار را خواهیم کرد و با هند این موضوع را دنبال خواهیم کرد.

وی افزود: وزارت خارجه جایگاه تسهیل کننده و هماهنگ کننده است. وظیفه داریم بسترها را شناسایی و آماده کنیم.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: در تمامی سفارتخانه‌ها از شروع به کار دولت جدید یکی از تاکیدات ما این است که سفارتخانه‌های ما باید در خدمت بخش‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی و علمی و فناوری به معنای واقعی باشند. این‌که می‌گوییم خدمتگزار ملت هستیم، مردم باید ترجمان آن را ببینند. یک تعریف سنتی از سفارتخانه‌ها وجود دارد این‌که جایی است که گذرنامه و ... صادر می‌کند و کار اساسی سفارتخانه‌ها این است که باید ببیند اولویت‌ها چیست و در آن مسیر حرکت کنند.

وزیر خارجه درباره این‌که در بازگشت از دمشق با اتوبوس به پاویون برگشته است نیز گفت: این‌که با اتوبوس برگشتم اتفاق خاصی نیفتاده است.

وی درباره جایگاه ایستادنش در عکس یادگاری در نشست بغداد اظهار داشت: معتقدم در جایگاهی ایستادم که جایگاه واقعی جمهوری اسلامی و نماینده جمهوری اسلامی ایران بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی گفت: در مراسم تحلیف انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز تمایل کرده بود با فردی از تیم دیپلماسی دولت جدید ملاقات کنم. دوستان عراقی می‌گفتند که آمریکا هنوز متوجه نشده عراق کجاست و خسارت‌های زیادی به ما وارد کرده‌اند و علیرغم ادعاهایشان سیاست‌های مبتنی بر آزمون و خطا را دنبال کردند.

وی گفت: آمریکایی‌ها گاهی اوقات مصاحبه‌هایی می‌کنند و حرف‌های تکراری و خسته کننده و کسل کننده‌ای است که می‌زنند. خیلی شفاف به طرف مذاکره کننده اتحادیه اروپا گفتم آمریکایی‌ها از ادبیات تهدید هیچ نتیجه‌ای نخواهند گرفت و اگر این ادبیات را ادامه دهند پیام سازنده‌ای برای دولت جدید نیست.

امیرعبداللهیان تصریح کرد: به دنبال فرار از میز مذاکره نیستیم. دولت سیزدهم مذاکره‌ای را مذاکره می‌داند که دستاوردهای ملموس در راستای تامین منافع و حقوق ملت ایران داشته باشد. طبعا این پیام تاثیرات مثبت خود را در طرف مقابل داشته است و به صراحت به طرف گفت‌وگوها گفتم که الان توقع نداشته باشید که مجلس و دولت از هم حمایت می‌کنند. کار برای دولت خیلی سخت شده است. توقع مجلس از دولت آقای رئیسی این است که حقوق حداکثری برای ملت تامین شود. رویکرد اتلاف وقت را هیچکس نمی‌پذیرد و مذاکرات باید دستاوردهای ملموسی را داشته باشد. مذاکره از ابزار دیپلماسی است و امیدواریم اتفاقات خوبی رخ دهد و طرف‌های مقابل بر مبنای خرد در میز مذاکره حضور یابند.

وزیر خارجه گفت: طرف مقابل این درک را دارد که یک پروسه دو سه ماه‌ای زمان می‌برد که دولت جدید مستقر شود. این موضوع یکی از موضوعاتی است که در دستورکار دستگاه سیاست خارجی و دولت است.

وی درباره افغانستان اظهار داشت: ما از افغانستانی حمایت می‌کنیم که نظر مردم افغانستان نسبت به تعیین سرنوشتشان در این کشور دیده شود و در این مقطع آنچه مهم است دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام افغان راهکار سیاسی منحصر به فرد برای برون رفت از مشکلات افغانستان دارد. مصائبی که سر مردم افغانستان می‌آید به خاطر آمریکاست.

امیرعبداللهیان ادامه داد: در موضوع افغانستان اگر بیگانگان دست از سر افغانستان بردارند رهبران افغانستان از چنان قابلیتی برخوردارند که درباره آینده خود تصمیم بگیرند. ما از یک افغانستان امن و پایدار و این‌که مردمش در تعیین سرنوشت خود تاثیرگذار باشند حمایت می‌کنیم.

وی گفت:‌با برخی همسایگان افغانستان گفت‌وگوهایی را شروع کردیم. تماس‌ها و رایزنی‌هایی با سایر همسایگان افغانستان داریم و هدف این است که با کمک این همسایگان به وضعیت مطلوب در این کشور کمک کنیم.

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این برنامه اظهار داشت: همه وزارت خارجه دیپلماسی اقتصادی نیست و وزارت خارجه ماموریت‌های متنوعی را دارد. ما به مدیران توانمندی که در مجموعه وزارت خارجه وجود دارند در داخل وزارت خارجه نیاز داریم. همکارانی که هم اکنون این زحمت را می‌کشند با تمام توان و انرژی کار را دنبال می‌کنند. این ظرفیت در سفارتخانه‌ها مستقر خواهد شد. این‌که یک رایزن اقتصادی از وزارت صمت برود یا رایزن کشاورزی از جهاد کشاورزی برود. اینها توافقات ساده درون دستگاهی است.